Każdy gra jak uważa. Ja skupiam się na jak największym RR więc bardziej mnie denerwuje jak cena uderzy w BE a później TP niż w SL.klonmarcin pisze:Wg mnie to jest złe rozwiązanie - lepiej mieć zabezpieczone chociaż +1 niż stratę np. -15p.Halflife pisze:To graj tylko SL albo TP bez żadnego przestawiania.
Trolololowanie rynku.
W teorii tak jest. Grałem pozycjami przeciwstawnymi. W praktyce wychodzi już różnie.Wirus pisze:Przemyśl może jeszcze stawianie pozycji przeciwstawnej zamiast SL. Zawsze można obie zamknąć na takiej samej stracie, jak SL, ale można też wybrnąć ;-) Np. stawiasz sell na odbicie od S/R, jednak cena przebija poziom i rośnie. Gdy ustawisz SL, np. 15 pipsów, wytnie i tyle. Gdy ustawisz w tym miejscu przeciwstawną, to po prostu się otworzy. Nie stracisz 15 pipsów, tylko będziesz miał je "wiszące". A może zdarzyć się tak, że cena dojdzie do następnego istotnego poziomu, np. 40 pipsów wyżej i się odbije - wtedy możesz zamknąć zyskowną buy (25 pips) i poczekać, aż sell zmniejszy stratę, a może nawet da zysk.
Jest jeszcze koncepcja sygnałów przeciwnych. Czyli, leci cena do TP, ale w międzyczasie daje sygnał przeciwny na tym samym lub wyższym TF.
No właśnie, różnie. A przy SL jednoznacznie ;-)Stforex pisze:W teorii tak jest. Grałem pozycjami przeciwstawnymi. W praktyce wychodzi już różnie.
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Reaktywacja dziennika z lekkim opóźnieniem. Ostatnio jestem mocno zapracowany i nie mam zbytnio czasu na dziennikowanie. Dlatego, póki co, będzie wyrywkowo:

Zapomniałem dopisać na tym niższym obrazku: SL+SL = MM fail. Praktycznie zrobiłem jedną pozycję ze zbyt dużym SL.

Zapomniałem dopisać na tym niższym obrazku: SL+SL = MM fail. Praktycznie zrobiłem jedną pozycję ze zbyt dużym SL.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 11:41 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.
Podoba mi się stwierdzenie, że należy traktować Forex jak biznes. A więc zrobiłem sobie podsumowanie ostatnich dwóch tygodni, które są pierwszymi dwoma tygodniami testów nowej, krystalizującej się strategii 
12.03-16.03
AUD JPY: -10(S)-17(S)+1(B) = -26 pips
AUD USD: -20(B)+2(S)+40B+2(B)+52(B) = +76 pips
EUR GBP: +3(S) pips
EUR JPY: 0 pips
EUR USD: +35(S)-12(S)-12(S)-9(S) = +2 pips
USD CHF: +69(S) pips
19.03-23.03
AUD JPY: +51(B)-10(S)+20(S)+0(S)+0(B)-11(B) = +50 pips
AUD USD: -21(S)-7(B)-15(S)+93(S)+0(S)+29(B) = +79 pips
EUR GBP: -13(S)-18(B)-13(S)-10(B) = -54 pips
EUR JPY: +25(B) pips
EUR USD: -13(B)-0(S)-15(S)-26(S)-9(S)-0(S) = -63 pips
USD CHF: +1(B)+42(S)-3(B)-14(B) -15(B) = +11 pips
RAZEM
AUD JPY: +24 pips
AUD USD: +155 pips
EUR GBP: -51 pips
EUR JPY: +25 pips
EUR USD: -61 pips
USD CHF: +80 pips
SUMA: +172 pips
Statystyka:
Liczba transakcji: 42
Skuteczność: 48%
Średni zysk: ~23 pips
Średnia strata: ~13 pips
Średni RR: ~1,77
Uwagi:
EUR USD wypadł kiepsko, EUR GBP wypadł fatalnie. No ale za wcześnie by coś więcej powiedzieć. Myślę, że EUR GBP to trudna para walutowa. EUR jest kapryśne jak córka gwiazdora Pop, a GBP z kolei umiarkowanie płynny. No i spread 3 pipsy przy daily range 30-60 to trochę sporo. Ta para jest pierwszym kandydatem do zastąpienia innym instrumentem.
RR staram się planować zwykle >2,5 ale jak widać, w praktyce wychodzi różnie. Głównie dlatego, że często przestawiam SL na BE lub zamykam profit, gdy widzę, że cena nie robi tego, co zaplanowałem
. Niemniej warto popracować nad tym aspektem.
Skuteczność poniżej 50%, a jednak zysk jest całkiem syty. Myślę, że wiele zawdzięczam taktyce cięcia strat.
Póki co tyle detali wystarczy.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin

12.03-16.03
AUD JPY: -10(S)-17(S)+1(B) = -26 pips
AUD USD: -20(B)+2(S)+40B+2(B)+52(B) = +76 pips
EUR GBP: +3(S) pips
EUR JPY: 0 pips
EUR USD: +35(S)-12(S)-12(S)-9(S) = +2 pips
USD CHF: +69(S) pips
19.03-23.03
AUD JPY: +51(B)-10(S)+20(S)+0(S)+0(B)-11(B) = +50 pips
AUD USD: -21(S)-7(B)-15(S)+93(S)+0(S)+29(B) = +79 pips
EUR GBP: -13(S)-18(B)-13(S)-10(B) = -54 pips
EUR JPY: +25(B) pips
EUR USD: -13(B)-0(S)-15(S)-26(S)-9(S)-0(S) = -63 pips
USD CHF: +1(B)+42(S)-3(B)-14(B) -15(B) = +11 pips
RAZEM
AUD JPY: +24 pips
AUD USD: +155 pips
EUR GBP: -51 pips
EUR JPY: +25 pips
EUR USD: -61 pips
USD CHF: +80 pips
SUMA: +172 pips
Statystyka:
Liczba transakcji: 42
Skuteczność: 48%
Średni zysk: ~23 pips
Średnia strata: ~13 pips
Średni RR: ~1,77
Uwagi:
EUR USD wypadł kiepsko, EUR GBP wypadł fatalnie. No ale za wcześnie by coś więcej powiedzieć. Myślę, że EUR GBP to trudna para walutowa. EUR jest kapryśne jak córka gwiazdora Pop, a GBP z kolei umiarkowanie płynny. No i spread 3 pipsy przy daily range 30-60 to trochę sporo. Ta para jest pierwszym kandydatem do zastąpienia innym instrumentem.
RR staram się planować zwykle >2,5 ale jak widać, w praktyce wychodzi różnie. Głównie dlatego, że często przestawiam SL na BE lub zamykam profit, gdy widzę, że cena nie robi tego, co zaplanowałem

Skuteczność poniżej 50%, a jednak zysk jest całkiem syty. Myślę, że wiele zawdzięczam taktyce cięcia strat.
Póki co tyle detali wystarczy.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.