Ok rozumiem cie w calosci masz racje, ale powiem cie jedno jezeli te wyniki cie satysfakcjonuja co sa przedstawione, to od dzisiaj mozesz mnie nazywac guru forexurayzeel pisze:Wtrącę coś od siebie. Przeczytałem wątek. Po pierwszej instalacji mt4 wiele lat temu od razu zacząłem pisać strategie. Na początku były to jakieś proste systemy (można pewnie jakiś kod znaleźć w moich starych postach). Miałem też oczywiście chwile zwątpienia w istnienie zarabiających EA. Jednak tą drogę mam już za sobą i dzisiaj mogę powiedzieć, że gdyby nie EA to musiałbym 24h na dobę siedzieć i kalkulować. EA jest bezpieczne bo sam je programuję i wiem dokładnie co mogą zrobić, a czego nie. Bez wątpienia mają pewną przewagę nad ludźmi. Głównie w tym, że potrafią wykonać wiele złożonych operacji w ciągu milisekund.
Nie wiem jak do tego podchodzą banki. W necie można znaleźć wyniki funduszy handlujących za pomocą programów np.: http://www.managedfutures.com/program_p ... ctId=27200 . Także duża kasa w tym przypadku (i nie tylko) jest zarządzana przez automaty. Są jednak przykłady takich firm jak OSTC, gdzie ideą firmy jest inwestowanie w ludzi. Miałem okazję rozmawiać na uczelni z założycielami firmy. Od dyrektora oddziału w Gdańsku dowiedziałem się, że mieli przez jakiś czas dział, który zajmował się "czarnymi skrzynkami" jednak eksperyment im się nie powiódł (nie wiem czy to prawda). Wszystko zatem zależy od podejścia. Można na różne sposoby odnieść sukces w tym biznesie. Warto jednak kodować pomysły IMHO

Ale to zalezy od osoby i jego systemu.