Strategia oparta tylko na średnich.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

krystian74 pisze:
Microbi pisze:
krystian74 pisze:od tego są pozostałe wskaźniki
zanim wskaznik da Ci sygnał, to często jeż po zawodach.
Naprawdę jesteś tego pewien albo piszesz aby pisać

Dodano po 10 godzinach 57 minutach:

przykład wykorzystania trochę innych średnich konfiguracja dowolna
No ładne kolory :mrgreen: , ale MACD do średnich do już pojechane po bandzie. A teraz zastanów się co się będzie działo z nimi w konsoli - przez jakieś 80% czasu rynek konsoliduje.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

A teraz zastanów się co się będzie działo z nimi w konsoli - przez jakieś 80% czasu rynek konsoliduje.
Mustafa !!
Jakoś nie widzę konsoli 80% na M1 wytłumacz mi czym się sugerujesz pisząc takie bzdury. Jeżeli wytłumaczysz to sensownie może przyznam rację. A moja rycina którą zapodałem tyczy się tego TF-a

Dodano po 1 godzinach 17 minutach:

taka moja koncepcja oparta na średnich które stosuję od paru miesięcy

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

krystian74
Oj Krystek miotasz się jak ryba bez wody :mrgreen: Co chwila zmieniasz założenia swojego systemu i wciskasz nam znó kit ,że grasz tym od kilku miesięcy. Wcześniej były śmieszne i dziwne teorie na temat gry przez dywergencję,teraz dodałeś inne wskaźniczki i trochę kolorków i zamiast przejrzystego wykresu masz kolorowankę :mrgreen:
krystian74 pisze:Każdy sygnał należy przefiltrować od tego są pozostałe wskaźniki które dają nam 80%-90% wiarygodności danego ruchu
Ile czasu będziesz jeszcze w ten sposób myślał ?
Microbi pisze:zanim wskaznik da Ci sygnał, to często jeż po zawodach.
Dokładnie.

krystian74 Nie wiem czy wiesz ,ale średnie ,które posiadasz na 90% repaintują ,więc za nim zagrasz na podstawie tego chłamu dobrze się zastanów. Były nawet takie średnie na kolorki :mrgreen: Robiły co chciały :mrgreen:

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

No już bez przesady, każdy może tworzyć swój system i w końcu zarabiać, nie ma co tu krytykować, zwłaszcza, że najbardziej krytyczne są wypowiedzi speców od PA. Da się zarabiać nawet kijem od miotły, ale to już inna sprawa. Wskaźniki są dobre i też tak się da fajnie zarabiać, a magiczną konsolidację która jest zmorą dla każdego można łatwo odfiltrować rozgrupowaniem średnich, wyższymi TF'ami albo i odpowiednim money management'em, choćby grą bez SL.

Profanacja co? :D Jednakże jeśli umiejętnie wykorzysta się lewar to sytuacje typu: "czemu nie idą w moją stronę, znów SL" zamieniają się w "o proszę, lepsza cena do wejścia to dorzucę". No i fakt że 82% na fx traci to najwidoczniej wina lewara, a konkretniej braku umiejętności jego wykorzystania. Na GPW statystyki są już bardziej "ludzkie" bo gdzieś w okolicach pół na pół.

Wracając do meritum, nie ma co za bardzo skupiać się na super dopracowanych wejściach, a na ogólnym określeniu kierunku.
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Cadermo

VinciPro pisze:choćby grą bez SL
To już przeszedłeś samego siebie :mrgreen:

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

VinciPro pisze:odpowiednim money management'em, choćby grą bez SL.
wszystko albo nic to tez pewien money managment :D

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Cadermo, jak ktoś nie ma pojęcia o prawdziwym inwestowaniu na giełdzie to nie mamy o czym mówić ;)

xpep, miałem na myśli wyeliminowanie ryzyka i jednocześnie bardziej pewne zarobki które nie wymagają takich hermetycznych warunków do tradingu jakie lansuje się na tym forum, i w sumie każdym innym. Tak jak mówię, nieco inne podejście do fx może wydawać się abstrakcyjne, wręcz szaleńcze, ale w innym otoczeniu będzie po prostu oczywiste.

Trzeba po prostu grać z trendem. Ktoś zapyta, a co jak się obróci? Odpowiadam, że jeszcze będzie szereg korekt przed nowym trendem i zazwyczaj ładna konsolidacja która pomoże wyjść z pozycji. Dlatego można śmiało korzystać z tego co zamieścił krystian74, byle tylko na kilku TF w tym D1, a i warto rzucić okiem na W1 lub monthly. No i operowanie kapitałem, mądrze i ostrożnie, ale trzeba wiedzieć gdzie dołożyć więcej.

Jak najbardziej da się zarabiać metodą SL albo zysk albo BE, co wielu skutecznie tu udowadnia, ale nie tak to robią w instytucjach. Walą po kilkaset tysięcy pod prąd, potem dokładają. I tak zarabiają.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 20:50 przez VinciPro, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Cadermo pisze:Były nawet takie średnie na kolorki
Jest obszerny wątek na forex factory na temat filtrów różnej maści. Mają tam nawet takie wskaźniki co przewidują szeregi czasowe :) GARCH, ARMA, ARIMA... Kiedyś chwilę się tym interesowałem ale skończyłem na tym, że rynek ma zmienny rozkład, jest chaotyczny i bynajmniej mi nie udało się ogarnąć tego w sposób matematyczny. Odnalazłem inne metody. A strategie oparte na średnich to jak najbardziej :) Jeśli się to odpowiednio poukłada to będzie działać również w EA. Ja w tradingu ręcznym nie stosuję średnich ale stopa stawiam :D Najczęściej jednak wychodzę dużo przed stopem. Umiem przyznać się przed sobą do błędu... więc teoretycznie SL nie byłby mi potrzebny bo wiem kiedy wyjść, ale stawiam bo nigdy nic nie wiadomo...
Co do systemów na średnie to klasykiem jest GMMA z której to koncepcji kiedyś korzystałem... wtedy jednak nie umiałem tradować i odrzuciłem strategię bo myślałem że to od niej zależy sukces :) Teraz widzę, że jakbym wrócił do GMMA to bym podobnie dawał radę...Ogólnie to dużo strategii zakłada wykrycie trendu i wejście na korekcie. Problem jest jak się bok zaczyna... trzeba po prostu umieć się adoptować do różnych warunków.
Co do pytania z pierwszego postu to są strategie na zwykłe średnie kroczące. Trzeba tylko dodać warunki które uniemożliwią ciągłą grę bo nie zawsze rynek daje zarabiać.
Pozdrawiam.

Dodano po 27 minutach:
Walą po kilkaset tysięcy pod prąd, potem dokładają. I tak zarabiają.
To że tak robią duzi gracze nie oznacza, że są oni cudotwórcami i tak wszyscy powinni robić. Oczywiście mając 100k na koncie i grając bez lewara to sobie mogę uśredniać, ale pytanie po jakim czasie zobaczę sensowny profit :) Dla mnie to i tak gra ze zbyt dużym ryzykiem w odniesieniu do potencjalnego zysku w określonym czasie. Nie pisz też że coś tutaj jest lansowane a o "prawdziwych" metodach jest cisza. Wobec tego co piszesz to ja też nie mam pojęcia o prawdziwym inwestowaniu ;) I jeśli to tak wygląda to nie chcę mieć :)
BTW... czytałem i słyszałem wiele historii o takich co to wiedzieli lepiej od rynku i nie godzili się ze stratą (czyt. brak sl , czy to w głowie czy na platformie). Oczywiście taki sposób działa czasami lata i jest dość prosty i daje poczucie opanowania rynku. Znam to, ale wg. mnie nie tędy droga... chociaż też do niczego nie namawiam. To są jedynie moje osobiste poglądy na tą kwestię i jeśli ktoś będzie się zastanawiał czytając ten wątek to ma ZA i PRZECIW. Każdy ma głowę na karku więc sobie zdecyduje. Mnie nie interesuje jak inni inwestują.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

rayzeel pisze:Mnie nie interesuje jak inni inwestują.
I skoro zarabiasz to jest to najlepsze rozwiązanie :) Nie mówię, że lansowane są tu złe metody, wręcz przeciwnie, ale statystycznie widać, że łatwiej jest zarobić na GPW z kontem na 2000 pln niż na FX - bo lewar wykańcza. Broń Boże nie mówię tu o jakimś fałszywym poczuciu opanowania rynku, tylko stała obserwacja i oczekiwanie na ruch w moją stronę. Nie raz wystarczy korekta na ok. 40% i już jesteśmy zarobieni. A jak ida w druga strone to zaden problem miec kilka longów i shortów na raz :)

Duzi gracze może i nie są cudotwórcami, ale to oni robią prawdziwą kasę, nawet z lewarem. Gra bez SL jest metoda jak kazda inna. Jak ma być MC to będzie. Pytanie czy pojawi się po kilku wyplatach po grze bez SL czy tez kilkuset stopach. Wszystkim można tracić i zarabiać ;)
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Cadermo

VinciPro pisze:ale nie tak to robią w instytucjach
a Ty wiesz jak to robią w instytucjach? :mrgreen: :mrgreen:
VinciPro pisze:. Walą po kilkaset tysięcy pod prąd, potem dokładają. I tak zarabiają.
ok ,nie mam pytań :mrgreen:

VInci ale powiedz nam coś o twoim systemie z bloga ,na którym oferujesz szkolonka :mrgreen: Tam masz strategię opartą na jednej rzeczy :D Robi się zielone to kupujemy ,robi się czerwone to sprzedajemy :mrgreen: Czyżbyś odkrył graala? To też będziesz polecał wszystkim ? I na drugi raz zdecyduj się już na poważnie ,czy szkolisz czy nie ,po 3 raz pod rząd przymierzasz się do szkoleń .Tym razem nowy blog ,więc może w końcu cash wleci do sakwy :lol:

Podsumowując twoje teorie ,muszę stwierdzić ,że jesteś specyficznym przypadkiem. Graj dalej bez SL ,zmieniaj systemiki co tydzień i mów ,że price action to bujda na resorach i ,że można zarabiać tylko na wskaźnikiach ,a najlepiej Twoim system ze szkolenia ,który jest tak prosty ,że głowa mała. Ja się dziwię ,że nie dali Ci jeszcze bana ,za to wciskanie ludziom kitu...Nie lubię takich ludzi jak ty, fałszywych po same uszy :roll: Za tydzień pewnie znów wymyślisz coś nowego i będziesz wbijał to ludziom do głów . Kiedy nowy blog ?

ODPOWIEDZ