Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Re: Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Nieprzeczytany post autor: matka »

Wybacz ScarFace ale nie chodziło o to żebyś zaręczył za kogoś słowem ;) Nie chodzi również o 10 lat pod nadzorem, tylko o kilka podstawowych parametrów lub historie transakcji, abym mógł ocenić czy to ruletka czy faktycznie inwestowanie. Widziałem setki "traderów" zaklinających się, że zarabiają i wiadomo co z tego wyszło. Naprawdę nie rozumiem jak Ty nadal możesz wierzyć na słowo.

Nie masz chyba wątpliwości, że te olbrzymie procentowe zwroty to ruletka. Gdyby ktokolwiek był w stanie utrzymać taką stopę dłużej niż kilka dni już dawno przejął by wszystkie pieniądze świata ;) Nikt chyba nie jest zainteresowany wieloletnią nauką, której efekt będzie trwał kilka dni i wcale nie był jakiś pokaźny.

Alinoe może Ty znasz jakiegoś tradera który zarabia? ;) Dla mnie dziennik to zapis transakcji a nie lanie wody przez 100 stron wątku i opowiadanie o wspaniałych zyskach przy minimalnym ryzyku. Taki wyrobiłem sobie nawyk, że nie interesuje się pomysłami jeśli ktoś robi wszystko żeby ukryć ich efekty. Szkoda czasu, przerabiałem to zbyt wiele razy.
Obrazek
Unfortunately, more to come

ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

Pisałem przeciez ze mialem wglad do tego konta. Byl prowadazony dziennik na tym forum, niestety zniknął ktory dokumentował dojscie z tych 5$ do 1000$. Sam dawałem mu rachunki w zarządzanie, histori transakcji z 2008 juz pewnie nie zdobede ale moge ci przelewy z konta poslac.
Nie ma co dalej ciągnąc tematu. Da sie oba sposobami zarabiać, żadna metoda tradingu nie jest lepsza.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

matka pisze:Nie masz chyba wątpliwości, że te olbrzymie procentowe zwroty to ruletka. Gdyby ktokolwiek był w stanie utrzymać taką stopę dłużej niż kilka dni już dawno przejął by wszystkie pieniądze świata ;) Nikt chyba nie jest zainteresowany wieloletnią nauką, której efekt będzie trwał kilka dni i wcale nie był jakiś pokaźny.

Znam osobiscie (z niektorymi mialem okazje pracowac) przynajmniej 5 traderow ktorzy juz sa na rynku dluzej niz Ja czy Ty i radza sobie bardzo dobrze. Mysle ze tez sobie radze nie najgorzej w porownaniu do Twoich doswiadczen z traderami :)

Nie musisz mi wierzyc ale dobrze by bylo jakbys czasem wysciubil nos z tej Swojej banki :)
Swoja droga, niewiem skad sie bierze taki ekstremalny sceptycyzm "nie widzialem - nie istnieje".
Ja tez nie widzialem zarabiajacych EA. Widzialem informatykow pracujacych scisle z instytucjonalnymi traderami i za kazdym razem konczylo sie to fiaskiem projektu. Z drugiej storny HFT jest najlepzsym przykladem profitujacych blackboxow na rynku. Problem w tym ze te blackboxy zajmuja sie glownie blyskawicznym zajmowalniem kolejek i duzym obrotem a wysokie rabaty za udostepnianie plynnosci skutecznie eliminuja koszty tradingu. Troche inne pole :)

Zgadzam sie co do olbrzymich zwrotow procentowych. "Wolno i konsekwetnie" wygrywa wyscig :)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Podsumujmy może bo faktycznie nie ma sensu tego ciągnąć. Na załączonym obrazku pierwsze zarejestrowane fotograficznie porównanie robota i tradera manualnego z 1863 roku. Obydwaj grali na Tokijskiej giełdzie ryżu, od razu rzuca się w oko dysproporcja w gabarycie a jak wiadomo duży może więcej. Od tego czasu różnica pogłębiła się do tego stopnia, że nie nie da się jej wyrazić słowami, co dopiero przedyskutować na forum.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Unfortunately, more to come

ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

Tak jak tamten duży z 1863 pewnie był w ogonie najlepszych tak teraźniejszy "duży" pewnie zajmuje to samo miejsce. Nie te czasy jeszcze matka, za 10 lat możesz Twoje zdanie nabierze znaczenia.
Na siłe chcesz ten wątek zakończyć tym że twoje podejście jest lepsze, ja przyznałem ze oba sa równe sobie chociaż uważam inaczej. Po co to dalej ciągniesz?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

ScarFace pisze:Było równiez pozniej jedno konto na ktorym z 100 doszedł do 2800. Było tez konto z 5$ depozytu gratis od brokera na marketivie chyba, na ktorym doszedl do 1000$ i to publicznie, dokumentując to tutaj na forum. Sam miałem wgląd do tego konta wiec o oszustwie nie ma mowy. 2006-2007 rok chyba, kto korzystał wtedy z forum ten swoje widział. Nie wiem co sie stało z samym newuserem, ostatnie pw jakie mi posłał to ze popadł w problemy z alkoholem
newuser 4252,8 % w dobe

no ale przy takiej grze to się nie dziwię że popadł w alko :)
mimo to szacun...

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

EasyComeEasyGo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: EasyComeEasyGo »

A wystarczy jak jeden Pan wrzuci swoje (lub znane mu) najlepsze konto manualne, a drugi Pan EA.
Forex oferuje jeden wielki plus - Jak masz długoterminowy statement na dobrym plusie to masz rację (czy się to komuś podoba czy nie).

Jako, że czas to pojęcie względne proponuję przyjąć jakiś wyznacznik "długoterminowości" np. 2 lata (na Forex'ie taki okres czasu wystarcza aby rynek zmienił swoją charakterystykę kilka razy i poddał próbie handel manualny i automatyczny). Oczywiście mówimy tylko o kontach realnych. Screeny z 20 transakcjami czy journale "na słowo honoru" raczej z oczywistych powodów odpadają. 2000% w tydzień też jest raczej mało prawdopodobne na dłuższą metę. Moja sugestia, ale może jakąś logikę i porządek do rozmowy pozwoli wprowadzić.

Oczywiście można mnie obrzucić śnieżkami i powiedzieć co ja wiem o Forexie:)

Temat mnie na początku ciekawił, a teraz mamy temat z forum filozofii i j.polskiego.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Bo się zrobiła przepychanka kto więcej widział i więcej wie :D Wystarczy poszukać w necie chociażby na stronie barclayhedge, że są fundy handlujące systematycznie i takie uznaniowe i w obu rodzajach handlu są fundy lepsze i gorsze. Reszta to już kwestia idei co kto uważa za lepsze i dlaczego akurat tak chciałby handlować. Osobiście jestem tego samego zdania co kolega matka, że lepiej mieć wytestowaną strategię niż grać to co mi się wydaje. No i też z oczywistych względów automaty mają i będą miały przewagę. Zrozumie to jednak ten kto będzie drążył temat bo Ci co znają automaty tylko z opowieści forumowych to będą się upierać przy swoim i powielać mity. Nie dziwię się jednak temu bo i w handlu manualnym jest dużo szumu informacyjnego, ciężko jest to wszystko ogarnąć, każdy ma jakieś pomysły, część rzeczy jest jakąś fantazją, a na całym tym zamieszaniu najlepiej wychodzą brokerzy.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

rayzeel pisze: Wystarczy poszukać w necie.
Niczego nie trzeba szukać w necie. Cały problem polega na tym, że nie odnosicie tego do konkretnej strategii i z tego powodu powstają głupie porównania, że ktoś tam w świecie tak a nie inaczej zarabia, bo szachy bo mona lisa. Jakie to ma w ogóle znaczenie? Powiedzmy mam dobrą strategię manualną, którą zarabiam, której jednak nie da się przełożyć na algorytm, i co mam z niej rezygnować bo ktoś zaraz pokaże statement ile to zarobił automatem? I czego to dowodzi? Że jak rzucę swoją strategię i zajmę się automatami to będę więcej zarabiał? To jest ograniczenie automatów,nie chodzi o to, że są lepsze czy gorsze ale nie zawsze znajdą zastosowanie a ich przewaga ujawnia się dopiero wtedy jak rzeczywiście uda się przełożyć na algorytm strategię manualną.

Dlatego takie porównania nie mają sensu. Można jak leszcze bajać i czytać o zarabianiu, jak można jak nie można zarabiać, co ktoś widział, nie widział, wierzy lub nie a można też po prostu zarabiać i znać zagadnienie z autopsji i wtedy perspektywa się zmienia i wszystko odnosimy do konkretnej własnej strategii i własnych kompetencji.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

ScarFace nie czytałem wszystkich postów ;) bo mi się nie chce ale na jakiej podstawie uważasz, że EA na edku może mieć co najwyżej 65% skuteczności? bardzo mnie to ciekawi...

Pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ