Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
buntownik
Gaduła
Gaduła

Re: Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Nieprzeczytany post autor: buntownik »

rayzeel pisze:Wtrącę coś od siebie. Przeczytałem wątek. Po pierwszej instalacji mt4 wiele lat temu od razu zacząłem pisać strategie. Na początku były to jakieś proste systemy (można pewnie jakiś kod znaleźć w moich starych postach). Miałem też oczywiście chwile zwątpienia w istnienie zarabiających EA. Jednak tą drogę mam już za sobą i dzisiaj mogę powiedzieć, że gdyby nie EA to musiałbym 24h na dobę siedzieć i kalkulować. EA jest bezpieczne bo sam je programuję i wiem dokładnie co mogą zrobić, a czego nie. Bez wątpienia mają pewną przewagę nad ludźmi. Głównie w tym, że potrafią wykonać wiele złożonych operacji w ciągu milisekund.
Nie wiem jak do tego podchodzą banki. W necie można znaleźć wyniki funduszy handlujących za pomocą programów np.: http://www.managedfutures.com/program_p ... ctId=27200 . Także duża kasa w tym przypadku (i nie tylko) jest zarządzana przez automaty. Są jednak przykłady takich firm jak OSTC, gdzie ideą firmy jest inwestowanie w ludzi. Miałem okazję rozmawiać na uczelni z założycielami firmy. Od dyrektora oddziału w Gdańsku dowiedziałem się, że mieli przez jakiś czas dział, który zajmował się "czarnymi skrzynkami" jednak eksperyment im się nie powiódł (nie wiem czy to prawda :) ). Wszystko zatem zależy od podejścia. Można na różne sposoby odnieść sukces w tym biznesie. Warto jednak kodować pomysły IMHO
Ok rozumiem cie w calosci masz racje, ale powiem cie jedno jezeli te wyniki cie satysfakcjonuja co sa przedstawione, to od dzisiaj mozesz mnie nazywac guru forexu :wink: powiem ci z reka na sercu u mnie przy 2 trejdach w tyg mam wiecej niz te roboty w miesiac i nie zgarniam po 100 pispow :wink:
Ale to zalezy od osoby i jego systemu.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Który to już raz spór czy narzędzie jest dobre czy złe :D Może podyskutujmy czy narzędzie można w ogóle w kategoriach dobra i zła rozpatrywać?
buntownik pisze:powiem ci z reka na sercu u mnie przy 2 trejdach w tyg mam wiecej niz te roboty w miesiac i nie zgarniam po 100 pispow
Tak na słowo mamy Ci wierzyć, że tygodniowo zarabiasz więcej niż największe fundusze inwestycyjne w miesiąc ? ;)
buntownik pisze:Zreszta zobacz sobie zwyciezce konkursu bossa ktory gral automatami mial stope zwrotu 500 % ale to byl specjalista od IT, i sam przyznal ze mial duzo szczescia bo trafil jego robot w dobry trend i mowil nawet wtedy ze musial go modyfikowac bo wahania ceny byly duze
A nasz szanowny kolega Green zrobił 27 000 % i miał absolutną pewność że zrobi tyle lub nawet trochę więcej :D

btw. Goldman największy przychód ma z automatów, google nie boli.
NightWalker pisze:Sztuczna inteligencja jest wciąż w powijakach i nie widzę możliwości aby ten element przeskoczyć.
Kontrargumenty można by mnożyć w nieskończoność, począwszy od telefonu w Twojej kieszeni rozpoznającego głos, pismo, odcisk palca, twarze, poprzez komputery do gry w szachy których nie mogą pokonać najlepsi mistrzowie, po pojazdy kosmiczne wysyłane na Marsa, które muszą same podejmować niektóre decyzje w nieznanym środowisku bo sygnał radiowy idzie zbyt długo. Tego zawodnika widziałeś? http://www.youtube.com/watch?v=nNbj2G3GmAo A to tylko zabawka którą każdy może kupić za parę tysięcy euro.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Duzy moze wiecej... Blackboxy Goldmana z pewnoscia nie graja na warunkach na ktorych graja EA programowane przez detalistow. :=)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

ZielonaMgielka pisze:Duzy moze wiecej... Blackboxy Goldmana z pewnoscia nie graja na warunkach na ktorych graja EA programowane przez detalistow. :=)
Wbrew pozorom...,duży np. Goldman wcale nie może więcej...
Jeżeli wzorem UK mamy te same prowizje co Goldman oraz mamy płynny rynek,dodatkowo mamy np. zwolnienie z podatku do 11 000 funt... wcale detaliści nie są na straconej pozycji..
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

zz pisze:
ZielonaMgielka pisze:Duzy moze wiecej... Blackboxy Goldmana z pewnoscia nie graja na warunkach na ktorych graja EA programowane przez detalistow. :=)
Wbrew pozorom...,duży np. Goldman wcale nie może więcej...
Jeżeli wzorem UK mamy te same prowizje co Goldman oraz mamy płynny rynek,dodatkowo mamy np. zwolnienie z podatku do 11 000 funt... wcale detaliści nie są na straconej pozycji..
Pozdrawiam.
Mialem na mysli raczej szybkosc dostepu do gieldy i predkosc z jaka algorytmy przetwarzaja informacje.
Odnoszenie sie do Blackboxow Goldmana w dyskusji o EA na rynku walutowym jest po prostu smieszne. To jest mocno zoptymalizowany HFT trading i nie ma nic wspolnego z EA dzialajacymi na platformach detalistow.

NightWalker
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: NightWalker »

NightWalker pisze:Sztuczna inteligencja jest wciąż w powijakach i nie widzę możliwości aby ten element przeskoczyć.
Kontrargumenty można by mnożyć w nieskończoność, począwszy od telefonu w Twojej kieszeni rozpoznającego głos, pismo, odcisk palca, twarze, poprzez komputery do gry w szachy których nie mogą pokonać najlepsi mistrzowie, po pojazdy kosmiczne wysyłane na Marsa, które muszą same podejmować niektóre decyzje w nieznanym środowisku bo sygnał radiowy idzie zbyt długo. Tego zawodnika widziałeś? http://www.youtube.com/watch?v=nNbj2G3GmAo A to tylko zabawka którą każdy może kupić za parę tysięcy euro.
Miałem na myśli sztuczną inteligencję rozumianą w znaczeniu bytu potrafiącego się uczyć, myśleć i wykazującego wysoki stopień kreatywności, nie zabawki bądź algorytmy (lub ich zbiory) wyspecjalizowane jedynie w określonym zadaniu. Nawet zdanie testu Turinga nie jest już dowodem na umiejętność myślenia - przykład tutaj: http://www.geekosystem.com/cleverbot-pa ... ring-test/ (ten bot tak naprawdę korzysta ze statystyki, nie potrafi dokonywać analizy), wynika to ze swobodnego dostępu do wiedzy (internet) oraz dużych mocy obliczeniowych.

Rozwój sztucznych sieci neuronowych zaczął się w latach 60.-tych , jeśli dobrze pamiętam, a udało się na razie osiągnąć jedynie coś takiego - http://www.artificialbrains.com/spaun.
NightWalker

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

NightWalker pisze:Miałem na myśli sztuczną inteligencję rozumianą w znaczeniu bytu potrafiącego się uczyć, myśleć i wykazującego wysoki stopień kreatywności, nie zabawki bądź algorytmy (lub ich zbiory) wyspecjalizowane jedynie w określonym zadaniu.
Tu masz rację, jeszcze trochę czasu minie zanim uda się stworzyć kopię człowieka lub choćby samego mózgu, której nie będzie się dało odróżnić od oryginału, choć pamiętaj że Blue Brain jest ograniczony wyłącznie mocą obliczeniową, czyli tak naprawdę ilością kasy zainwestowanej w projekt. Myślę że wynika to głównie z niezwykłej wszechstronności naszego gatunku i różnorodności zadań jakie wyznacza nam ewolucja. W wypadku wąskiej specjalizacji sprawa wygląda inaczej, szczególnie w ocenie prawdopodobieństwa nasze mózgi wykazują zabawną wręcz bezradność, nie wspominając o ilości zdarzeń które możemy zapamiętać, dokładności takiej pamięci (chyba przede wszystkim) i szybkości obliczeń.
Obrazek
Unfortunately, more to come

ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

Tylko nikt nie mówi jak te kosmiczne tysiące % sa wykręcane automatami. Na ogół są to porównywarki cenowe, arbitraże, ostre scalpy. Delikatnie mówiąc wałowanie brokera. Nie widziałem jeszcze zautomatyzowanej strategi która by w dłuższym okresie zarabiała opierając się o bardziej przyziemne interwały, chociażby m15-h1. Nie twierdzy tym samym że nie istnieją, ale z pewnością jest ich jak na lekarstwo.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Dzieki za linka. Swietna prezentacja ... szkoda ze nie cala.

ODPOWIEDZ