teoretycznie może być też tak... chyba nawet bardziej highendowo....
Wielki Wybuch
Re: Wielki Wybuch
Bez jaj to pewnie fuks 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 15:38 przez MR. D, łącznie zmieniany 1 raz.

Ok. To mam jeszcze jedno pytanie. 
Fibo wyznaczane, na kangurze z D1, ale wykres jest z H4.
Rozumiem, że target to okolice 423,6.

Fibo wyznaczane, na kangurze z D1, ale wykres jest z H4.
Rozumiem, że target to okolice 423,6.

Jeśli by założyć że retest 161,8 jest sygnałem do wejścia w pozycję a tp na 261,8 a sl powyżej 138,2 to nawet to wygląda całkiem powtarzalnie . Na CAD wyżej też by to się sprawdziło.

To tak - warto wejść na wyższy interwał (przynajmniej dzienny) - zabrać świecę z dołka czy górki i sprawdzić czy jest miejsce (tzn czy cena nie doszła już do F423).
Mr. D - nie ma reguły, że F161 jest retestem itp - tutaj już pozostaje obserwacja, bo każda para ma swój powtarzalny(!) sposób postępowania. Inaczej wszystkie wykresy wyglądałyby tak samo.
Co do pytania o kangura to wrzucam rysunek:
- czerwone fibo spadkowe = trend zakończony, widać że zawieszone na jednej świecy (tam gdzie mała strzałeczka) - z lekko obciętym knotem i dochodzi do F423.
- żółte fibo wzrostowe - nie wiem jeszcze jak je namalować prawidłowo. Na razie jest śmiesznie (fibo 100 przecina korpus tej świecy młota), ale zauważcie jakim F161 jest retestem i od niego jest wystrzał na UP, natomiast knoty świec na dole respektują Fibo 61.
generalnie odpowiadając na pytanie - powinniśmy dojść z ceną na żółte F423 = mniej więcej czerwone 161 spadkowe.
Generalnie im większy interwał - tym łatwiej zasięg wyznaczyć (jedna świeca). Na mniejszym interwale z jednej świecy wyznaczymy po prostu mniejszy trend - temu wtedy sobie zabieram całe fale jak przykład EURGBP.
A na D1 trend większy i możemy na niższych się do niego podpasować i obserwować zachowanie ceny na poziomach.
Na H4 już tak śmiesznie nie wygląda - bo to samo fibo zostawione z D1, wygląda na H4 tak jak zapięte na jednej świecy z... lekko obciętym knotem (hmmm
 )... dalszym wzrostom przeszkadza widoczna średnia (EMA200) i dlatego tam miałem TP, a teraz nie mam nic  
  Ale myślę, że fibo silniejsze od średniej będzie 

Mr. D - nie ma reguły, że F161 jest retestem itp - tutaj już pozostaje obserwacja, bo każda para ma swój powtarzalny(!) sposób postępowania. Inaczej wszystkie wykresy wyglądałyby tak samo.
Co do pytania o kangura to wrzucam rysunek:
- czerwone fibo spadkowe = trend zakończony, widać że zawieszone na jednej świecy (tam gdzie mała strzałeczka) - z lekko obciętym knotem i dochodzi do F423.
- żółte fibo wzrostowe - nie wiem jeszcze jak je namalować prawidłowo. Na razie jest śmiesznie (fibo 100 przecina korpus tej świecy młota), ale zauważcie jakim F161 jest retestem i od niego jest wystrzał na UP, natomiast knoty świec na dole respektują Fibo 61.
generalnie odpowiadając na pytanie - powinniśmy dojść z ceną na żółte F423 = mniej więcej czerwone 161 spadkowe.
Generalnie im większy interwał - tym łatwiej zasięg wyznaczyć (jedna świeca). Na mniejszym interwale z jednej świecy wyznaczymy po prostu mniejszy trend - temu wtedy sobie zabieram całe fale jak przykład EURGBP.
A na D1 trend większy i możemy na niższych się do niego podpasować i obserwować zachowanie ceny na poziomach.
Na H4 już tak śmiesznie nie wygląda - bo to samo fibo zostawione z D1, wygląda na H4 tak jak zapięte na jednej świecy z... lekko obciętym knotem (hmmm

FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
z kangurem jest jeszcze taki problem ze weekly jest spadkowe i tam polecam narysowac fibo spadkowe i stestowac....

na EURGBP proponuję to FIBO spadkowe rozciągnąć w dół  tak, aby F161 dotykało tej flagi (po której poprzednio jechało F261) - czyli tak aby F161 było na czubku flagi i od niego jazda w dół.

gdybym wcześniej kangura tak narysował (co pasuje do założeń):
czyli fibo 0 dołek, fibo100 drugi dołek (wyższy = retest), to mamy target F423 aktualny,
a nasza świeca jedna znajduje się od punktu 0 do F161.
I to jest właśnie w tym ciekawe i śmieszne zarazem. Ale musi pasować jedno do układanki, żeby weszło drugie.
nie wiem czy to tak łatwo zrozumieć i ogarnąć bo ja nie mam daru tłumaczenia co miałem na myśli
Generalnie na teraz myślę, że kangur dobry na L będzie po wybiciu tej średniej.

czyli fibo 0 dołek, fibo100 drugi dołek (wyższy = retest), to mamy target F423 aktualny,
a nasza świeca jedna znajduje się od punktu 0 do F161.
I to jest właśnie w tym ciekawe i śmieszne zarazem. Ale musi pasować jedno do układanki, żeby weszło drugie.
nie wiem czy to tak łatwo zrozumieć i ogarnąć bo ja nie mam daru tłumaczenia co miałem na myśli
Generalnie na teraz myślę, że kangur dobry na L będzie po wybiciu tej średniej.

Kiedyś córka pomazała mi ekran monitora mazakami, kiedy włączyłem wykres wiele z tych kresek po mazakach pasowało do tego co się dzieje na wykresie i można by pod to stworzyć jakiś system... od taka ciekawostka.
powodzenia.

powodzenia.
- 

silverarrow
 - Gaduła

Bo linie istnieją tylko w umyśle tradera nigdzie indziej. Forex to nie nauka ścisła ma więcej wspólnego ze sztuką lub filozofią niż ekonomią 

Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.
Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz
						Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz
Wiesz ja tez byłem sceptyczny, ale prawda jest taka że każdy system kiedyś powstawał i chyba nie masz wątpliwości co do tego ze klasyczne modele spotykane w książkach są okruchami dla gawiedzi a systemy o wysokiej skuteczności są pilnie strzeżoną tajemnicą. Trzeba próbować. Ja pracuje nad swoją metodą od kilku lat i przyznam, ze takie malowanie kreseczek daje mi nowe spojrzenie. Potrzebny mi wskaźnik do wyznaczania zasięgu ruchu i będę próbował go znaleść... to co wyniosłem z tych wielu przeczytanych mądrych książek to jedna sentencja jak spytali legendę forexu o radę dla innych. Powiedział krótko. Rynek to gra o sumie zerowej jeśli oni tracą to ja zarabiam. Jaki mam interes w tym żeby stawali sie lepsi ode mnie? Jak ktoś ma dobry system to tłucze kasę a nie pisze książki po 20 euro.