Wykres E/J 15m
Dywergencja na obu wskażnikach (jeszcze nie wiem jak je skalibrować). Dodatkowo Stoch nieco wcześniej wygenrował sygnał sprzedaży (strzałka), co samo w sobie nie wystarcza do otworzenia pozycji ale potwierdza dywergencję (chyba?)
Otwieramy na świecy o 7.00 (strzałka). Albo na końcu świecy (pod linią trendu, o to chodzi?) albo na początku (czy to nie jest ryzykowne?)
Linie Bolingera też podpowiadają że powinno iśc w dół.
Dywergencje i linie trendu.
Post nr 131
na początku pracowałem na Stochu z takimi ustawieniami, które ściągnąłem od super fachowców w temacie dywergencji z Trading Naked. Potem postanowiłem znaleźć własny oscylator i znalazłem Momentum (jeszcze nie widziałem, żeby ktoś tego używał) i sam go skalibrowałem. Stoch na początku miał być, żeby potwierdzać Momentum, ale teraz jest tylko ze względów sentymentalnych, ponieważ nie pokazuje połowy tego co Momentum.

Jeśli dywergencji szukasz na M15, to sygnały wejścia na M1. Wtedy jest precyzyjniej.
i to jest dla mnie największy komplement. Dziękuję.Rams pisze:zaczynam rozumieć czemu tracę...
Rams pisze:1. Kordit, dywergencję wyznaczasz tylko z Momentum, więc do czego służy Ci Stoch?

Troszkę tak i troszkę nie. Sygnałem jest zamknięcie się świecy poza lub w większości poza linią trendu oraz przekroczenie jej max/min przez następną świecę. Dywergencja sama w sobie nie jest sygnałem, a Momentum (lub inny oscylator) nie pokazuje sygnału wejścia. Zauważ, że dywergencje szukam na H1, H4, a wejście jest na M15 na podstawie świec i linii trendu. Owszem, być może na wykresie liniowym byłoby to precyzyjniejsze, ale z doświadczenia wiem, że czasem pojedynczy knot (a więc poziomy cenowe, których nie zobaczysz na wykresie liniowym) ma ogromne znaczenie zarówno przy wyznaczaniu dywergencji jak i samych sygnałach wejścia. Był taki moment, że próbowałem nawet rysować linie trendu po korpusach, tak jak to podobno robią Japończycy, ale szybko przestałem, bo wdarł mi się bałagan i sporo szumu. Poza tym korpus na M15 często będzie tylko knotem na H1, a w mojej metodzie sytuacja na M15 musi precyzyjnie korespondować z tym co widać na H1.Rams pisze:2. Wskażniki powstają na podstawie cen zamknięcia a momentem wejścia jest również zamknięcie się świecy pod linią trendu. Czy w takiej sytuacji linie trendu i punkty tworzące dywergencję nie powinny być znajdowane na wykresie liniowym? Przecież interesuje nas cena zamknięcia...
Jeśli jest dobrze skalibrowany oscylator to tak, im równiej tym lepiej. Stoch np. się spóźnia , Momentum idzie równiutko.Rams pisze:3. Czy czas powstania dołka/górki na wskaźniku powinien być powiązany z czasem dołków/górek w cenie?
Bardzo dobre.Rams pisze:po nałożeniu na świece średniej zamknięcia z 1 okresu otrzymujemy dwa wykresy na jednym grafie - świecowy i liniowy.
Rams pisze:Otwieramy na świecy o 7.00 (strzałka). Albo na końcu świecy (pod linią trendu, o to chodzi?) albo na początku (czy to nie jest ryzykowne?)

Jeśli dywergencji szukasz na M15, to sygnały wejścia na M1. Wtedy jest precyzyjniej.
Post nr 134
EURGBP

Klasyka gatunku, regularna dywergencja, zgodna z głównym trendem (nowo zapoczątkowanym trendem spadkowym, patrz post nr 102). W poście nr 112 napisałem: „Duża dywergencja odwrotu. Ostrożnie wyznaczony LTS (nie za stromo) ograniczy ryzyko wchodzenia pod trend. Choć gdy się popatrzy na D1 to byłaby to dywergencja zgodna z trendem.” Otóż zapomniałem o tym co napisałem we wspomnianym poście nr 102, że trend widziany na D1 załamał się. Obronił się dość istotny opór. więc jeszcze raz, żeby nie namieszać z tymi trendami:

EURGBP

Klasyka gatunku, regularna dywergencja, zgodna z głównym trendem (nowo zapoczątkowanym trendem spadkowym, patrz post nr 102). W poście nr 112 napisałem: „Duża dywergencja odwrotu. Ostrożnie wyznaczony LTS (nie za stromo) ograniczy ryzyko wchodzenia pod trend. Choć gdy się popatrzy na D1 to byłaby to dywergencja zgodna z trendem.” Otóż zapomniałem o tym co napisałem we wspomnianym poście nr 102, że trend widziany na D1 załamał się. Obronił się dość istotny opór. więc jeszcze raz, żeby nie namieszać z tymi trendami:

Post nr 135
GBPUSD
Można było oczekiwać, że utworzy się podwójny szczyt, ale zamiast tego notowania otworzyły się w nocy sporo niżej, prawie na spodzie ostatniej fali. Wygenerował się tylko jeden sygnał w piątek, natomiast dzisiaj seria przerysowań. W tej chwili trwa wybicie z LTW, okaże się czy prawdziwe czy fałszywe.

GBPUSD
Można było oczekiwać, że utworzy się podwójny szczyt, ale zamiast tego notowania otworzyły się w nocy sporo niżej, prawie na spodzie ostatniej fali. Wygenerował się tylko jeden sygnał w piątek, natomiast dzisiaj seria przerysowań. W tej chwili trwa wybicie z LTW, okaże się czy prawdziwe czy fałszywe.

Post nr 136
EURUSD
Dalej nic nie wiadomo. Jedyną ciekawostką jest to, że dawniejsza LTS (patrz post 132) stała się diagonalną (pozdrowienia dla Abramacabry
) linią oporu. I albo będzie się tak opierać dalej co może się skończyć nagłym oberwaniem w dół, bo poważne wsparcia są tuż tuż. Albo się wybije i będzie konsolidacji ciąg dalszy.

EURUSD
Dalej nic nie wiadomo. Jedyną ciekawostką jest to, że dawniejsza LTS (patrz post 132) stała się diagonalną (pozdrowienia dla Abramacabry

Post nr 138
USDJPY
Tu sytuacja znowu nas nie rozpieszcza, ale dywergencja jest. Albo dojdzie do sygnału i przebicia LTS, albo do ponownego spiętrzenia i skumulowania dywergencji. Mówiąc o skumulowaniu mam na myśli sytuację, gdy kształtuje się dywergencja z więcej niż dwoma szczytami / dołkami ( patrz post 117).

USDJPY
Tu sytuacja znowu nas nie rozpieszcza, ale dywergencja jest. Albo dojdzie do sygnału i przebicia LTS, albo do ponownego spiętrzenia i skumulowania dywergencji. Mówiąc o skumulowaniu mam na myśli sytuację, gdy kształtuje się dywergencja z więcej niż dwoma szczytami / dołkami ( patrz post 117).