Progresja

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

tak, a jak zidentyfikujesz silny trendy czy konsolidacje? Zazwyczaj widać to po fakcie

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

Baby FaceKiller pisze:tak, a jak zidentyfikujesz silny trendy czy konsolidacje? Zazwyczaj widać to po fakcie
Silny trend determinuje sie na podstawie dlugosci swieczki, zaczynajac od godzinnej, ktora lamie trend lub wyznacza zasieg korekty,
Taki ruch powinien isc w parze z momentum jesli nie, to jest to pulapka. (sile trendu ladnie pokazuje swiece haikin-ashi)
Nastepnie gdy juz ta dluga swieca nam sie zamknela musimy poczekac jak wielka bedzie korekta, generalnie jesli ema14 na m15 staje sie oporem/wsparciem mamy bardzo silny trend. (im wiekszy tym TF tym ema14 determinuje dluzszy i trwalszy trend)

jesli ema14 po przebicu nie staje sie oporem.wsparciem to mamy doczynienia z konsolidacja, momentum wtedy nie pokazuje niczyjej przewagi.
Oczywiscie na malych TFach(m1,m5) mamy male trendy i momentum powinno wskazywac przewage podazy/popytu)

Rowniez jest istotne iz silne trendy najczesciej powstaja po otwarciu Londynu lub pod koniec sesji NY.Konsolidacje wystepuja najczesciej miedzy godzinami 3-6.11-14, 18-20, 22-1
Obrazek

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

przyklad podaje, zajmujesz pozycje na sell np wyjscie 100 spada w dol na 90 zamyka 1 pozycje otwiera druga za min lot na sell , spada dalej na 80 zamyka pozycje i otwiera po min lot teraz zmiana trendu zaczyna isc w gore ma otwarty sell notuje strate kurs na 90 zajmuje pozycje buy i podwaja lot .Teraz tak moze byc moze pujsc w gore wtedy masz buy i zamknie ci ladnie z podwojonym lotem albo pujdzie w dol i wtedy zajmujesz pozycje sell z podwojonym lotem poprzedniej pozycji spadnie jeszcze i ladnie pozamyka.Jedyna wada to taka ze jak wykres bedzie skakal co 10 pips w gore i w dol to wtedy nam dszarpnie depozytu a konsolidacja nam bedzie sprzyjac

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Matti...2302 pisze:wygrane w totolotku zależą od współczynnika zainteresowania totolotkiem w danym mieście, ale ludzie i tak myślą, że coś wygrają.
Przepraszam, ze odswiezam stary temat, swoja droga calkiem ciekawy...

Nie moglem pozostawic jednak bez komentarza takiej ciekawej hipotezy :D

Czego to ludzie nie wymysla....
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Progresja to ciekawy system. Ale trzeba nim grać z głową. Każdy wie, że konsolidacja może zniszczyć depozyt. Jedynie w miarę stabilny ruch w górę lub dół da zarobić.

Jak dla mnie EUR/USD na interwale 1 min lub 5 min się nadaje. SL=10 i TP = 11 lub 12 pips (na razie tylko testy). W przypadku wtopy podwajam stawkę (loty)

Przykładowo przy depozycie 3500 zł, lewarze 1:200 i początkowym locie = 0,01 można maksymalnie dokonać 7 transakcji (przy czym siódma musi !! być trafna).
Testowałem na Admiralu i FxClearing z różnym skutkiem. Ostatnio bez żadnych wskaźników, patrząc wyłącznie na wykresy na różnych TF. Według moich wstępnych wyliczeń przy 3 transakcjach zyskownych dziennie można wyciągnąć rocznie ok 80 % włożonego kapitału. Oczywiście wszystko zależy od danego trader-a.

Podkreślam. Ryzyko jest bardzo duże. Stracić można wszystko. Trzeba być obeznanym z wykresem. Przyda się na pewno znajomość KISS. Uważam, że progresja nie jest systemem dla początkujących.

StudenTM84
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: StudenTM84 »

zrobiłem EA które mniej więcej tak działało (różne wersje - nawet takie, które otiwerały pozycje losowo i przy stracie zwiększały loty i/lub TP) i stanowczo odradzam takich praktyk chyba, że masz inny pomysł na otwieranie pozycji (inne sygnały wejść i wyjść). Mówię o tym, gdyż szczególnie w konsolidacji będziesz miał serię strat... mój rekord to ponad 20 losów pod rząd i koniec kasy na końcie - i koniec działania EA :P (oczywiście na demo :D). Jakbyś stworzył system, który przynajmniej w 45% jest skuteczny a przy tym prawdopodobieństwo, że zrealizuje SL więcej niż 3-5 razy pod rząd jest bardzo małe to możesz się w to bawić...
A przy okazji zastanów się nad tym, czy wzrost lotów nie powinien być właśnie wykładniczy gdyż po serii losów nie odrobisz straty (ja miałem np. u siebie w EA wzrost 2-3*Lot(t-1) - po stracie kolejna pozycja otwierała się dwa do trzech razy większa niż ta poprzednia...
Pozdrawiam
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain :)

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Nad EA się nie zastanawiałem. Od 5 miesięcy testowałem progresję ręcznie. W okresie konsolidacji (co widać od razu patrząc na wykres) po prostu nie wchodzę. Czekam na wybicie, jeśli jest silne i zgodne z trendem na wyższym TF wówczas zajmuję pozycję.
Najdłużej konto wytrzymało ok półtora miesiąca (dziennie ok 10 - 30 transakcji). Przyznaję, że to chciwość (chęć zajęcia pozycji przy braku wyraźnego trendu) obracało konto w proch.
Zastosowałem wzrost lotów x2. Jak dla mnie się sprawdził. Co prawda wzrost wykładniczy jest bardziej opłacalny ale i szybciej można (po czarnej serii) stracić depozyt.

Obrazek
wykres EUR/USD 1m

Awatar użytkownika
FiXator
Stały bywalec
Stały bywalec

Progresja

Nieprzeczytany post autor: FiXator »

Ja podobnie jak kolega jamesfisher myslalem o czyms podobnym, najlepiej samograjem Holy Grailem, ale to nie wyjdzie. Pewnie trzeba wlasnie polaczyc ta progresje, czyli rodzaj Grid System z wyszykiwarka trendu, najlepiej jakims prostym systemem, np. tylko EMAs lub RSI.

Mozna polaczyc 3 systemy w jednym, tzn. najpierw szukac trendu lub konsolidacji, i wtedy jak jest trend to robic progresje, jak jest konsolidacja to klasyczny Grid System.

Kiedys gralem i testowalem klasyczny Grid System, gdzie sie bierze TP, ale nie ma SL lub jest bardzo nisko, co czysci konto przy ruchach w odrotna strone. Ale jak sie go testuje gdy jest trend odpowiedni to robi duzo kasy. Wiec kwestia znalezienia trendu. Jak sie nawet czlowiek pomyli w trendzie, to mozna zawsze miec 2 przeciwstawne systemy, z ktorych jeden zawsze robi kase, drugi niby traci, ale tez cos tam zarabia na konsolidacji lub powrotach. Kwestia tego, zeby te 2 przeciwstawne systemy robily wiecej kasy niz tracily. Jak to zrobic, not to teraz sie zaczyna zabawa, testowanie i wymyslanie. Jak sie uda, to jest Holy Grail. Jak nie, to dalej piszemy na forum, jakie to mamy super pomysly.
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.

Andreas.von.Shick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Andreas.von.Shick »

Polecam poczytać Van K. Tharp, "Giełda, wolność i pieniądze - poradnik spekulanta", a w szczególności rozdział "Oczekiwana skuteczność systemu i inne kluczowe elementy sukcesu" w którym wprost udowadnia, że system w którym w razie niepowodzenia zwiększamy stawkę zawsze traci. Ze względu właśnie na błędne zrozumienie rachunku prawdopodobienstwa ludzie niestety tak grają i przez to tracą - taki paradoks.
Real od maja 2009 SaxoBank

Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: oiro »

mógłbyś zacytować ten dowód w prost. Rachunku prawd nie można interpretować, można źle albo dobrze policzyć.

ODPOWIEDZ