Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
MR. D
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: MR. D »

Bez jaj to pewnie fuks :mrgreen:

teoretycznie może być też tak... chyba nawet bardziej highendowo....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 15:38 przez MR. D, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
anturo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: anturo »

Ok. To mam jeszcze jedno pytanie.
Fibo wyznaczane, na kangurze z D1, ale wykres jest z H4.

Rozumiem, że target to okolice 423,6.

Awatar użytkownika
MR. D
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli by założyć że retest 161,8 jest sygnałem do wejścia w pozycję a tp na 261,8 a sl powyżej 138,2 to nawet to wygląda całkiem powtarzalnie . Na CAD wyżej też by to się sprawdziło.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

To tak - warto wejść na wyższy interwał (przynajmniej dzienny) - zabrać świecę z dołka czy górki i sprawdzić czy jest miejsce (tzn czy cena nie doszła już do F423).

Mr. D - nie ma reguły, że F161 jest retestem itp - tutaj już pozostaje obserwacja, bo każda para ma swój powtarzalny(!) sposób postępowania. Inaczej wszystkie wykresy wyglądałyby tak samo.

Co do pytania o kangura to wrzucam rysunek:

- czerwone fibo spadkowe = trend zakończony, widać że zawieszone na jednej świecy (tam gdzie mała strzałeczka) - z lekko obciętym knotem i dochodzi do F423.

- żółte fibo wzrostowe - nie wiem jeszcze jak je namalować prawidłowo. Na razie jest śmiesznie (fibo 100 przecina korpus tej świecy młota), ale zauważcie jakim F161 jest retestem i od niego jest wystrzał na UP, natomiast knoty świec na dole respektują Fibo 61.

generalnie odpowiadając na pytanie - powinniśmy dojść z ceną na żółte F423 = mniej więcej czerwone 161 spadkowe.

Generalnie im większy interwał - tym łatwiej zasięg wyznaczyć (jedna świeca). Na mniejszym interwale z jednej świecy wyznaczymy po prostu mniejszy trend - temu wtedy sobie zabieram całe fale jak przykład EURGBP.
A na D1 trend większy i możemy na niższych się do niego podpasować i obserwować zachowanie ceny na poziomach.

Na H4 już tak śmiesznie nie wygląda - bo to samo fibo zostawione z D1, wygląda na H4 tak jak zapięte na jednej świecy z... lekko obciętym knotem (hmmm :d )... dalszym wzrostom przeszkadza widoczna średnia (EMA200) i dlatego tam miałem TP, a teraz nie mam nic :mrgreen: Ale myślę, że fibo silniejsze od średniej będzie ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

z kangurem jest jeszcze taki problem ze weekly jest spadkowe i tam polecam narysowac fibo spadkowe i stestowac....

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

na EURGBP proponuję to FIBO spadkowe rozciągnąć w dół tak, aby F161 dotykało tej flagi (po której poprzednio jechało F261) - czyli tak aby F161 było na czubku flagi i od niego jazda w dół.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

gdybym wcześniej kangura tak narysował (co pasuje do założeń):

czyli fibo 0 dołek, fibo100 drugi dołek (wyższy = retest), to mamy target F423 aktualny,
a nasza świeca jedna znajduje się od punktu 0 do F161.
I to jest właśnie w tym ciekawe i śmieszne zarazem. Ale musi pasować jedno do układanki, żeby weszło drugie.
nie wiem czy to tak łatwo zrozumieć i ogarnąć bo ja nie mam daru tłumaczenia co miałem na myśli ;)

Generalnie na teraz myślę, że kangur dobry na L będzie po wybiciu tej średniej.

ltk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ltk »

Kiedyś córka pomazała mi ekran monitora mazakami, kiedy włączyłem wykres wiele z tych kresek po mazakach pasowało do tego co się dzieje na wykresie i można by pod to stworzyć jakiś system... od taka ciekawostka.
powodzenia.

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

Bo linie istnieją tylko w umyśle tradera nigdzie indziej. Forex to nie nauka ścisła ma więcej wspólnego ze sztuką lub filozofią niż ekonomią :)
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Awatar użytkownika
MR. D
Pasjonat
Pasjonat

Wiesz ja tez byłem sceptyczny, ale prawda jest taka że każdy system kiedyś powstawał i chyba nie masz wątpliwości co do tego ze klasyczne modele spotykane w książkach są okruchami dla gawiedzi a systemy o wysokiej skuteczności są pilnie strzeżoną tajemnicą. Trzeba próbować. Ja pracuje nad swoją metodą od kilku lat i przyznam, ze takie malowanie kreseczek daje mi nowe spojrzenie. Potrzebny mi wskaźnik do wyznaczania zasięgu ruchu i będę próbował go znaleść... to co wyniosłem z tych wielu przeczytanych mądrych książek to jedna sentencja jak spytali legendę forexu o radę dla innych. Powiedział krótko. Rynek to gra o sumie zerowej jeśli oni tracą to ja zarabiam. Jaki mam interes w tym żeby stawali sie lepsi ode mnie? Jak ktoś ma dobry system to tłucze kasę a nie pisze książki po 20 euro.

ODPOWIEDZ