Progresja
Silny trend determinuje sie na podstawie dlugosci swieczki, zaczynajac od godzinnej, ktora lamie trend lub wyznacza zasieg korekty,Baby FaceKiller pisze:tak, a jak zidentyfikujesz silny trendy czy konsolidacje? Zazwyczaj widać to po fakcie
Taki ruch powinien isc w parze z momentum jesli nie, to jest to pulapka. (sile trendu ladnie pokazuje swiece haikin-ashi)
Nastepnie gdy juz ta dluga swieca nam sie zamknela musimy poczekac jak wielka bedzie korekta, generalnie jesli ema14 na m15 staje sie oporem/wsparciem mamy bardzo silny trend. (im wiekszy tym TF tym ema14 determinuje dluzszy i trwalszy trend)
jesli ema14 po przebicu nie staje sie oporem.wsparciem to mamy doczynienia z konsolidacja, momentum wtedy nie pokazuje niczyjej przewagi.
Oczywiscie na malych TFach(m1,m5) mamy male trendy i momentum powinno wskazywac przewage podazy/popytu)
Rowniez jest istotne iz silne trendy najczesciej powstaja po otwarciu Londynu lub pod koniec sesji NY.Konsolidacje wystepuja najczesciej miedzy godzinami 3-6.11-14, 18-20, 22-1
przyklad podaje, zajmujesz pozycje na sell np wyjscie 100 spada w dol na 90 zamyka 1 pozycje otwiera druga za min lot na sell , spada dalej na 80 zamyka pozycje i otwiera po min lot teraz zmiana trendu zaczyna isc w gore ma otwarty sell notuje strate kurs na 90 zajmuje pozycje buy i podwaja lot .Teraz tak moze byc moze pujsc w gore wtedy masz buy i zamknie ci ladnie z podwojonym lotem albo pujdzie w dol i wtedy zajmujesz pozycje sell z podwojonym lotem poprzedniej pozycji spadnie jeszcze i ladnie pozamyka.Jedyna wada to taka ze jak wykres bedzie skakal co 10 pips w gore i w dol to wtedy nam dszarpnie depozytu a konsolidacja nam bedzie sprzyjac
- jasonbourne
- Pasjonat
Przepraszam, ze odswiezam stary temat, swoja droga calkiem ciekawy...Matti...2302 pisze:wygrane w totolotku zależą od współczynnika zainteresowania totolotkiem w danym mieście, ale ludzie i tak myślą, że coś wygrają.
Nie moglem pozostawic jednak bez komentarza takiej ciekawej hipotezy

Czego to ludzie nie wymysla....
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
- jamesfisher
- Pasjonat
Progresja to ciekawy system. Ale trzeba nim grać z głową. Każdy wie, że konsolidacja może zniszczyć depozyt. Jedynie w miarę stabilny ruch w górę lub dół da zarobić.
Jak dla mnie EUR/USD na interwale 1 min lub 5 min się nadaje. SL=10 i TP = 11 lub 12 pips (na razie tylko testy). W przypadku wtopy podwajam stawkę (loty)
Przykładowo przy depozycie 3500 zł, lewarze 1:200 i początkowym locie = 0,01 można maksymalnie dokonać 7 transakcji (przy czym siódma musi !! być trafna).
Testowałem na Admiralu i FxClearing z różnym skutkiem. Ostatnio bez żadnych wskaźników, patrząc wyłącznie na wykresy na różnych TF. Według moich wstępnych wyliczeń przy 3 transakcjach zyskownych dziennie można wyciągnąć rocznie ok 80 % włożonego kapitału. Oczywiście wszystko zależy od danego trader-a.
Podkreślam. Ryzyko jest bardzo duże. Stracić można wszystko. Trzeba być obeznanym z wykresem. Przyda się na pewno znajomość KISS. Uważam, że progresja nie jest systemem dla początkujących.
Jak dla mnie EUR/USD na interwale 1 min lub 5 min się nadaje. SL=10 i TP = 11 lub 12 pips (na razie tylko testy). W przypadku wtopy podwajam stawkę (loty)
Przykładowo przy depozycie 3500 zł, lewarze 1:200 i początkowym locie = 0,01 można maksymalnie dokonać 7 transakcji (przy czym siódma musi !! być trafna).
Testowałem na Admiralu i FxClearing z różnym skutkiem. Ostatnio bez żadnych wskaźników, patrząc wyłącznie na wykresy na różnych TF. Według moich wstępnych wyliczeń przy 3 transakcjach zyskownych dziennie można wyciągnąć rocznie ok 80 % włożonego kapitału. Oczywiście wszystko zależy od danego trader-a.
Podkreślam. Ryzyko jest bardzo duże. Stracić można wszystko. Trzeba być obeznanym z wykresem. Przyda się na pewno znajomość KISS. Uważam, że progresja nie jest systemem dla początkujących.
-
- Stały bywalec
zrobiłem EA które mniej więcej tak działało (różne wersje - nawet takie, które otiwerały pozycje losowo i przy stracie zwiększały loty i/lub TP) i stanowczo odradzam takich praktyk chyba, że masz inny pomysł na otwieranie pozycji (inne sygnały wejść i wyjść). Mówię o tym, gdyż szczególnie w konsolidacji będziesz miał serię strat... mój rekord to ponad 20 losów pod rząd i koniec kasy na końcie - i koniec działania EA
(oczywiście na demo
). Jakbyś stworzył system, który przynajmniej w 45% jest skuteczny a przy tym prawdopodobieństwo, że zrealizuje SL więcej niż 3-5 razy pod rząd jest bardzo małe to możesz się w to bawić...
A przy okazji zastanów się nad tym, czy wzrost lotów nie powinien być właśnie wykładniczy gdyż po serii losów nie odrobisz straty (ja miałem np. u siebie w EA wzrost 2-3*Lot(t-1) - po stracie kolejna pozycja otwierała się dwa do trzech razy większa niż ta poprzednia...
Pozdrawiam

A przy okazji zastanów się nad tym, czy wzrost lotów nie powinien być właśnie wykładniczy gdyż po serii losów nie odrobisz straty (ja miałem np. u siebie w EA wzrost 2-3*Lot(t-1) - po stracie kolejna pozycja otwierała się dwa do trzech razy większa niż ta poprzednia...
Pozdrawiam
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain

- jamesfisher
- Pasjonat
Nad EA się nie zastanawiałem. Od 5 miesięcy testowałem progresję ręcznie. W okresie konsolidacji (co widać od razu patrząc na wykres) po prostu nie wchodzę. Czekam na wybicie, jeśli jest silne i zgodne z trendem na wyższym TF wówczas zajmuję pozycję.
Najdłużej konto wytrzymało ok półtora miesiąca (dziennie ok 10 - 30 transakcji). Przyznaję, że to chciwość (chęć zajęcia pozycji przy braku wyraźnego trendu) obracało konto w proch.
Zastosowałem wzrost lotów x2. Jak dla mnie się sprawdził. Co prawda wzrost wykładniczy jest bardziej opłacalny ale i szybciej można (po czarnej serii) stracić depozyt.

wykres EUR/USD 1m
Najdłużej konto wytrzymało ok półtora miesiąca (dziennie ok 10 - 30 transakcji). Przyznaję, że to chciwość (chęć zajęcia pozycji przy braku wyraźnego trendu) obracało konto w proch.
Zastosowałem wzrost lotów x2. Jak dla mnie się sprawdził. Co prawda wzrost wykładniczy jest bardziej opłacalny ale i szybciej można (po czarnej serii) stracić depozyt.

wykres EUR/USD 1m
Progresja
Ja podobnie jak kolega jamesfisher myslalem o czyms podobnym, najlepiej samograjem Holy Grailem, ale to nie wyjdzie. Pewnie trzeba wlasnie polaczyc ta progresje, czyli rodzaj Grid System z wyszykiwarka trendu, najlepiej jakims prostym systemem, np. tylko EMAs lub RSI.
Mozna polaczyc 3 systemy w jednym, tzn. najpierw szukac trendu lub konsolidacji, i wtedy jak jest trend to robic progresje, jak jest konsolidacja to klasyczny Grid System.
Kiedys gralem i testowalem klasyczny Grid System, gdzie sie bierze TP, ale nie ma SL lub jest bardzo nisko, co czysci konto przy ruchach w odrotna strone. Ale jak sie go testuje gdy jest trend odpowiedni to robi duzo kasy. Wiec kwestia znalezienia trendu. Jak sie nawet czlowiek pomyli w trendzie, to mozna zawsze miec 2 przeciwstawne systemy, z ktorych jeden zawsze robi kase, drugi niby traci, ale tez cos tam zarabia na konsolidacji lub powrotach. Kwestia tego, zeby te 2 przeciwstawne systemy robily wiecej kasy niz tracily. Jak to zrobic, not to teraz sie zaczyna zabawa, testowanie i wymyslanie. Jak sie uda, to jest Holy Grail. Jak nie, to dalej piszemy na forum, jakie to mamy super pomysly.
Mozna polaczyc 3 systemy w jednym, tzn. najpierw szukac trendu lub konsolidacji, i wtedy jak jest trend to robic progresje, jak jest konsolidacja to klasyczny Grid System.
Kiedys gralem i testowalem klasyczny Grid System, gdzie sie bierze TP, ale nie ma SL lub jest bardzo nisko, co czysci konto przy ruchach w odrotna strone. Ale jak sie go testuje gdy jest trend odpowiedni to robi duzo kasy. Wiec kwestia znalezienia trendu. Jak sie nawet czlowiek pomyli w trendzie, to mozna zawsze miec 2 przeciwstawne systemy, z ktorych jeden zawsze robi kase, drugi niby traci, ale tez cos tam zarabia na konsolidacji lub powrotach. Kwestia tego, zeby te 2 przeciwstawne systemy robily wiecej kasy niz tracily. Jak to zrobic, not to teraz sie zaczyna zabawa, testowanie i wymyslanie. Jak sie uda, to jest Holy Grail. Jak nie, to dalej piszemy na forum, jakie to mamy super pomysly.
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.
-
- Stały bywalec
Polecam poczytać Van K. Tharp, "Giełda, wolność i pieniądze - poradnik spekulanta", a w szczególności rozdział "Oczekiwana skuteczność systemu i inne kluczowe elementy sukcesu" w którym wprost udowadnia, że system w którym w razie niepowodzenia zwiększamy stawkę zawsze traci. Ze względu właśnie na błędne zrozumienie rachunku prawdopodobienstwa ludzie niestety tak grają i przez to tracą - taki paradoks.
Real od maja 2009 SaxoBank