Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual trading)

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
yndrzej
Bywalec
Bywalec
Posty: 18
Rejestracja: 22 kwie 2010, 15:08

Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual trading)

Nieprzeczytany post autor: yndrzej » 07 maja 2010, 10:14

Po przejrzeniu kilkudziesięciu postów widzę, ze większość z Was testuje swoje systemy za pomocą metatradera. Zastanawiam się nad jakością tych symulacji. Spotkałem się z dziwaznymi wynikami.
Dysponuję 3 zestawami danych minutowych: od brokera, z forexexite oraz tymi, które można sobie sciagnąć z metaquotes. Ta sama startegia z tymi samymi parametrami daje niezłe rezultaty na perwszych 2 zestawach danych a fatalne - na danych z metaquotes.
Czy waszym zdaniem Metaquotes dostarcza naprawdę tak fatalne dane czy może moje strategie są kompletnie beznadziejne.
Zaobserwowałem też po symulacji bardzo dużo transakcji listowinych w raporcie nie mogła zająść o godzinie podawanej w raporcie, ponieważ istniejące wtedy kwotowania były inne. Sprawdzałem że nie ma to nic wspólnego z jakimś przesunięciem czasowych itp. Wydaje się, że MT4 "modeluje" ticki niestety te modelowane ticki prawie zawsze nie zgadzają się z minutowymi danymi zassanymi do centrum historii.
Może spotkaliście się z podobnymi problemami i znacie jakieś wyjaśnienie.
Póki co symulowanie za pomocą MT4 wydaje mi się dziecinadą. Trudno bowiem stosować system/strategię, do której nie ma się zaufania.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tig3r
ForeX Guru
ForeX Guru
Posty: 2310
Rejestracja: 02 sty 2008, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Tig3r » 07 maja 2010, 10:59

Testowanie manualne systemów:
Tester strategii

Forex Manual Visual Testing
http://articles.mql4.com/301

Forex Strategy Builder
http://forexsb.com/

Forex Tester Profesional (płatny)
http://www.forextester.com/

VisualTrader-SimulatorEdtion
http://codebase.mql4.com/7379

Testing Visualization: Manual Trading
http://articles.mql4.com/301
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 09:42 przez Tig3r, łącznie zmieniany 2 razy.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła
Posty: 115
Rejestracja: 05 gru 2010, 00:04

Nieprzeczytany post autor: altmer » 12 kwie 2011, 22:33

Trading Simulator:
http://www.fxfisherman.com/forums/forex ... ading.html

Wciąż jest to ofc w visual testerze, wciąż jeden TF, zlecenia poprzez skrypty - Trading Simulator wygląda na bardziej rozbudowaną wersję "VisualTrader-SimulatorEdtion". Dla mnie na pewno jest bardziej poręczny niż "Forex Manual Visual Testing".

daniel.wro
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 25
Rejestracja: 27 wrz 2011, 21:44
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany post autor: daniel.wro » 02 lis 2011, 15:44


zaczalem uzywac tego testera i wydaje sie byc swietny.. mam tylko jeden problem - czemu swiece "budowane" sa w roznym czasie, np. jedna buduje mi pare sekund... (podkrecam szybkosc - tak by to bylo np. 5-7 sek) i nagle rach/trach.. polecialo 15 swiec... z czym to jest zwiazane? z iloscia tickow per swieca? i jest w ogole mozliwosc aby kazda swieca budowala sie tak samo dlugo/krotko?
ewentualnie jaki inny tester pozbawiony jest tej "wady"?

pozdrawiam

Daniel

eMisiek
Gaduła
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: 10 lis 2006, 22:34
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: eMisiek » 20 lut 2012, 10:32

Być może do ręcznego testowania będzie lepszy:

www.SierraChart.com

W trybie "replay" odgrywa (jednocześnie) te pary, które sobie wybierzemy, istnieje możliwość składania zleceń oraz zmian TF (czyli np. patrzysz na H1 i szukasz wejscia na M5/M1.

Tak mi odpowiedzieli w customer service a zapytałem na prośbę kolego tutaj z forum, bo jak na razie własnych doświadczeń z SC nie mam.

Ale do symulacji, jeśli ma to co mówią będzie bezkonkurencyjny. .
Badania traderów

green7
Maniak
Maniak
Posty: 2060
Rejestracja: 16 sty 2008, 18:44

Nieprzeczytany post autor: green7 » 02 mar 2012, 23:27

daniel.wro pisze:zaczalem uzywac tego testera i wydaje sie byc swietny.. mam tylko jeden problem - czemu swiece "budowane" sa w roznym czasie, np. jedna buduje mi pare sekund... (podkrecam szybkosc - tak by to bylo np. 5-7 sek) i nagle rach/trach.. polecialo 15 swiec... z czym to jest zwiazane? z iloscia tickow per swieca? i jest w ogole mozliwosc aby kazda swieca budowala sie tak samo dlugo/krotko?
ewentualnie jaki inny tester pozbawiony jest tej "wady"?
Tak może to być spowodowane volumenem.
Ogólnie dla danej świecy tester modeluje tyle ticków ile wynosi dla niej volumen. Jak więc np. zaimportujesz dane z dużym volumenem to testy potrafią się baaaardzo wydłużać.
Chcesz mieć tak samo na każdej świecy to spróbuj - wyeksportować dane z centrum historii to pliku csv, wczytaj to np. do Excela, ustaw wszędzie volumen np. na 1, zapisz i ponownie zaimportuj to terminala (usunąwszy wcześniej historię).
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 604
Rejestracja: 10 maja 2011, 17:12
Lokalizacja: TNGL
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bbq » 22 kwie 2012, 15:17

Witam,

Nie znalazłem na forum wiec wrzucam.

Testowanie dla przykładu skalpa M1 z podglądem M6 i M15.

1. Odpalamy tester i wybieramy test na M1 Start- pauza.
2. Odpalamy Period_Converter_Opt (indyk) w tym przypadku x2 wybierając dodatkowe interwały(M6&M15)
3. Z Plik :arrow: Otwórz Offline wybieramy utworzone dodatkowe interwały
4. Powrót do testera i wyłączamy pauzę.

Teoretycznie można na sucho lub przy użyciu testerów z tego wątku lub http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 125#421125 lub ea.

Krótki filmik jak to wygląda.
http://www.youtube.com/watch?v=DAxk0peSBtA
Obrazek :arrow:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tig3r
ForeX Guru
ForeX Guru
Posty: 2310
Rejestracja: 02 sty 2008, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Tig3r » 29 cze 2012, 15:34

======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 547
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:50

Nieprzeczytany post autor: kris007 » 30 cze 2012, 02:50

bakubaq pisze:Testowanie dla przykładu skalpa M1 z podglądem M6 i M15.
Simple Forex Tester daje również taką możliwość otwarcia dodatkowych wykresów z innymi TF, nie trzeba już nic konwertować,
w offline znajduje się cały pakiet wykresów (zlecenia składamy na jednym TF-ie a pozostałe są aktywne i służą do podglądu).
Programik jest komercyjny, jednak szczególnie zainteresowanym google na pewno znajdzie co trzeba ;)

Na YT można zobaczyć filmiki z prezentacją jak kogoś interesuje.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła
Posty: 279
Rejestracja: 30 sty 2005, 21:46
Lokalizacja: Poznań

Nieprzeczytany post autor: quapi » 03 lip 2012, 11:01

Tiger - dzięki za linka, ale - bardzo drogie to to, 5 stów za roczną licencję - i jeszcze przy założeniu, ze korzystać z tego będą początkujący?
The irresistible force met the immovable object

ODPOWIEDZ