Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual trading)

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
psk89
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 45
Rejestracja: 21 cze 2016, 07:39

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: psk89 » 04 mar 2017, 12:35

:D miałem to całe okno zwinięte do dołu i przysłaniało ten suwak. Po rozciągnięciu okna wyskoczyło to czego potrzebowałem :D . Jeszcze raz dzięki

Awatar użytkownika
jasonbournes1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 84
Rejestracja: 02 sie 2017, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: jasonbournes1 » 03 sie 2017, 19:31

Marksman pisze:Witam wszystkich

Co sądzicie nt. ręcznego przeglądania rynków świeca po świecy i szukania swoich sygnałów wejścia? Bez żadnych testerów strategii, ani innych wspomagaczy?

Z danymi historycznymi wtedy nie ma problemu, bo samemu przeglądasz wykres na swojej platformie transakcyjnej. Dodatkowo człowiek uczy się cierpliwości, wytrwałości i podążania za Planem tak potrzebnych w tradingu.
Oczywiście wiem, że przegląd 5 lat wstecz barów 1m tylko jednego rynku to masakra, ale miałoby się pewność, że nic nie nawali.
Może mi tak łatwo mówić, bo ja gram na barach dziennych (praca 8-16 nie pozwala inaczej). Ale i tak uważam, że dla chcącego nic trudnego.
Moim zdaniem jedyna droga aby mieć pewność, że testy są względnie obiektywne, poza tym na spokojnie poznaje się system, jego słabe i mocne, bo jak już się gra, emocje zniekształcają obraz.

Ludzie na nawigatorze robią testy ręczne na historii, no, no.

irmentruda
Maniak
Maniak
Posty: 1829
Rejestracja: 21 sie 2014, 08:51
Lokalizacja: Silesia

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: irmentruda » 16 sie 2017, 09:28

robia robia, zaluje, ze dopiero po 3 latach wzialem sie do tego na powaznie lacznie z excelem.
oczywiscie, trzeba uwazac bo nasze oko lubi wylapywac na historii tylko te zyskowne setupy zapominajac o tych stratnych. ponadto sprawdzajac wyzsze interwaly przy malych zasiegach trzeba sprawdzic czy czasem high nie bylo pierwsze a pozniej low albo na odwrot.

jackub

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: jackub » 16 sie 2017, 13:16

jasonbournes1 pisze:
Moim zdaniem jedyna droga aby mieć pewność, że testy są względnie obiektywne, poza tym na spokojnie poznaje się system, jego słabe i mocne, bo jak już się gra, emocje zniekształcają obraz.

Ludzie na nawigatorze robią testy ręczne na historii, no, no.[/quote]

Taaak ... ale zaskoczenie co?
Robią ręcznie, sprawdzają w excelu, robią wiele rzeczy nie tylko się mądrzą na Nawi... ludzie na ogół postrzegają innych porzez pryzmat własnych niedoskonałości...
pobrane.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 1252
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:36

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 » 22 gru 2017, 20:46

No, nie wiem czy jest się czym chwalić, że ktoś robi testy ręcznie. Trochę średniowiecze...

jackub

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: jackub » 22 gru 2017, 22:34

Pablo90 pisze:No, nie wiem czy jest się czym chwalić, że ktoś robi testy ręcznie. Trochę średniowiecze...
Napisz coś, jak będziesz wiedział ...

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 1252
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:36

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 » 26 gru 2017, 10:42

Nikt tu tak nie robi ;)

jackub

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: jackub » 26 gru 2017, 14:33

Pablo90 pisze:Nikt tu tak nie robi ;)
Teraz wszystko jasne... :wink:

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 750
Rejestracja: 22 wrz 2008, 21:30

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: alinoe » 27 gru 2017, 11:43

Moje najlepsze strategie powstały w wyniku ręcznych testów.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 545
Rejestracja: 01 lip 2010, 00:12
Lokalizacja: Wlkp

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik » 06 kwie 2018, 19:47

Kochani chłopcy :)
Mam pytanie - Jak mogę pobrać dane z MT4 a dokładniej HH LL z dnia z tym ze nie chce wartości cenowej a wynik w pipsach...? (range z D1 w pipsach)
Od razu mówię że excel i jemu podobne mnie gryzie więc łopatologicznie proszę :D
Dziękuję

ODPOWIEDZ