Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 140

GBPUSD
Dywergencja się zrealizowała, ale jedyny czysty sygnał, który pojawił się w piątek tuż przed końcem sesji, nie był istotny. W poniedziałek za to pojawił się sygnał wyjścia i końca tej dywergencji. W chwili kiedy piszę ten tekst są wzmacniające funta dane. Akurat przy samych wsparciach.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 141

USDJPY
Wczoraj pojawił się czysty sygnał sprzedaży po przekroczeniu LTS 1, ale w nocy LTW została trwale przełamana i tym samym sygnał wejścia okazał się fałszywy. Mimo tego jestem dobrej myśli, czuję, że z czasem wykształci się czytelna dywergencja. Trzeba cierpliwości.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 142

GBPUSD
Dywergencja odwrotu, pojawił się sygnał wejścia.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 143

EURUSD
W poście 136 narysowałem strefę wsparcia, którą ceny opuściły dołem. Na wykresie dało się też narysować 2 trójkąty, których dolne ramiona również zostały przebite. Na razie nie widzę żadnej dywergencji, ale sytuacja staje się klarowna, trend spadkowy jest kontynuowany. Proszę zwrócić uwagę, że piszę: „jest”, a nie „będzie”, ponieważ tego czy będzie, nie wiem. Wiem tylko, że na daną chwilę, ceny zachowują się tak jak w trendzie spadkowym. To daje duże prawdopodobieństwo dalszych spadków, ale ich nie zapewnia. Takie podejście przynosi sporą ulgę, ponieważ uwolnia od konieczności przewidywania ruchów cenowych, co jest ogromnym ciężarem. Wystarczy pogodzić się z faktem, że możemy tylko ocenić prawdopodobieństwo dalszych ruchów. Natomiast czy ocena ta jest bardziej lub mniej poprawa, to już inna sprawa.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 144

EURGBP
W nawiązaniu do postu nr 137, przeważyła dywergencja spadkowa. Wygenerowały się dwa czyste sygnały plus fałszywe wybicie z LTW, które choć ryzykowniejsze, doskonale nadaje się jako sygnał wejścia. Chociaż może nie takie ryzykowne, bo w tym przypadku stop jest bardzo ścisły.

Obrazek

karulw
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: karulw »

patrzac na dwa ostatnie posty sprobuję s na eurgby :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

witam i życzę powodzenia. :)

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 147

USDJPY
To się może jeszcze wspinać, ale dywergencja spadkowa już jest. Ciekawe czy rząd japoński pozwoli na jej zrealizowanie. Poprzednia dywergencja dała fałszywy sygnał.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 148

GBPUSD
Kolejna nieudana dywergencja (patrz post 141). Fałszywy sygnał po pierwszej LTS, potem sygnał wyjścia po kilku przerysowaniach i w końcu trwałym przebiciu LTW. Na pocieszenie sygnał wyjścia pojawił się tuż przed windą w dół.

Obrazek

W tej chwili mamy małą konsolidację. Po zeszłym tygodniu już zdążyłem się do tego przyzwyczaić.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 149

USDJPY
Dywergencja nabiera siły. Można wyznaczyć przyspieszony LTS, jako sygnał wstępny.

Obrazek

ODPOWIEDZ