Ogólnie od jakiegoś czasu testuję tylko H1. Aktualnie siedzę nad tematem który gra w skali miesięcznej i wyniki są na wszystkich parach walutowych dostępnych na forextester. Spodziewałem się tego, bo w takiej skali już spread zaczyna odgrywać znikomą rolę. Jeżeli dołożę ten automat do portfolio to będą łącznie 3, z czego jeden gra w skali dziennej, drugi tygodniowej i ten trzeci będzie na skalę miesięczną. Przy czym liczba walorów wykazujących dodatni wynik rośnie wraz ze wzrostem interwału. Ciekawe jest też to, że wyniki każdego systemu są porównywalne, a jedynie zmienia się liczba transakcji. Znaczy to tyle, że można grać raz w miesiącu pozycję i mieć po X latach porównywalny wynik do grania DT. Wniosek z tego taki, że nie ma co szarpać się ze strategiami na niskie ramki czasowe. Mniej transakcji = mniejsze koszta. Zobaczymy jak to wyjdzie. W okresach poza testowym strategia radzi sobie tak samo jak w testach. Moim zdaniem dlatego, że ogólnie optymalizacje robiłem tylko na 1000 wariantach i automat okroiłem z parametrów do możliwie najprostszej postaci. Wysypać go może chyba tylko to, że rynek dostałby nagle właściwości rozkładu normalnego, co jest raczej nieprawdopodobne
Systemy powstały na bazie obserwacji z handlu manualnego. Także niewątpliwie ten rodzaj handlu prowadzi do skupiania uwagi na wykresie, obserwacji i wyciągania wniosków. Nie wyobrażam sobie tego, że bez handlu manualnego akurat takie, a nie inne zależności bym znalazł. Długo nie mogłem podjąć decyzji co jest lepsze... czy automat, czy ja ze swoim uznaniowym podejściem. Chciałem być lepszy od automatu, ale ostatecznie nie dałem rady. W czwartek chciałem zamykać wszystkie pozycje ręcznie na najwyższym poziomie equity, ale ostatecznie tego nie zrobiłem. Teraz wiem, że byłaby to dobra decyzja, ale gdybym to zrobił wtedy, robiłbym tak częściej i w efekcie mógłbym zacząć tracić z racji tego, że brałbym zbyt małe profity, a straty i tak by następowały. Tutaj widać, że na automaty w takim samym stopniu wpływa psychika ludzka. Ktoś kto nie umie sobie z tym poradzić to nawet najlepszym automatem będzie tracił IMHO...
Wesołych Świąt życzę wszystkim