Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Re: Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Nieprzeczytany post autor: personov »

Trading manualny i trading automatyczny opiera się na pewnej ścisłej strategii. Plusem tradingu manualnego może być pewna uznaniowość mieszcząca się w głowie tradera. Plusem tradingu automatycznego jest brak emocji i ścisłe trzymanie się planu. Jednak w pierwszym i drugim przypadku liczy się sama strategia. I to ta właśnie stratregia, jakiś plan działania są odpowiedzialne za to, czy system będzie zarabiał, czy tracił. A to czy będzie zarabial, czy tracił może sie zdarzyć zarówno w grze manualnej jak i automatycznej. W tradingu automatycznym mamy jednak tą przewagę, że możemy sobie sprawdzić w pewnym stopniu, w prosty i szybki sposób, czy system ma wogóle jakąś przyszłość.
Solą życia jest kasa.

Jaroslav
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jaroslav »

Adam pisze:
Jaroslav pisze:Zeby zarobic czasem tszeba stracic!! Nie do konca zgadzam sie, nie chodzi o stacie miljonerem a tylko zarobianie , jak masz miljony to i zyski odpowiedni a jak tysiaka.....
Zgadzam sie jak masz tysiaka to idz do knajpy na dobry obiad nie na forex mozna z tego żyć ale trzeba miec spore depo i mocne nerwy. Ja po 7 latach forexu mam powoli dosyc depo juz jest takie że mogę odpuścic ale milionów nie mam
Ja po 5 latach chandlu tak samo, mam dostatni jak dlamnie rozmiar depo ale tez miljonow nie mam, chociaz nie mowie ze niechcialbym ale narazie to sie nie zapowiada:)

-- Dodano: 15 gru 2012, 21:41 --
personov pisze:Trading manualny i trading automatyczny opiera się na pewnej ścisłej strategii. Plusem tradingu manualnego może być pewna uznaniowość mieszcząca się w głowie tradera. Plusem tradingu automatycznego jest brak emocji i ścisłe trzymanie się planu. Jednak w pierwszym i drugim przypadku liczy się sama strategia. I to ta właśnie stratregia, jakiś plan działania są odpowiedzialne za to, czy system będzie zarabiał, czy tracił. A to czy będzie zarabial, czy tracił może sie zdarzyć zarówno w grze manualnej jak i automatycznej. W tradingu automatycznym mamy jednak tą przewagę, że możemy sobie sprawdzić w pewnym stopniu, w prosty i szybki sposób, czy system ma wogóle jakąś przyszłość.
Wlasnie masz racje, ja nie mowilem ze traiding za pomoca robotow nie jest skuteczny, nie wiem czy dobze pszeczytales ale pisalem ze jezeli robot jest oparty na system ktury jest wlasna strategjo to z tego cos juz moze byc!
Nie jestem polakiem, przepraszam za mój polski:)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Trading automatyczny to nic innego niż trading manualny przelany na kod programu. W jakim stopniu jest on przelany ? Za to odpowiada programista. Ja osobiście jestem za tradingiem automatycznym.
Solą życia jest kasa.

Jaroslav
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jaroslav »

personov pisze:Trading automatyczny to nic innego niż trading manualny przelany na kod programu. W jakim stopniu jest on przelany ? Za to odpowiada programista. Ja osobiście jestem za tradingiem automatycznym.
Moze i ja kiedys przeloze swoja metodo na kod ale na razieto chandluje recnie, wsumie chyba pogodzisz sie ze kazdy ma swoje preferencje!
Nie jestem polakiem, przepraszam za mój polski:)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

ScarFace pisze:Delikatnie mówiąc wałowanie brokera.
Nigdy nie ma tak, że dogodzisz wszystkim naraz :twisted: Na ogół to broker wałuje klienta, fajnie jak czasem komuś się uda odwrotna sztuczka ;)
ScarFace pisze:Nie widziałem jeszcze zautomatyzowanej strategi która by w dłuższym okresie zarabiała opierając się o bardziej przyziemne interwały, chociażby m15-h1.
Ja nie widziałem nigdy tradera który by zarabiał ręcznie, uważam że to niemożliwe choć bardzo chętnie dam się wyprowadzić z błędu. Owszem taki trader może coś tam gdzieś tam skubnąć od czasu do czasu, ale w dłuższej perspektywie takie granie musi się skończyć bankructwem. Oczywiście zawsze można zacząć od nowa ale moim zdaniem nie o to chodzi.
ScarFace pisze:prawdziwej sztucznej inteligencji, to jest cel nie do osiągnięcia
No nie w sposób się nie zgodzić ;) Trudno sobie wyobrazić coś co jest jednocześnie i prawdziwe i sztuczne ;) Proponuje nie dyskutujmy w ten sposób, że coś tam gdzieś mi się obiło o uszy że ktoś coś powiedział, to bez sensu.

W nawiązaniu do mojego wcześniejszego posta, naukowcy z projektu Blue Brain przewidują że odpowiednik ludzkiego mózgu uda się stworzyć już w 2023 roku, czyli nie jest to jakieś specjalnie odległe. Przy okazji chciałbym polecić "How to Create a Mind: The Secret of Human Thought Revealed", całkiem świeża i ciekawa lektura.
Obrazek
Unfortunately, more to come

buntownik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buntownik »

personov pisze:Trading automatyczny to nic innego niż trading manualny przelany na kod programu. W jakim stopniu jest on przelany ? Za to odpowiada programista. Ja osobiście jestem za tradingiem automatycznym.
Nie prawda bo nie ktorych rzeczy sie nie da przelac na kod programu, i tych rzeczy jest sporo :wink: np.oko ludzkie widzi ze jest duzy trend na malym tf m15 z 50 pipsiorow ale system wygenerowal mi sygnal na sprzedaz (algorytm) i sprzedaje ale trader ktory gra manualnie widzi to i raczej nie wchodzi w ta pozycje poniewaz jest za duze ryzyko chociaz jego system mowi short :lol:

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

buntownik pisze: Nie prawda bo nie ktorych rzeczy sie nie da przelac na kod programu, i tych rzeczy jest sporo :wink: np.oko ludzkie widzi ze jest duzy trend na malym tf m15 z 50 pipsiorow ale system wygenerowal mi sygnal na sprzedaz (algorytm) i sprzedaje ale trader ktory gra manualnie widzi to i raczej nie wchodzi w ta pozycje poniewaz jest za duze ryzyko chociaz jego system mowi short :lol:
EA moze obczajac wiecej TF niz czlowiek wiec tu przewaga ludzkiego oka watpliwa, to o czym piszesz to poprostu gra uznaniowa nie mozna napisac automatu jesli nie ma sie zasad gry, bo co niby zautomatyzowac, jesli chodzilo Ci o to ze jest sygnal ale jakis inny fakt sprawia ze nie jest on warty zagrania to takze jest jakas regula i takze mozna ja zaprogramowac

buntownik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buntownik »

xpep pisze:
buntownik pisze: Nie prawda bo nie ktorych rzeczy sie nie da przelac na kod programu, i tych rzeczy jest sporo :wink: np.oko ludzkie widzi ze jest duzy trend na malym tf m15 z 50 pipsiorow ale system wygenerowal mi sygnal na sprzedaz (algorytm) i sprzedaje ale trader ktory gra manualnie widzi to i raczej nie wchodzi w ta pozycje poniewaz jest za duze ryzyko chociaz jego system mowi short :lol:
EA moze obczajac wiecej TF niz czlowiek wiec tu przewaga ludzkiego oka watpliwa, to o czym piszesz to poprostu gra uznaniowa nie mozna napisac automatu jesli nie ma sie zasad gry, bo co niby zautomatyzowac, jesli chodzilo Ci o to ze jest sygnal ale jakis inny fakt sprawia ze nie jest on warty zagrania to takze jest jakas regula i takze mozna ja zaprogramowac

Dobra inaczej to ujme algorytm jest zakodowany np ze nie gra jak jest trend powyzej 50 pipsiorow, ale jak to na forexie bywa cena lata ja dmuchawiec po wietrze a cena idzie do 49 pipsow i co wtedy robot zawiera transkacje dlaczego bo algorytm nie mysli ma wklepane dokladne parametry i to gra a trader jednak nie pusci shorta bo jeden pips to jest nic dla tradera ale robot nie wie o tym :wink:

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

@buntownik
Nie wiem dlaczego, ale Ty ciągle się odnosisz do jakiś najprostszych EA, które są robione chyba przez dzieci z podstawówki i które rzeczywiście nie nadają się do handlu...
Problem jest taki, że Ty ewidentnie nie wiesz co można zaprogramować a czego nie.
Dodatkowo ogromna prośba byś przeczytał swoją wypowiedź przed jej wysłaniem i zastanowił się czy inni użytkownicy nie będą mieli problemów z jej zrozumieniem. Bo osobiście pojęcia nie mam o co Ci chodzi w tym poście wyżej...

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Wiedz buntownika jesli chodzi o EA jest bliska 0, cos tam gdzies widzial cos tam gdzies slyszal ale generalnie nie wie co to programowanie :D

WojtexWay on specjalnie tak pisze bo jakby napisal cos konkretnego to zaraz by mu ktos udowodnil ze to co wymyslil jak najbardziej sie da oprogramowac ;)

zauwazcie ze zawsze jak sie pojawia dyskusja handel reczny i automatyczny to zawsze najwieksza krytyka jesli chodzi o EA jest wsrod ludzi ktorzy wogole nie maja pojecia o programowaniu - w tej dyskusji buntownik

ODPOWIEDZ