Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pablo101
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pablo101 »

Polecam obserwować Eur/USD
1D - poziom 1.038, dyweregencja. poziom...
Czekam na sygnał. Okazja na Short-a

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

AUDCHF

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Spojrzenie tygodniowe daję jako pierwsze.
Po silnym trendzie zwyżkowym tydzień temu pojawiła się mała świeca doji-podobna... , która mogła, lecz nie musiała , wskazywać na rozpraszanie siły byków.
Natomiast w tym mijającym tygodniu mamy klasyczną świecę doji, czyli chwiejną równowagę popytu i podaży..
Nie przekonuje mnie nawet sama świeca, co POZIOM jej wystąpienia, co widać na wykresie
Postanowiłem więc zagrać na odwrócenie i silniejszy ruch korekcyjny.
Parametry mojego wejścia podałem na rysunku.
Ryzyko jest znaczne, ustaliłem sensowny stosunek zysku do ryzyka , w okolicach 2:1, ale MM naruszam niestety...
Nic mnie nie usprawiedliwia, jedyną okolicznością łagodzącą jest to, że czynię to całkowicie świadomie i stawiam na szali realnie nieznaczną kwotę naszych ciężko zarobionych złotówek.

Na wykresie dziennym mamy od pewnego czasu przemieszanie wzrostowych i spadkowych świec, formację objęcia bessy, i (w zeszłym tygodniu) coś co przypomina nieidealną formację gwiazdy wieczornej (bo korpus 2 świecy dotyka korpusy świecy 1) jako teoretycznie fałszywe wybicie w górę..

Zobaczymy. Sytuacja na pewno jest ciekawa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Ropa_day

Wracam do wykresu ropy, na której nie gram, ale uczę się analizować.
Ostatnie dni pokazują, co to znaczy , że pinbary pojawiają się na oporze kilka razy z rzędu....
Ropa spadła poniżej konsolidacyjnego boxu, najbliższe wsparcie działa, ale według mnie należy patrzeć na wykres pod kątem możliwości sprzedaży..
Oczywiście, tu zawsze może pojawić się informacja o np. wybuchu wojny z Iranem czy innej katastrofie politycznej, społecznej czy ludzkiej i ten świat tak już to ma , że na takich wydarzeniach podbija się ceny ropy..
Ja w każdym razie od tego abstrahuję, patrzę tylko na wykres i tylko z technicznego punktu widzenia.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

GBPUSD day

Tydzień temu sygnalizowałem ciekawą sytuację na tej parze. Mieliśmy świece wysokiej fali - doji w niezwykłej ciekawym momencie.
zasugerowałem się jednak wykresem tygodniowym, na którym piątkowe tydzień temu odbicie wyrysowało tylko mały pin w dużej czarnej świecy.
Otóż kolejny raz potwierdziła się jednak z podstawowych prawd PA, że formacje świecowe same z siebie nie znaczą zbyt wiele, ale istotne jest miejsce ich WYSTĄPIENIA.
Otóż doji sprzed tygodnia była w kluczowym miejscu wsparcia i okazało się, że to wystarczyło by wejść w rynek na chwilę przeciw podstawowemu trendowi.
Co będzie dalej?
Wydaje mi się, że podaż jeszcze raz zaatakuje i następna fala wzmacniania dolara przełamie wszelkie wsparcia... ale póki co nie ma sygnału zakończenia korekty (lub w ogóle odwrócenia trendu)

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold

I ostania analiza weekendowa, gdy mam trochę więcej czasu.
Złoto.
Brak sygnałów do zajęcia pozycji, ale złoto zbliżyło się do istotnego oporu.
W przypadku, gdybyśmy tu mieli coś w rodzaju fałszywego wybicia w górę byłby sygnał sprzedaży. Jednakże, gdyby jakąś silną świeca udałoby się pokonać dawne okno hossy, to wtedy chyba warto by było pomyśleć o kupnie..

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold cd

Geometria rynku czasami mnie zadziwia.

Okno hossy zadziałało jako opór, dokładnie w punkcie linii trendu.
Ciekawe co będzie się dalej działo...??
Czy złoto już teraz pokona opór, czy zrobi jakąś solidną, zdrową korektę i dopiero potem spróbuje.... ??

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Hm, nie widzę na swoim wykresie żadnego okna...

Obrazek

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Wirus pisze:Hm, nie widzę na swoim wykresie żadnego okna...
Możliwe, u mnie jest zarówno w Admiral Market, jak w Bossie..
nie wymyśliłem go sobie...
Ważne, że cena reaguje na ten poziom, a czy nazwiemy to okno, czy luka, czy poziom fibo.. nie gra roli.. (moim zdaniem)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Nie mówię, że wymyśliłeś, ale zastanawiam się czy nie jest to jakiś problem z kwotowaniem. W Alpari też nie ma luki. Ale jeśli dla Ciebie nie ma to znaczenia, to przepraszam za zaśmiecanie wątku ;-)

Obrazek

Awatar użytkownika
Yawlarutan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yawlarutan »

Wirus, to ciekawa sprawa - pierwszy Twój screen to Dukas, right? U mnie okno jest jak byk - spójrz na screena :). Ciekawa różnica.

Ta świeca na goldzie 29.12 - rewelacja. Szkoda, że jeszcze wtedy nie patrzyłem na daily w ten sposób :). No i szkoda, że to na historii wszystko tak ślicznie wygląda ;).
Keep it simple, stupid.

ODPOWIEDZ