Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual trading)
Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi
miałem to całe okno zwinięte do dołu i przysłaniało ten suwak. Po rozciągnięciu okna wyskoczyło to czego potrzebowałem . Jeszcze raz dzięki
- jasonbournes1
- Stały bywalec
Moim zdaniem jedyna droga aby mieć pewność, że testy są względnie obiektywne, poza tym na spokojnie poznaje się system, jego słabe i mocne, bo jak już się gra, emocje zniekształcają obraz.Marksman pisze:Witam wszystkich
Co sądzicie nt. ręcznego przeglądania rynków świeca po świecy i szukania swoich sygnałów wejścia? Bez żadnych testerów strategii, ani innych wspomagaczy?
Z danymi historycznymi wtedy nie ma problemu, bo samemu przeglądasz wykres na swojej platformie transakcyjnej. Dodatkowo człowiek uczy się cierpliwości, wytrwałości i podążania za Planem tak potrzebnych w tradingu.
Oczywiście wiem, że przegląd 5 lat wstecz barów 1m tylko jednego rynku to masakra, ale miałoby się pewność, że nic nie nawali.
Może mi tak łatwo mówić, bo ja gram na barach dziennych (praca 8-16 nie pozwala inaczej). Ale i tak uważam, że dla chcącego nic trudnego.
Ludzie na nawigatorze robią testy ręczne na historii, no, no.
-
- Maniak
robia robia, zaluje, ze dopiero po 3 latach wzialem sie do tego na powaznie lacznie z excelem.
oczywiscie, trzeba uwazac bo nasze oko lubi wylapywac na historii tylko te zyskowne setupy zapominajac o tych stratnych. ponadto sprawdzajac wyzsze interwaly przy malych zasiegach trzeba sprawdzic czy czasem high nie bylo pierwsze a pozniej low albo na odwrot.
oczywiscie, trzeba uwazac bo nasze oko lubi wylapywac na historii tylko te zyskowne setupy zapominajac o tych stratnych. ponadto sprawdzajac wyzsze interwaly przy malych zasiegach trzeba sprawdzic czy czasem high nie bylo pierwsze a pozniej low albo na odwrot.
Moim zdaniem jedyna droga aby mieć pewność, że testy są względnie obiektywne, poza tym na spokojnie poznaje się system, jego słabe i mocne, bo jak już się gra, emocje zniekształcają obraz.jasonbournes1 pisze:
Ludzie na nawigatorze robią testy ręczne na historii, no, no.[/quote]
Taaak ... ale zaskoczenie co?
Robią ręcznie, sprawdzają w excelu, robią wiele rzeczy nie tylko się mądrzą na Nawi... ludzie na ogół postrzegają innych porzez pryzmat własnych niedoskonałości...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No, nie wiem czy jest się czym chwalić, że ktoś robi testy ręcznie. Trochę średniowiecze...
Napisz coś, jak będziesz wiedział ...Pablo90 pisze:No, nie wiem czy jest się czym chwalić, że ktoś robi testy ręcznie. Trochę średniowiecze...
Nikt tu tak nie robi
Teraz wszystko jasne...Pablo90 pisze:Nikt tu tak nie robi
Moje najlepsze strategie powstały w wyniku ręcznych testów.
- Pełnomocnik
- Pasjonat
Kochani chłopcy
Mam pytanie - Jak mogę pobrać dane z MT4 a dokładniej HH LL z dnia z tym ze nie chce wartości cenowej a wynik w pipsach...? (range z D1 w pipsach)
Od razu mówię że excel i jemu podobne mnie gryzie więc łopatologicznie proszę
Dziękuję
Mam pytanie - Jak mogę pobrać dane z MT4 a dokładniej HH LL z dnia z tym ze nie chce wartości cenowej a wynik w pipsach...? (range z D1 w pipsach)
Od razu mówię że excel i jemu podobne mnie gryzie więc łopatologicznie proszę
Dziękuję