next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:
-rookie- pisze:Fuck, miałem nie klikać ale coś mnie podkusiło żeby sprawdzić to ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p852319 ) i wg tego wszedłem na dołku C. Potem strzał w dół i prawie wycięło mnie na SL. Fart, bo ten SL to troche z powietrza tam się znalazł. Nic nie przesuwałem w dół. Na H1 widać że dołek po lewej został naruszony, na H4 będzie tylko knot ale świeca może zamknąć się wyżej. Więc co jest prawidłową interpretacją? Reakcja po wejściu w ten poziom... i to co tam rysuje się na wykresie? Ajajajajaj zbieranie doświadczenia...
Tak sobie to czytam teraz i przyszło mi coś do głowy, jak trenować. Piszesz pol że budujesz różne scenariusze. Ogólnie teraz, od wczoraj jest tutaj kompletny chaos. Ciężko się połapać w tym co kto pisze, bo tutaj rozkminianie teorii, między czasie gra, itd. Więc to rada dla mnie, żeby nie zapomniał tego bo to ważne - kiedy będę patrzył na wykres mam szukać udowodniania teorii i mierzeń a nie rysować po gotowym wykresie i go mierzyć. Mam sprawdzać i myśleć w kategoriach "co bym tutaj zrobił i dlaczego? Według jakich kryteriów np. otworzyłbym tutaj buy jak teraz http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/137770 na eurusd". Taki powinienem sobie robić trening, bo na razie to próbowałem udowadniać teorie, zamiast szukać jej potwierdzenia. Nie wiem jak to wyjaśnić sobie... Trzeba po prostu w każdym punkcie wykresu zadawać sobie pytanie "co bym tutaj zrobił i dlaczego" i tak przejrzeć wykres na historii żeby uczyć się zachowania rynku.. To rada na kolejne dni co mam robić, bo dziś jest już 12 / 30 dzień. Nie udowadniać teorii tylko sprawdzać każdy ruch i zadawać sobie pytanie "co bym tutaj zrobił i dlaczego". Tak mam popracować w dalszych dniach na wykresie historycznym.

To w sumie o tym pisałem Ci , że ja tak robie.

A teraz najważniejsze żeby nie trzymać w niepewności o co mi chodziło wcześniej.

Jedna rzecz to od wczorajszego spadku i wyjściu po za klin, wyrysował mi się diament. Nie do konca udany, ale pasował do opcji jazdy w górę. Dlaczego w górę ? Bo jest główny powód , czyli możliwy duży RGR. Diament na chwile obecną licho wygląda, bo wyszli po za niego, ale i takie rzeczy się zdarzają zgodnie z tym co pisałem wczoraj o Rosji - chcesz złapać lisa , to musisz go kurą zanęcić. Dalej obstawiam ruch w okolice 1.0760 i zrobienie w kilka dni prawego ramienia. Formacja szczytowa na samym szczycie miesięcznego trendu. Według mnie chcą jak najwięcej ludzi ubrać w krótkie pozycje juz teraz i robią co mogą żeby tak było.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Teraz sama formacja diamentu nie ma racji bytu, bo zamknięta swieca po za formacją. Zrozumiał bym cień, ale twarde zamknięcie hmm. Co i tak nie oznacza że "oni" nie powrócą do formacji i jej nie zrealizują.

Interesuje mnie poziom fibo 61 czyli 1.0754 z jakimś cieniem ponad ten poziom.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 09:59 przez pol75, łącznie zmieniany 1 raz.

hal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hal »

pol75 - czy warto poczekać z SELL do 1.0619 aby powstało podwójne dno ?
Obrazek
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

pol75 pisze:To w sumie o tym pisałem Ci , że ja tak robie.
Potrzebowałem czasu żeby zrozumieć sposób myślenia i przerzucania obrazów w głowie ( dopasowywanie elementów do układanki na bieżąco ). Do tej pory kisiłem się przed wykresem nie robiąc nic. Teraz trudniejsza część bo będzie trzeba siąść przy wykresie historycznym i to przetrenować hehe :D Tylko tak moge coś poprzestawiać w głowie, bo samo się nie przestawi i troche poćwiczyć oko. Ale tym będę zajmował się na spokojnie w kolejnych dniach...

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

hal pisze:pol75 - czy warto poczekać z SELL do 1.0619 aby powstało podwójne dno ?

Tego Ci nie powiem. Ja tu tylko pokazuję jak ja analizuje rynek, a to że jakaś formacja zostanie zanegowana to nie moja wina. Ja pokazuje na zrzutach co widze lub co wydaje mi się że widzę :)

Jezeli czujesz że było by dobrze poczekać na ten poziom, to czekaj. Dla mnie to teraz robią podwójne dno. To na chwilę obecną. CO zrobią za czas jakiś zobaczę i przeanalizuję. Z układów fal nie za bardzo widzę ten poziom o którym piszesz, ale jak sam widzisz od wczoraj każdą opcje rozwalają i przekonują do sella ludzi.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Moja L ze wczoraj zamknięta. 15 pips straty wiec luz. Poczekam co zrobią.

hal
Stały bywalec
Stały bywalec

Może masz rację pol75 - wykres wygląda tak jakby ktoś chciał uśpić czujność graczy i na nich zapolować później ;-)
W AM obrót rośnie i nic się nie dzieje.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Ja Ci powiem coś innego. Mnie dalej pasuje ten duży RGR , ale opcja z ramieniem mi się zmieniła. Liczyłem wczoraj że ładnie go wyrysują i wpadną w boczniaka do wtorku,a potem SSS. Teraz mam wrażenie że nikt nie ma ochoty wchodzić w długie i to co jest teraz , jest juz prawym lichym ramieniem.

Po za tym zobacz jak kaczki są nakarmione długimi. 67% rynku w długich na edku. Tam zaglądam, bo daje mi to jakiś pogląd , która strona rynku może być czyszczona z pozycji. Często jest tak że to ta większa :)

http://www.myfxbook.com/community/outlook

I jeszcze takie szybkie wyliczenie. około 190 pips jest od teoretycznej głowy do początku prawego ramienia. Gdyby teraz poszli w dół zgodnie z techniką czyli około 180 pips wysokość formacji to dalej zasięg około 1.0460 a w sumie od szczytu prawego ramienia 250 pips a z kolei to wpisywał by się w 3 fale która była by zgodnie z techniką tą najdłuższą przynajmniej w stosunku do 1 fali. 190 - 1 fala , 2 fala korekcyjna 75 pips , 3 wydłużona 250 , a resztę zobaczyło by się w praniu. jak dla mnie pasowało by. Tylko co da impuls do wybicia z formacji ?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 12:13 przez pol75, łącznie zmieniany 2 razy.

hal
Stały bywalec
Stały bywalec

może rozpracują dywergencję z RSI na H1, która pojawiła się kilkadziesiąt minut temu - wtedy long - może nawet spory - zaczynają kusić - chyba się dam się upolować ;-)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

hal pisze:może rozpracują dywergencję z RSI na H1, która pojawiła się kilkadziesiąt minut temu - wtedy long - może nawet spory - zaczynają kusić - chyba się dam się upolować ;-)

Też ją widzę , ale jest box i dołem wyszli z niego. Do 1.0685 nie warto ryzykować, bo mogą jeszcze jakieś SL czyścić i pinbara zrobić. Musieli by przejść poziom 1.0685 wtedy mozna by myśleć. To wszystko w kontekście RGR-a i że jest on zrobiony. On tu teraz gra pierwsze skrzypce i nie ma co kota worem obracać na siłę.

Zablokowany