Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

259 pisze:To że dostawałem ticket, a zlecenia nie było w puli za to ponad minutę później requote? Instant Order i Market Maker oczywiście Smile
Ale jak ? Dostawałeś ticket a później requote ? Jakim cudem: przecież jak wysłałeś order to OrderSend już się wykonał: skąd więc requote ?
259 pisze: A z tą różnicą pomiędzy wykresem i Market Window (w wątku z tego linku) to naprawdę niezły sztos.
Wystarczy aby dać sobie spokój z takim brokerem.
Ja się obawiam, że to nie kwestia brokera tylko ogólnie platformy.
Green
Obrazek
Obrazek

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

green7 pisze: Ale jak ? Dostawałeś ticket a później requote ? Jakim cudem: przecież jak wysłałeś order to OrderSend już się wykonał: skąd więc requote ?
Też chciałbym wiedzieć. Zlecenie wysyłał EA i odbierał ticket i z samego faktu jego posiadania (ticket >=0) zakładał, że zlecenie zostało wykonane - tak jak mówisz.
EA kontynuował sobie jakby miał to zlecenie, a wcale go nie było. Za to w logu jakiś czas później pojawiał się komunikat o requote. I tak od czasu do czasu - raczej rzadko ale to się zdarzało.
Nie zgłębiałem tego dalej - po prostu dałem sobie spokój z tym brokerem.
Coś takiego albo złapiesz za rękę wystarczająco dużo razy żeby może czegoś się dowiedzieć albo strata czasu.
No może oprócz tego że teraz mam dodatkowy warunkek który sprawdza czy ten ticket naprawdę coś sobą reprezentuje :-)
Broker na pewno Ci nie pomoże - wszyscy murem wypierają się jakichkolwiek problemów.
Na szczęście to było tylko demo choć jeżeli broker ma takie problemy z demo to wyobraź sobie co dzieje się na live...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

luki791

Nieprzeczytany post autor: luki791 »

259
Tak z Twojego doświadczenia, jakiego brokera byś polecił, albo z jakiego korzystasz?

259
Maniak
Maniak

luki791 pisze:259
Tak z Twojego doświadczenia, jakiego brokera byś polecił, albo z jakiego korzystasz?
To jest temat rzeka i nie na ten wątek:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... um.php?f=4

Mogę w skrócie powiedzieć jakiego najbardziej nie polecam: FX Open.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

luki791

Nieprzeczytany post autor: luki791 »

Myśląc o dalszej pracy nad gralem, a w przyszłości uruchomieniu go na live na pewno masz jakiś swój typ, brokera, którego zaprzyjaźnisz z gralem?:)
Temat rzeka to prawda, najważniejsze żeby do tej rzeki nie wpaść bo wtedy nic nie zrobimy...:)

259
Maniak
Maniak

Ale ja naprawdę nie mogę i nawet nie chcę nikogo wskazywać paluszkiem.
Nawet mojego ulubionego brokera (nie mówiąc już o tym, że w takim wypadku zostałbym IB).
Porządny automat będzie działał dobrze na każdym porządnym brokerze który nie ściemnia i któremu serwery nie siadają częściej niż dwa razy w roku.
Bo co Ci po automacie jak broker Ci powie: "wszystkie twoje zyski są skasowane bo robot naruszył punkt X regulaminu"? Nawet jeżeli takiego punktu nie było? Ze złodziejem dyskusja zazwyczaj się nie udaje.
Albo co może zrobić robot z serwerem który nie dość, że jest bardzo wolny to jeszcze gubi historię? Robot np. sprawdza ostatnie kilkanaście świeczek żeby policzyć wskaźnik, a tu dziura za dziurą… i requote, i jeszcze raz... FXOpen potrafi ponad 6... a jak nie pomoże to jeszcze Off Quotes...

Jeżeli broker a) nie jest złodziejem, b) jego ceny są zbliżone do innych i c) zapewnia normalne warunki techniczne to powinno wystarczyć.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

testy na danych FXDD

czy można wymusi na mt4 w pracy off-line dopuszczalny mikrolot?

Dodano po 5 minutach:

.......

z AV

Dodano po 5 minutach:

japończyk 12 MN

Dodano po 10 minutach:

i 24 MN
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

259 pisze:Porządny automat będzie działał dobrze na każdym porządnym brokerze który nie ściemnia i któremu serwery nie siadają częściej niż dwa razy w roku.
Będzie albo i nie będzie. Same różnice w datafeedzie mogą spowodować już całkiem inne działanie. Mimo, że broker porządny i serwery nie siadają.

mike_05 pisze:testy na danych FXDD

czy można wymusi na mt4 w pracy off-line dopuszczalny mikrolot?
Że tak zapytam:
- jak Ty uzyskujesz te dane do testów. Że ten test to jest akurat na danych FXDD... Możesz to opisać ? bo nie wiem czy się mylę ale mam wrażenie, że rozmijasz się z rzeczywistością.

A coby w offline w teście mieć mikroloty (jeśli o to biega) to połącz się z brokiem z mikrolotami coby terminal zassał jego symbole i rozłącz się.
Green
Obrazek
Obrazek

259
Maniak
Maniak

green7 pisze:
259 pisze:Porządny automat będzie działał dobrze na każdym porządnym brokerze który nie ściemnia i któremu serwery nie siadają częściej niż dwa razy w roku.
Będzie albo i nie będzie. Same różnice w datafeedzie mogą spowodować już całkiem inne działanie. Mimo, że broker porządny i serwery nie siadają.
To właśnie miałem na myśli w tym fragmencie: "b) jego ceny są zbliżone do innych".
Choć są pewne różnice które nie mają nic wspólnego z cenami. Np. różnica strefy czasowej ma kolosalny wpływ na słupki H4 i D1. Wskaźniki czy S&R na liczone podstawie tych ramek dają rożne wyniki niezależnie od jakości brokera.
Różnice w przerwie weekendowej też mają wpływ. Niedzielne słupki H4 i D1 jak się zdarzą też fałszują wskaźniki...

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

green7 pisze:
Że tak zapytam:
- jak Ty uzyskujesz te dane do testów. Że ten test to jest akurat na danych FXDD... Możesz to opisać ? bo nie wiem czy się mylę ale mam wrażenie, że rozmijasz się z rzeczywistością.

A coby w offline w teście mieć mikroloty (jeśli o to biega) to połącz się z brokiem z mikrolotami coby terminal zassał jego symbole i rozłącz się.
Proste. FXDD udostępnia historię na swojej stronie od 2005.
Wgrane do czystego mt4 pobranego z metaquotes. Po uruchomieniu, wybrał mi akurat GO Markets jako brokera (nie wiem akurat dlaczego akurat tak, ale to chyba jakiś cache z komputera). Tak dokładnie to było zrobione, uruchomienie nowej platformy bez zakładania nowego konta.
Sadziłem, że można gdzieś w parametrach czy jakichś ini oszukać program stąd moje pytanie.
Z rzeczywistością się nie rozmijam, więc daruj sobie komentarze.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ