next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

O co innego mi chodziło irmentruda. Dobra, mniejsza z tym...

-rookie-
Maniak
Maniak

Jakie są główne powody porażki w tych ( http://forex-nawigator.biz/forum/resour ... ami/137793 ) trejdach?

1. Chciwość - chciałem szybko odrobić straty które zrobiłem do tej pory na koncie, stąd najpierw próbowałem dokładać do kontrolnej pozycji ( wszystkie wejścia na BUY ), aż w końcu zrobiłem bezmyślnie 15 wejść pod rząd w SELL. Brak zdrowego rozsądku i umiaru także jeśli chodzi o TP.
2. Pośpiech - za szybko otwierałem pozycje, bez potwierdzenia ulegając własnym przekonaniom co do tego co zrobi rynek.
3. Overtrading - który polega na ciągłym niezdecydowaniu i obracaniu pozycji co jest błędem. Skoro używam do analizy geometrii wykresu + PA to moim zadaniem jest najpierw zrobić analize, a dopiero potem ładować się z pozycją. A robie odwrotnie i potem dochodzi do obracania pozycji albo zamykania na krótkim TP, bo coś mnie zaskoczyło w danej chwili, na co nie byłem przygotowany.
4. Brak cierpliwości - Brakuje mi wyrachowania, niektórzy nazywają to gonieniem za rynkiem. A kiedy jestem już w zyskownym trejdzie nie potrafie wyciągnąć z niego maksimum.

To są moim zdaniem podstawowe błędy jakie tutaj popełniłem, pomijając błędy w analizie.

Wygląda standardowo, bo większość robi to samo - popełnia te same błędy...

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

-rookie- pisze:Wygląda standardowo, bo większość robi to samo - popełnia te same błędy...
Ja tez... :oops:

-rookie-
Maniak
Maniak

I na koniec wpis tutaj. Już wiem co mam robić, jak to robić. Dostałem sporo cenny rad. Teraz pozostał trening i przeglądanie wykresu historycznego żeby się z tym wszystkim oswoić. I tym będę się zajmował. Między czasie będę próbował rozgrywać 1 pozycje / 1 setup ( powrót do nauki prowadzenia 1 pozycji ) np. rozpoznając układ harmoniczny i tak powoli uczył się na błędach... Dziś jest 15/30 dzień z początkowego planu jaki sobie nakreśliłem. Wydaje się że minęło sporo czasu od tego momentu ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t28482-370.html ) a okazuje się że to dopiero 3 tygodnie, natomiast zacząłem trening od dwóch tygodni. Jakieś postępy jednak robie, patrząc wstecz i porównując to co było przed i teraz...

Aha. Jeszcze jedno. To czy się do tego nadaje, okaże się za jakiś czas... Na razie wszystko wygląda że idzie w dobrym kierunku, więc siedzę nad tym codziennie i kawałek po kawałku próbuje poruszać się naprzód z nauką. Zobaczymy...

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Mam nadzieje że widzicie co ed robi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:Mam nadzieje że widzicie co ed robi
Miałem falge narysowaną u góry ale pokowałem się w long. A potem robiłem rozkminy USDJPY. Są tutaj https://drive.google.com/drive/folders/ ... XRfaVk1LXc Miałem inne założenia jak widać, ale po tym co piszesz zamknąłem USDJPY teraz chociaż chciałem zostawić na noc. Dwa trejdy dziś, jeśli patrzeć tak ogólnie ( nie jak na demo ) na to to dzień byłby na plus. Reszta jest w myfxbook.
254 - 13.02.2017 - USDJPYH1.png
255 - 13.02.2017 - EURUSDM15.png
Jednak nie miałem na początku flagi. Dopiero po zamknięciu na SL ją narysowałem jak wyczyściłem wykres, ale już nie robiłem zrzutów bo skupiłem się na USDJPY.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 22:47 przez -rookie-, łącznie zmieniany 5 razy.

Nieśmiertelny Trader

Nieprzeczytany post autor: Nieśmiertelny Trader »

o tej godzinie się nie liczy, grube zlecenia pościągane, zostały automaty bez mocy, a do każdej formacji potrzeba impetu. konsola całą noc.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Nieśmiertelny Trader pisze:

o tej godzinie się nie liczy, grube zlecenia pościągane, zostały automaty bez mocy, a do każdej formacji potrzeba impetu. konsola całą noc.

Rynek zejdzie pod własnym ciężarem zgodnie z trendem.

-rookie-
Maniak
Maniak

Dukascopy vs. XM
Chart_USD_JPY_Ticks_snapshot.png
Chart_USD_JPY_1 Min_snapshot.png
USDJPYM1_XM.png
Nie robiłem do tej pory testów ale większe szanse na zysk jednak są w Dukascopy. W XM nie byłoby możliwości zamknąć na BE tej pozycji, a jeszcze po odliczeniu prowizji zostało 1-2 pips zysku netto. Nawet nie dało by rady ustawić takich krótkich SL ( SL bid < 113.56 ) i TP ( TP bid > 113.584 ) żeby zamknąć na BE jak to zrobiłem. Jednak XM to broker bardziej do nauki niż do handlu...

-rookie-
Maniak
Maniak

Nie otworzyłem dziś żadnej pozycji, bo pierwszy raz doświadczyłem blokady kiedy zdałem sobie sprawe że kompletnie nie wiem co dzieje się na wykresie i że nie potrafie przewidzieć żadnego ruchu nawet z marną skutecznością naprzód. W żadnej analizie którą robiłem dziś nie byłem przekonany żeby otworzyć pozycje i postawić na to pieniądze. Czekanie wcale nie powoduje że utrzymałem status quo ( nie straciłem kasy ) i w następnych dniach będę zarabiał, bo problem nie został rozwiązany tylko zdiagnozowany. To będzie dalej strzelanie na ślepo jeśli niczego nie poprawie...

Zapomniałem jeszcze o jednym. To już historia, ale udokumentowana. Wczoraj w analizach zakładałem realizacje układu harmonicznego. Jest w docs. Zakładałem dojście do poziomów pod kreską. Z mierzenia fibo odcinka AB 127.2 wypadło nieco wyżej. Ja jednak byłem przekonany że układ się zrealizuje, ale nie doszło do tego. Widziałem te wzrosty od wczoraj a mimo to dziś nie potrafiłem tego zaakceptować choć śledziłem przez moment co tam się dzieje na tej parze, co widać na obrazkach. To już historia... ale spodziewałem się czegoś innego i troche mnie to zaskoczyło, więc jakaś lekcja z tego jest. Poza tym jak zwykle przegapiłem dane, nie wiedziałem że dziś FED.
284 - 14.02.2017 - Chart_USD_JPY_5 Mins_snapshot.png

Zablokowany