VORM v.1.0.b - czyli RiskManager i wizualna edycja zleceń

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

szulczas pisze:znaczy sie jesli pobiore VORM wersje nieskompilowana to wtedy moge po swojemu modyfikowac??
Autor chyba takiej nie udostępnia, ale jak masz kod to możesz wszystko zmienić.
Może autor się postara o wprowadzenie testowych plików konfiguracyjnych w których by były zapisywane ustawienia (jeśli nie udostępni źródeł).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

szulczas pisze:witam
mam taki maly problem z ustawieniem take profit level np. 3-4 pipsy
hmmm... ciekawy problem. W kodzie VORM_EA, bo EA jest tutaj odpowiedzialne za ustawianie automatyczne SL i TP - jest taki kod sprawdzający poprawność wartości TP:

Kod: Zaznacz cały

if(TakeProfitLevel < currSpread) TakeProfitLevel = StopLossLevel * 3;
Stąd wnioskuję, że masz ustawiony SL na 20 pips, natomiast TP prawdopodobnie poniżej Spreadu na danej parze.
Druga sprawa, gdzie ustawiasz wartość SL i TP? Można we właściwościach VORM_InfoBox (wskaźnik) i to będzie działać na EA. Piszę o tym, bo niektórzy w trakcie tradu zmieniają wartość TP i SL (przy otwartym zleceniu) we właściwościach, a potem nie widzą tego na zleceniu.
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

Ykee pisze:Stąd wnioskuję, że masz ustawiony SL na 20 pips, natomiast TP prawdopodobnie poniżej Spreadu na danej parze.
SL dokladnie na 22...natomiast TP na 3
spread mam akurat w AM - 1 pip para eur/usd

wartosci SL i TP probuje ustawiac w VORM infobox

wiec jest jakis sposob aby m mogl ustawiac sobie takie maly TP ??

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

wiec jest jakis sposob aby m mogl ustawiac sobie takie maly TP ??
Czasami broker ma ustalony min poziom SL i TP a te z reguły zaczynają się od 5 pips. Tego nie da się ominąć, chyba ze EA/skrypt zamknie "z palca".
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Dokładnie, prawdopodobnie minimalny TP u brokera... Sam VORM nie zamyka "z palca" :)
A co do kodu, to udostępniam i wersje skompilowaną i nieskompilowaną. Skompilowana jest dla tych, którzy nie orientują się gdzie jakie pliki skopiować... :)

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

moj brok ma min TP - 5pip

Ykee...ale zauwazylem ze nawet jest problem zeby mi zapisalo na stale na poziomie 20pip

ciagle mnie przerzuca na 60pip

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

szulczas pisze:Ykee...ale zauwazylem ze nawet jest problem zeby mi zapisalo na stale na poziomie 20pip
Proszę opisz dokładnie, punkt po punkcie, co i jak robisz, w którym momecie, przy otwartym zleceniu, czy nie itp. Tylko taka analiza może ułatwić mi rozwiązanie tego problemu. Może zacznij od tego, że wyrzuć i VORM_EA i VORM_InfoBox, najlepiej z każdego okienka z każdej pary walutowej i potem wstaw je do jednej pary.

Bo to dość nietypowy błąd. :)

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

wszystko dziala...za wyjatkiem jednej rzaczy...

otoz chodzilo mi o to ze jak ustawiam sobie TP na 3-4 pipsy to VORM nie chcial mi tego realizowac...
problem byl w tym ze u broka AM minimalny TP jaki mozna ustawic jest 5 pip....w momencie kiedy ja w VORM ustawialem na 3pip zawierajac jakies zlecenie....kurs musial sie "wachnac" o kilka pipsow aby byla roznica 5pipsow

np:
Kupilem SELL...aby w VORM zaczal dzialac ustawiony TP tylko na 3 pip...kurs walutu musi stopniec w tym przypadku na min. 2 pipsy aby roznica byla 5 pipsow (-2 + 5 = 3) i wtedy VORM ustawia w terminalu TP...

kiedy ustawialem VORM i sprawdzalem ja to dziala kurs waluty akurat nie "bujnal" sie w przeciwnym kierunku zeby wlasnie byla roznica 5 pipsow

Niestety ale dalej pozostaje kwestia zapisania na stale moich ustawien w infobox wlasnie na TP inny niz Ty zrobiles na 60pip

Mam nadzieje ze jakos to wytlumaczylem i wiesz o co chodzi :)

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

A jak ustawisz np 10, albo 20 pip dla TP, to zapisuje?
No i wpisujesz te wartości we właściwościach VORM_InfoBox?, a nie w trakcie otwartego zlecenia manipulując liniami na ekranie?

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

wszystko dziala...robilem niepotrzebnie jedna rzecz...otoz:

kiedy ustawilem sobie vorm'a na TP jaki chcialem....zawiralem zlecenie....powiedzmy ze mi zamknelo na SL lub TP (niewazne)....otwieralem znowu infobox (w sumie nie wiem po co :wink: ) i patrzylem na ustawione parametry...a tam znowu bylo ostawione TP na 60 pip

poprostu trzeba ustawic raz infobox jak sie chce...nacisnac OK i dziala...po ponownym uruchomieniu MT4..vorm sie zaladuje i nie trzeba juz nic kombinowac...wszystko jest ustawione jak wczesniej

A swoja droga...czemu tak to jest ze jak otwieram ponownie infobox to pokazuje wszystkie parametry ktore Ty stworzyles??

Pozdro i sorki za zamieszanie...ale moze ktos bedzie mial podobna zagwostke to bedzie juz wiadomo o co chodzi :wink:

ODPOWIEDZ