W ramach zabawy, urozmaicenia i większego pilnowania się bo może ktoś obserwuje

Powiadają, że fajny broker.
Zwykle wrzucam na real coś pomiędzy 40 a 100 tys zł przy lewarach 1/100. Tak do zabawy i przetestowania powinno wystarczyć...
Choć przy takim lewarze jaki daje Pepperstone to powinno się trzymać większość depozytu we własnym banku.
Przy depo powiedzmy 10 tys GBP i lewarku x500 można otworzyć pozycję wielkości z 50 lotów. A ja chyba i 20 nigdy nie otworzę, hm. Więc zastanawiam się, czy nie wrzucić mniej, a po prostu wirtualnie wiedzieć, że depozyt jest większy. Ale z drugiej strony fajnie widzieć całe depo.
Miał ktoś problem z wypłatą z Pepperstone?
Za chwilę zmajstruję Myfxbook, jak mi się uda, bo nigdy tego nie robiłem.
Nówka konto w Pepperstone juz otwarte, w GBP.
W ramach testu kosztów, poszły trzy przelewy.
Jeden przelew 100 GBP, zwykłym tradycyjnym przelewem, z konta prowadzonego w GBP.
Drugi poprzez dostępną opcję European Local Bank Transfer. Tu przelew poszedł 200 GBP, ale w PLN na konto Pepperstone w ING w Polsce (tak mają). Pepperstone przeliczyło sobie, że 200 GBP to 1012,14 PLN , czyli przeliczyli po kursie 5,06 zł, tymczasem kurs GBP w piątek to 4,93 zl.
Trzeci przelew 150 GBP, a właściwie wpłata kartą kredytową w systemie 3D Secure, a więc bez kosztowo. Karta prowadzona w PLN. Faktycznie bez kosztowo, oprócz przewalutowania mojego banku, który 150GBP potraktował ubytkiem na karcie 751,74 zł, czyli po kursie 5,01 zł. (nie najgorzej)
Na razie wniosek jest taki, że opcja European Local Bank Transfer jest najmniej korzystna, najmniej korzystne przeliczenie kursu.
Opcja karty kredytowej jest OK, szybko od ręki i kurs przeliczeniowy do przełknięcia.
Czekam jeszcze jak wyjdzie zwykły przelew, mam nadzieję, że najkorzystniej.
Wówczas dokonam docelowego przelewu.
Dodam, że osobiście nie bawię się w Skrille czy PayPale. Przy kwotach jakimi operuję raczej nie ma to sensu, prowizje wysokie, plus ryzyko utraty kasy. Jak dla mnie PayPal czy Skrill itp to szajs.
Cel to ugranie 10% miesięcznie, czyli około 200% w rok.
Na razie nie opisuję systemu. Zarządzanie pieniędzmi czyli Money Managment to różne wielkości pozycji, zawsze SL. SL i TP różnie, jedno i drugie pomiędzy 10 pipsów, optymalne to SL 5pipsów a TP to 10pipsów.