Tak. Muszę wyłączać VORM'owi "umożliw handel", przestawić, włączyć handel. Tak jest prawidłowo? A może samo- włącz strategię wystarczy użyć?Ykee pisze:i co się konkretnie dzieje? Przestawiasz, ale za chwilę wraca?
VORM v.1.0.b - czyli RiskManager i wizualna edycja zleceń
WuKwas dalej nie opisujesz mi szczegółowo problemu. A z tego co piszesz, to mi wygląda, że albo:
- masz tę samą parę walutową w kilku oknach i na każde okno działającego VORM'a - to niestety nic nie da się zrobić, chyba że z jednego okna wywalisz VORM'a (usuń strategię), ale w drugim zostawisz.
- masz otwarte zlecenie, VORM ustawił Ci już SL i TP, i w tym momencie wchodzisz we właściwości VORM_InfoBox i zmieniasz w ustawieniach wartości SL i TP - co będzie skutkować dopiero w następnym zleceniu. Bo przy otwartym zleceniu wystarczy kliknąć na linie reprezentujące wartości SL, TP czy BE w oknie wykresu i je przesunąć.
More practice, more luck!
OdpisałemYkee pisze:WuKwas dalej nie opisujesz mi szczegółowo problemu. A z tego co piszesz, to mi wygląda, że albo:
- masz tę samą parę walutową w kilku oknach i na każde okno działającego VORM'a - to niestety nic nie da się zrobić, chyba że z jednego okna wywalisz VORM'a (usuń strategię), ale w drugim zostawisz.
- masz otwarte zlecenie, VORM ustawił Ci już SL i TP, i w tym momencie wchodzisz we właściwości VORM_InfoBox i zmieniasz w ustawieniach wartości SL i TP - co będzie skutkować dopiero w następnym zleceniu. Bo przy otwartym zleceniu wystarczy kliknąć na linie reprezentujące wartości SL, TP czy BE w oknie wykresu i je przesunąć.

1. ustawienia VORM_InfoBox działają przy zleceniu kolejnym
a
2. w otwartym zleceniu przesuwam na wykresie
a ja chciałem zmieniać ustawienia S/L i T/P w otwartym zleceniu, klikając na InfoBox i tu się nie zgrywało.
dzięki!
I co ja mam zrobić, biedny mały miś?
- misiek_doopa
- Bywalec
Ykee pomocy.
Właśnie testuję VORM_EA i VORM_InfoBox na MetaTrader 4 i mam problem, chcę zastosować TarilingStop kroczący po MA i wpisuję następujące ustawienia zarówno w VORM_EA i VORM_InfoBox:
Zmienna __________________ Wartość
TrailingStopEnable true
TrailingStopType 2
TS_Distance 45
T S_JumpingLevels 25
TS_MAPeriod 20
TS_MAMethod 0
TS_MAShift 0
TS_ActivatedLevel 0
Jednak w dzienniku pojawia się komunikat:
2010.03.02 10:56:44 Expert VORM_EA_km USDJPY,M1: loaded successfully
2010.03.02 10:56:56 Expert VORM_EA_km USDJPY,M1: removed
a w strategii pojawiły się takie komunikaty:
2010.03.02 10:56:44 VORM_EA_km USDJPY,M1: loaded successfully
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: initialized
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: deinitialized
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: uninit reason 1
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: removed
2010.03.02 10:55:56 VORM_EA FOIL,M1 inputs: StopLossColor=(255,0,0); StopLossStyle=3; StopLossLevel=22; TakeProfitColor=(0,255,0); TakeProfitStyle=3; TakeProfitLevel=60; PendingSellColor=(255,99,71); PendingBuyColor=(30,144,255); OrderLimitStyle=3; OrderStopStyle=3; BE_Function="-- BreakEven function --"; BreakEvenEnable=true; BreakEvenColor=(165,42,42); BreakEvenStyle=3; BreakEvenLevel=35; CP_Function="-- ClosePart function --"; ClosePartEnable=false; ClosePartColor=(255,215,0); ClosePartStyle=3; ClosePartLevel=35; ClosePartLots=0.1; CP_MultiplyLevels=3; TS_Function="-- TrailingStop function --"; TrailingStopEnable=true; TrailingStopType=1; TS_Distance=45; TS_JumpingLevels=25; TS_MAPeriod=5; TS_MAMethod=2; TS_MAShift=5; TS_ActivatedLevel=10; Other_VO_helpers="=== Other Helpers ==="; TimerEnabled=true;
Po powtórnym sprawdzeniu wracają poprzednie ustawienia TrailingStop'a, czyli:
TrailingStopEnable true
TrailingStopType 1
TS_Distance 45
T S_JumpingLevels 25
TS_MAPeriod 5
TS_MAMethod 2
TS_MAShift 5
TS_ActivatedLevel 10
Dodam, że VORM_EA i VORM_InfoBox mam otwarte w 4 oknach dla 4 różnych par walut.
Gdzie tkwi problem i jak skompilować Voram, żeby moje ustawienia były domyślnymi dla wszystkich okien.
Za odpowiedź z góry dziękuję.
Właśnie testuję VORM_EA i VORM_InfoBox na MetaTrader 4 i mam problem, chcę zastosować TarilingStop kroczący po MA i wpisuję następujące ustawienia zarówno w VORM_EA i VORM_InfoBox:
TrailingStopEnable true
TrailingStopType 2
TS_Distance 45
T S_JumpingLevels 25
TS_MAPeriod 20
TS_MAMethod 0
TS_MAShift 0
TS_ActivatedLevel 0
Jednak w dzienniku pojawia się komunikat:
2010.03.02 10:56:44 Expert VORM_EA_km USDJPY,M1: loaded successfully
2010.03.02 10:56:56 Expert VORM_EA_km USDJPY,M1: removed
a w strategii pojawiły się takie komunikaty:
2010.03.02 10:56:44 VORM_EA_km USDJPY,M1: loaded successfully
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: initialized
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: deinitialized
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: uninit reason 1
2010.03.02 10:56:56 VORM_EA_km USDJPY,M1: removed
2010.03.02 10:55:56 VORM_EA FOIL,M1 inputs: StopLossColor=(255,0,0); StopLossStyle=3; StopLossLevel=22; TakeProfitColor=(0,255,0); TakeProfitStyle=3; TakeProfitLevel=60; PendingSellColor=(255,99,71); PendingBuyColor=(30,144,255); OrderLimitStyle=3; OrderStopStyle=3; BE_Function="-- BreakEven function --"; BreakEvenEnable=true; BreakEvenColor=(165,42,42); BreakEvenStyle=3; BreakEvenLevel=35; CP_Function="-- ClosePart function --"; ClosePartEnable=false; ClosePartColor=(255,215,0); ClosePartStyle=3; ClosePartLevel=35; ClosePartLots=0.1; CP_MultiplyLevels=3; TS_Function="-- TrailingStop function --"; TrailingStopEnable=true; TrailingStopType=1; TS_Distance=45; TS_JumpingLevels=25; TS_MAPeriod=5; TS_MAMethod=2; TS_MAShift=5; TS_ActivatedLevel=10; Other_VO_helpers="=== Other Helpers ==="; TimerEnabled=true;
Po powtórnym sprawdzeniu wracają poprzednie ustawienia TrailingStop'a, czyli:
TrailingStopEnable true
TrailingStopType 1
TS_Distance 45
T S_JumpingLevels 25
TS_MAPeriod 5
TS_MAMethod 2
TS_MAShift 5
TS_ActivatedLevel 10
Dodam, że VORM_EA i VORM_InfoBox mam otwarte w 4 oknach dla 4 różnych par walut.
Gdzie tkwi problem i jak skompilować Voram, żeby moje ustawienia były domyślnymi dla wszystkich okien.
Za odpowiedź z góry dziękuję.
a czemu pokazuje Ci VORM_EA_km? Zmieniałeś nazwę?misiek_doopa pisze:010.03.02 10:56:44 VORM_EA_km USDJPY,M1: loaded successfully
Choć nie wiem czy to to... Widzę, że po załadowaniu, próbuje zainicjować, następnie wyłącza EA i ładuje ustawienia z templatki...
Kwotowanie masz do którego miejsca po przecinku? Też nie wiem, czy to ma znaczenie, najwyżej TS nie powinien zadziałać, ale czemu nie zapisuje Ci ustawień... hmmm.
Spróbuj jeszcze wyrzucić VORM_EA, ale tylko EA, następnie wrzucić jeszcze raz i przy wrzucaniu ustawić chciane parametry...
- misiek_doopa
- Bywalec
Najpierw ściągnąłem wersję skompilowaną i miałem ten problem. Ściągnąłem później wersję do kompilacji i chciałem ustawić moje parametry w kodzie źródłowym, ale nie znalazłem gdzie zmienić parametry (może dlatego, że uczyłem się podstaw programowania 15 lat temu i w innym językuYkee pisze:a czemu pokazuje Ci VORM_EA_km? Zmieniałeś nazwę?

Ykee pisze:Kwotowanie masz do którego miejsca po przecinku?
Dla USD/JPY mam 2 miejsca po przecinku.
A przy okazji wczoraj podczas testów zlecenia na USD/JPY SL i TP VORM ustawił prawidłowo (2 miejsca po przecinku), a TS ustawiać chciał niewłaściwie dla tej pary walut (na trzecim i czwartym miejscu po przecinku)

Sprawdziłem ten sposób i na razie działaYkee pisze:Spróbuj jeszcze wyrzucić VORM_EA, ale tylko EA, następnie wrzucić jeszcze raz i przy wrzucaniu ustawić chciane parametry...

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź

PS: Mam TS ustawione jako MA i przy tikach Vorm stawia fioletowe kropki, czy jest to właśnie wartość średniej kroczącej o parametrach zadanych przy ładowaniu automatu

ustawilem to kiedys, zeby sprawdzic, czy faktycznie VORM przestawia TS zgodnie z MA... i widze ze zapomnialem usunac..., ale jak Ci nie przeszkadza...misiek_doopa pisze:PS: Mam TS ustawione jako MA i przy tikach Vorm stawia fioletowe kropki, czy jest to właśnie wartość średniej kroczącej o parametrach zadanych przy ładowaniu automatu ?

- misiek_doopa
- Bywalec
Nie przeszkadza, ale gdy z M1 przeszedłem do M5, M30 kropki dalej były jak MA z M1. Nie przeskalowały się do innego przedziału czasowego. Czy to oznacza, że VORM dalej liczy średnią kroczącą dla M1 mimo, że przeszedłem na M30 albo H1
?
Druga sprawa, to czy jeżeli liczy MA to mogę założyć, że Vorm pilnuje TS na poziomie MA i jak wartość pary walut zrówna się, lub przekroczy MA to TS zaskoczy i zacznie kroczyć z średnią kroczącą?

Druga sprawa, to czy jeżeli liczy MA to mogę założyć, że Vorm pilnuje TS na poziomie MA i jak wartość pary walut zrówna się, lub przekroczy MA to TS zaskoczy i zacznie kroczyć z średnią kroczącą?
niestety nie jest dobrze przełączać się między TF'ami gdy masz TS kroczącym po MA. Wynika to z tego, że MA jest liczone dla aktualnego TF, i tak jak byś sobie wrzucił MA na wykres, a potem przełączał TF to zauważysz, że MA jest liczone dla aktualnych świeczek i MA 15 z M15 wygląda inaczej i jest w innym miejscu niż MA 15 na M5, czy M1.
Odp.:2 - tak, TS będzie podążał za MA liczonej dla aktualnej świeczki, ale odległość nie może być mniejsza niż (to zależy od brokera chyba, ale przeważnie jest to:) 15 pipsów.
Odp.:2 - tak, TS będzie podążał za MA liczonej dla aktualnej świeczki, ale odległość nie może być mniejsza niż (to zależy od brokera chyba, ale przeważnie jest to:) 15 pipsów.
- misiek_doopa
- Bywalec
Tak, to wiem. Ale jak już wcześniej pisałem ślad MA20 z M1 po zmianie TF jest przeskalowany, ale nie dopowiada MA20 z M30 i to mnie martwi. Jednak z tego co piszesz powyżej wynika, że Vorm liczy MA z aktualnego TF. I o to mi chodziłoYkee pisze:niestety nie jest dobrze przełączać się między TF'ami gdy masz TS kroczącym po MA. Wynika to z tego, że MA jest liczone dla aktualnego TF, i tak jak byś sobie wrzucił MA na wykres, a potem przełączał TF to zauważysz, że MA jest liczone dla aktualnych świeczek i MA 15 z M15 wygląda inaczej i jest w innym miejscu niż MA 15 na M5, czy M1.