W jaki sposób sobie radzić ze stresem?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Mi$iek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mi$iek »

ktos pisze:...ewentualnie 50-ka ;) chociaż ja osobiście nie stosuję :lol:
Ale to może wpłynąć na trzeźwość umysłu... :lol:

NewTrader
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NewTrader »

bez przesady

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Stres stresem, ale co z cierpliwością :)
To jest ostatnio mój największy problem. Mam np ustawione zlecenie TP, a i tak dość często zdarza mi się zamykanie pozycji ręcznie. Co się okazuje po krótszym lub dłuższym czasie kurs dochodzi do byłego już zlecenia TP.

Muszę popracować nas samodyscypliną i znaleźć jakieś wciągające zajęcie na czas otwarcia pozycji.

Awatar użytkownika
Mi$iek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mi$iek »

magictrader pisze:Muszę popracować nas samodyscypliną i znaleźć jakieś wciągające zajęcie na czas otwarcia pozycji.
I sam sobie odpowiedziałeś... :)

Poprostu jak otworzysz pozycje, wyłącz komputer, idź na spacer czy coś.... Bo zapewne jak patrzysz na wykres to wydaje Ci się że wróci, niedojdzie czy coś w tym rodzaju...

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

To może się komuś też przydać (mi się w każdym razie przydaje).
Analizując rynek przed zajęciem pozycji bardzo dobrze jest sobie wszystko co zauważamy na wykresie RĘCZNIE spisać na kartce (wsparcia, opory, pivoty, Fibo, średnie itp). Ułożyć sobie cały plan, którego później należy się trzymać. Sam fakt napisania czegoś odręcznie powoduje silniejsze trzymanie się swoich reguł i ogranicza granie "na emocjach" co redukuje stres.

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

Jeśli będziecie zainteresowani to przygotuję Wam z 2-3 ćwiczenia wprowadzające w stan relaksu, mogę do tego również dodać pracę z emocjami w tradingu ale musiałbym poczytać albo skonsultować się z psychologiem ale mam takich ludzi, nawet nie 1 osobę. Kiedyś uczyłem medytacji i tych ćwiczeń - kilka lat, nawet nagrywałem ćwiczenia na kasety więc to nie problem. wszystko będzie gratis.

tylko potrzebowałbym jakiegoś sensownego podkładu muzycznego, nie wiem czy można swobodnie korzystać z muzyki napisanej przez kogoś.

aha - i przydałby mi się opis problemu - kiedy np te emocje się pojawiają [jakiego są rodzaju] i na ile sa silne - jesli potraficie je opisać.

Awatar użytkownika
raidman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raidman »

Ja np. gdy kilka transakcji mam nieudanych i łapie mnie stres i strach, że następne nie wypalą, przełączam sobie na rachunek demo i gram kilka dni podbudowując się :)
Trejder jest jak cymbał - musi grać :)

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

eMisiek a nie lepiej użyć odgłosów natury - szum morza, wodospad itd? Tu jest troche http://www.transmisja.nscenter.pl/sample.php#gora
I czy to ma jakiś związek z autohipnozą? Bo w sieci jest też nagranie treningu autogennego Jacobsona, jakby ktoś był zainteresowany.

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

eMisiek pisze:Jeśli będziecie zainteresowani to przygotuję Wam z 2-3 ćwiczenia wprowadzające w stan relaksu, mogę do tego również dodać pracę z emocjami w tradingu ale musiałbym poczytać albo skonsultować się z psychologiem ale mam takich ludzi, nawet nie 1 osobę. Kiedyś uczyłem medytacji i tych ćwiczeń - kilka lat, nawet nagrywałem ćwiczenia na kasety więc to nie problem. wszystko będzie gratis.
Ja bym był bardzo zainteresowany... :)

ODPOWIEDZ