Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

EURUSD

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Ink.

gratulacje.
Dominacja popytu w zeszłym tygodniu mogła przyprawić o zawrót głowy.
Podobnie jak.. dzisiejsza podaż..
To jest nienormalne, ale jak ktoś umie na tym zarabiać to gratuluję :)

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Cześć
W celach edukacyjnych tłumaczę na polski artykuły Nial Fullera, a na gpw idzie mi znacznie lepiej.
Umieszczasz je gdzieś, czy dla własnej wiedzy, jak go oceniasz?
A czy można jakoś forex i gpw porównać, kiedyś słyszałem, że jak człowiek dobrze radzi sobie na forex to na gpw nie będzie miał żadnych problemów, ale to tylko zasłyszane na youtubie.
Pozdrawiam

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Johnny pisze:Cześć
W celach edukacyjnych tłumaczę na polski artykuły Nial Fullera, a na gpw idzie mi znacznie lepiej.
Umieszczasz je gdzieś, czy dla własnej wiedzy, jak go oceniasz?
A czy można jakoś forex i gpw porównać, kiedyś słyszałem, że jak człowiek dobrze radzi sobie na forex to na gpw nie będzie miał żadnych problemów, ale to tylko zasłyszane na youtubie.
Pozdrawiam
Hej,

przetłumaczone artykuły (póki co to tylko parę sztuk) Nialsa Fullera umieszczam na małym kameralnym prywatnym forum. Jeżeli tutaj byłoby zainteresowanie to chyba mógłbym je umieszczać, bo nie przypuszczam bym tym łamał prawa autorskie. Odnośnie gpw i forex -- fakt, po rocznym dostawaniu w gębę na forex , ale też doskonaleniu technik AT wróciłem na gpw i przewidywalność zachowań rynku wydaje się większa. W każdym razie na gpw zarabiam, na forex, póki co nie.. i mimo, że pierwotnie zakładałem , że powrót na gpw jest chwilowy, by odzyskać kapitał na konto forex , to rozważam, że chyba będę grał na dwa fronty.. Widzę bowiem, że poziom stresu i konsekwencje błędnych decyzji na gpw są mniejsze niż na forex, a ja się często mylę..

Johnny
Gaduła
Gaduła

W każdym razie na gpw zarabiam, na forex, póki co nie
Forex pozwala praktycznie na wzystko ma dużą płynność i wykresy całodobowe i mikroloty teraz też u Polskiego brokera, a i tak się traci.
Co myślisz, że to ta zmienność duża, czy dźwignia powodują że na Forexie tracisz, przecież GPW to ciągłe straty w dzisiejszych czasach, ale o GPW tylko tyle wiem ile widzę w tv w notowaniach i w dziennikach.
Niby nie powinno tak być, a życie życiem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Na to że GPW jest łatwiejszym rynkiem wpływa kilka czynników. Po pierwsze na forex mamy zdecydowanie większe emocje, uzależnione od wielkości dźwigni finansowej - ale to już kwestia osobista. Po drugie na GPW prawie nikt nie stosuje SL i jak cena pójdzie w inną stronę to większość "inwestorów" czeka aż cena wróci. Ze względu na brak dźwigni na GPW w takim przypadku jest mniejsze prawdopodobieństwo bankructwa. Przypominam że stosowanie SL na forex, a tym bardziej przy tak nerwowym rynku jak obecnie może kończyć się często stratą. Często zwykły szum ceny lub pojawienie się jakiejś informacji ekonomicznej powoduje "połknięcie SL". Jednak nie polecał bym inwestowania bez SL. Trzeci powód to możliwość gry na wzrosty i spadki, co w rzeczywistości powoduje statystyczne zmniejszenie prawdopodobieństwa "trafienia".
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Johnny
Gaduła
Gaduła

Cześć
Przypominam że stosowanie SL na forex, a tym bardziej przy tak nerwowym rynku jak obecnie może kończyć się często stratą. Często zwykły szum ceny lub pojawienie się jakiejś informacji ekonomicznej powoduje "połknięcie SL". Jednak nie polecał bym inwestowania bez SL
Ja mam problem z zamknięciem stratnej pozycji, często ustawiam SL, rynek jednak lubi złapać SL i odbić, to pare razy może tak złapać i odbić, a wtedy przestaję stawiać SL i nadchodzi strata lub straty (która nie odbija) to zamyka mi konto lub wycina spora część depozytu bo nie potrafię zamknąć straty i czekam na odbicie, można to na przykład przyjąć konsolidacja, a potem trend.
Jest na to rada jakaś, żeby przestać się dać omamiać zwodniczemu forexowi i zawsze stawiać SL bez względu na emocje.
Pozdrawiam :oops:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Moim zdaniem stawianie SL jest podstawą tego biznesu. Czy to jest SL postawiony formalnie w platformie (bezpieczny) czy nieformalnie w głowie (mniej bezpieczny, na pewno nie dla początkujących). Co Ci mogę doradzić, żeby Cię nie wycinało na SL zbyt często...? Moja rada jest następująca: transakcje muszą być bardzo przemyślane, postaw na jakość a nie na ilość. Jeżeli chodzi o EMOCJE - są znacznie mniejsze gdy wiesz co robisz. PA jest idealnym narzędziem dla każdego tradera, gdyż opanowanie tej techniki inwestycji uzmysławia Ci o co w tym wszystkim chodzi...
pzdr
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Johnny
Gaduła
Gaduła

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.
PA jest idealnym narzędziem dla każdego tradera, gdyż opanowanie tej techniki inwestycji uzmysławia Ci o co w tym wszystkim chodzi...
Jakbyś mógł trochę rozwinąć temat, bo na te ... to nasuwa się mi sporo odpowiedzi, ale żadna może nie być właściwa.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Co myślicie o AUD/USD:
- był młotek
- był engolf
- dzisiaj PB
- z moich maulnków wynika, że mamy tutuaj poziom S/R
- LT wzrostowa
- SMA 365

Minusy:
- do pokonania SMA 150
- ZL na spadki

Obrazek
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Johnny pisze:
W każdym razie na gpw zarabiam, na forex, póki co nie
Forex pozwala praktycznie na wzystko ma dużą płynność i wykresy całodobowe i mikroloty teraz też u Polskiego brokera, a i tak się traci.
Co myślisz, że to ta zmienność duża, czy dźwignia powodują że na Forexie tracisz, przecież GPW to ciągłe straty w dzisiejszych czasach, ale o GPW tylko tyle wiem ile widzę w tv w notowaniach i w dziennikach.
Niby nie powinno tak być, a życie życiem.
Pozdrawiam
Johny,

tak jak kolega Damian wspomniał, gpw to jednak inny rynek.
Obecnie idzie dość fajnie, bo niektóre dobre spółki z fundamentami tak ostro zjechały w dół, że można było (i dalej jest taka możliwość) inwestować na podstawie fundamentów. Oprócz tego na szeregu spółkach mieliśmy wybicia z klinów zniżkowych, korekta i dalej wybicie w górę, to jest dość prostą w odczycie formacja AT.
Natomiast z innej beczki , wiadomo, że gpw to szulernia jakich mało..

Na forex przegrywam z wielllluuu powodów :oops:

ODPOWIEDZ