Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Ciągle jestem i się ucze. Wyznaczam dywergencje, ale na depozycie :lol: :lol: :lol: sorki za offtop :roll:
Nie ma linii zleceń, ponieważ ich nie daję. To troszkę dłuższa historia i na pewno ją czym prędzej opowiem, ale już nie dziś.
Jestem bardzo ciekaw co się wydarzyło. Moja mała historia tutaj: Nietypowy problem w MT4 z wykresami
Mam nadzieję, że za dywergencjami idą pipsy. Powodzenia.
Jeśli masz czas się przyglądnąć to Reptile Journal - demo (ale obecnie to komedia :lol: )
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, 12:50 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 121

Mam nadzieję, że za dywergencjami idą pipsy. Powodzenia.

EURGBP
Po krótkiej konsolidacji między wspomnianymi zniesieniami Fibo, nastąpiło wybicie do góry. Po dwukrotnym przerysowaniu drugiego LTSu wygenerował się czysty sygnał kupna. Można było wyznaczyć pierwszą LTW. W chwili obecnej, tuż po danych dla funta LTW po wcześniejszym naruszeniu został ponownie przebita od dołu i ruch wzrostowy może być kontynuowany. Jednakże wykształciła się dywergencja spadkowa. Jej realizacja już trwała, ale przerwały ją dane dla funta. Wydaje się jednak, że jest ona aktualna i może zapowiadać korektą wczorajszych i dzisiejszy wzrostów. Od tej korekty zależeć będzie los dalszych wzrostów.

Obrazek Obrazek

Należy pamiętać, że choć trend spadkowy został wczoraj naruszony, to zanim większość się przestawi, inwestorzy szybciej i chętniej będą reagować na sygnały sprzedaży niż kupna. Chociaż czasem mam wątpliwości jak to jest. Podobno większość to łapacze dołków, ale trend i tak wygrywa. Może każdy trend żywi się łapaczami dołków, im więcej takich tym silniejszy trend. Muszę jeszcze raz przeczytać Eldera, on coś pisał na ten temat.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 122

GBPUSD
Tu sprawa jest prosta. Troszkę nerwów przy danych dla funta z godziny 1130.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 123

USDJPY
Niestety same przerysowania, ani jednego czystego sygnału. Ale nie martwi mnie to, najważniejsze, że usdjpy wraca do normy i staje się harmoniczny.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 124

EURUSD
Konsolidacja, wszyscy czekają na jutrzejsze dane o 1430. Nie wychodzi żadna dywergencja, poprzednie wystarczyły tylko na krótkie gwałtowne ruchu. Z szerszego spojrzenia widać, że przed wzrostami trudne zadanie przebicia silnego oporu w postaci zgrupowania trzech zniesień Fibo. Spadki są słabiej bronione, a wręcz poparte trendem i sporym dystansem do minimów z listopada zeszłego roku. Można jeszcze wyrysować zwężający się trójkąt, ale ceny są prawie idealnie po środku. Czekamy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

reptile pisze:Cytat:
Nie ma linii zleceń, ponieważ ich nie daję. To troszkę dłuższa historia i na pewno ją czym prędzej opowiem, ale już nie dziś.

Jestem bardzo ciekaw co się wydarzyło.
Kiedy mam otwartą transakcję nie jestem w stanie nic innego robić jak zaglądać do niej co minutę. Moje myślenie skupia się tylko na tym. Straciwszy już kilka portfeli demo i dwa w realu, grając różnymi systemami, postanowiłem opracować własny. Zdecydowałem się na dywergencje i linie trendu poparte Fibo. Przeczytałem już dużo wątków, wiele razy byłem przekonany, że wiem jak chcę grać, ale za każdym razem kończyło się tak samo. Oprócz prowadzenia tego dziennika prowadzę back testy, badania, czytam literaturę i inne opracowania. Postanowiłem, że gdy zbiorę obszerną bibliotekę dywergencji analizowanych na bieżąco (back testy nie dają takiej wiedzy) i skompletuję ścisły zestaw zasad wejścia / wyjścia, zacznę testy w realu. Nie wcześniej. Nie wiem ile to jeszcze potrwa (gdybym miał rok, to tyle bym na to poświęcił, gdybym miał 5 lat, też bym się nie pogniewał). Nauczyłem się, że te sprawy zabierają czas i nigdy go nie za wiele. Prowadzenie takiego dziennika, nawet bez transakcji, dyscyplinuje analizę i badania oraz poddaje ciągłej weryfikacji. Dla mnie to idealny sposób na dopracowanie systemu i nie widzę innego wyjścia. Nie jestem w stanie badać i jednocześnie grać. Najpierw badania i praca nad systemem, potem gra. Jeśli będą wyniki to super, jeśli nie, to powrót do badań i cała zabawa od początku. Aż do skutku.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 126

GBPUSD
3 LTSy, 2 sygnały wejścia. Obecnie zrobiła się dywergencja odwrotu i jeśli nie dojdzie do prawdziwego przebicia LTS 3 to będzie koniec poprzedniej dywergencji. Wygląda to tak, jakby po większej korekcie miało ochotę na dalsze wzrosty, zgodnie z trendem wzrostowym od 23 stycznia. Ale główny trend (od lipca 2007) jest spadkowy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 127

EURGBP
Jesteśmy po trzecim sygnale wejścia, ale ceny są przy szczytach z początku lutego oraz robi się dywergencja zwrotna. Ścisły stop, możliwe fałszywe wybicie z tych szczytów.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 128

GBPUSD
Jednak kolejny czysty sygnał. Dywergencja, która obecnie się realizuje, długo się kształtowała. Jej obserwację zacząłem już w poście nr 93, potem 95 i 100. Szczerze mówiąc to po poście nr 100 odpuściłem ją i przestałem się przyglądać. Trzeba być cierpliwym.

Obrazek

Rams
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rams »

Dzień dobry.
Na początku chciałbym podziękowac Autorowi za pracę włożoną w prowadzenie tego dziennika.
Rzadko się spotyka tak fachowo prowadzony temat, z mapa wątku, obrazkami, dokładną analizą metody.
Za to wszystko - dziękuję. Jeszcze nie pomaga mi to w zarabianu ale przynajmniej zaczynam rozumieć czemu tracę...

A teraz kilka moich pytań i przemyśleń.

1. Kordit, dywergencję wyznaczasz tylko z Momentum, więc do czego służy Ci Stoch?
2. Wskażniki powstają na podstawie cen zamknięcia a momentem wejścia jest również zamknięcie się świecy pod linią trendu. Czy w takiej sytuacji linie trendu i punkty tworzące dywergencję nie powinny być znajdowane na wykresie liniowym? Przecież interesuje nas cena zamknięcia...
Na razie szukam zależności pomiędzy wykresem liniowym i kanałami trendu wyznaczanymi na jego podstawie a świcami.
Jeśli ktokolwiek chce to badać to podpowiem: po nałożeniu na świece średniej zamknięcia z 1 okresu otrzymujemy dwa wykresy na jednym grafie - świecowy i liniowy.

I na koniec próbka kocnepcji którą sam zaczynam tworzyć.
Całkiem świeża dywergencja na E/J (oraz E/U i U/C).
( O ile uda mi się obrazek dołączyć).

P.S.
3. Czy czas powstania dołka/górki na wskaźniku powinien być powiązany z czasem dołków/górek w cenie?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 11:10 przez Rams, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ