Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: highend »

3.52 to maksymalny zasieg ewentualnej korekty na usdpln i z tym sie zgadzam w 100% bo tez tak mi wychodzi z moich fibo :))) dojdziemy tam tylko nie wiem czy w marcu czy kwietniu.
Aktualny max mi takze wyszedl na 3.82 i jak go nie wybija to tam doloze eske
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Pozwoliłem sobie pobadać system oparty na Pivotach który zaproponował w tym wątku Sir Niemiaszek....
załączam screen z arkusza excela z danymi z badań za luty-marzec na EUR/USD ... badam sobie jeszcze teraz GU, materiały już są tyko zatabelkować. Każda pozycja w tradzie podparta jest odpowiednim srceenem z sytuacji na wykresie....
Powiem krótko, sys bardzo mi się podoba, i jest chyba tak prosty jak już prościej chyba nie można ... skuteczność w realu jak zawsze zależy od tego co klika ..... sprawdzimy moją skuteczność
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

jackub pisze:Pozwoliłem sobie pobadać system oparty na Pivotach który zaproponował w tym wątku Sir Niemiaszek....
widzę, że wstęp na bogato... :oops:
ale ok, niech i tak będzie :d :p

jackub pisze: ...załączam screen z arkusza excela z danymi z badań za luty-marzec na EUR/USD ... badam sobie jeszcze teraz GU, materiały już są tyko zatabelkować. Każda pozycja w tradzie podparta jest odpowiednim srceenem z sytuacji na wykresie....
Powiem krótko, sys bardzo mi się podoba, i jest chyba tak prosty jak już prościej chyba nie można ... skuteczność w realu jak zawsze zależy od tego co klika ..... sprawdzimy moją skuteczność
Pozdrawiam...
w końcu jakiś konkret :D :564:
nigdy nie badałem sysa w taki sposób, gdyż dla mnie wynik w MT4 to najlepszy wyznacznik czy coś działa czy nadaje się tylko do kosza :wink:

podczas Twoich testów, fajnie by było gdybyś wrzucał na bieżąco swoje trajdy(o ile to nie problem), sugestie i spostrzeżenia... :idea:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

jackub

niemiaszek pisze: w końcu jakiś konkret :D :564:
nigdy nie badałem sysa w taki sposób, gdyż dla mnie wynik w MT4 to najlepszy wyznacznik czy coś działa czy nadaje się tylko do kosza :wink:
podczas Twoich testów, fajnie by było gdybyś wrzucał na bieżąco swoje trajdy(o ile to nie problem), sugestie i spostrzeżenia... :idea:
A więc tak....
jak robiłem testy historyczne i były dobre, to na realu nie były dobre, jak testy historyczne były niedobre to w realu tym bardziej były niedobre :lol:
To co do tej metody mnie ciągnie to zarządzanie pozycją, nawet w wersji najprostrzej nastawione na ochrone kapitału, a zyski jakoś się pojawiają, kiedys w koncu, mam nadzieję...
Dziękuję za zaproszenie i sprobuję jakies swoje dokonania przedstawić.... do konca marca poprobuje EUR/USD i GBP/USD, nie należe do błyskotliwych ludzi i obserwowanie dwóch wykresów równolegle może być od razu 200% overloadingiem mego mózgu .... jak się będzie gotował to moge zniknąc na jakiś czas....
Pozdrawiam i miłego weekendu ...

santo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: santo »

niemiaszek pisze:
silverarrow pisze:Ja z kolei mam takie pytanie co uważasz jako układ średnich na L/S ich przecięcie czy może odbicie ceny od którejś ze średnich z tym jednym mam problem bo reszta wydaje się dość prosta oczywiście w teorii. A tak po za tym dzięki niemiaszek za to co robisz :)
układ średnich na L to MA200 poniżej MA21
układ średnich na S to MA200 powyżej MA21

rozkminkę wykresu robimy od H1 a następnie M5
uzupełnieniem są poziomy/kreski wynikające z pivotów i konkretem jest cena zamknięcia(close) świecy przebijającej daną kreskę :idea:

nie ma za co dziękować, taka podjąłem decyzję więc aktualnie działanie zgodne z pomysłem, żeby udostępnić za free, a jak dalej będzie to czas pokaże

A nie łatwiej mieć wszystkona m5? Np MA 21*12 i MA 200*12?? Tak bez przełączania?
Nauka nauka nauka....... :564:

jackub

Wprawdze nie jestm ani Sir Niemiaszek, ani Srebrnastrzała to mnie
wydaje mi się że owszem można, ale ja na ten przyklad wolę klikać, bo czasem klikam nawet H4 i D1), niż dokładać kolejne sinusoidy na EKG... zamiast klikać mozna też odzoomic wykres wtedy na M5 widac chyba parę dni (ponad cztery) .... i wszystkie struktury dla DT sa widoczne jak na dłoni ... zresztą te średnie tak naprawde nie sa do niczego potrzebne, takie tam tylko pomagajki, tak sobie myślę

santo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: santo »

No masz rację co do odzoomienia wykresu, ale sprawdzanie na 24 wykresach i przełączanie między TF (takie załóżenie sir. Niemaszka) wydaje mi się trudne i dlatego ta literka pomagajka. Umieszczenie wielokrotności dwóch MA na jednym wykresie jest czysto praktyczne, bo od razu widać gdzie cena jest do średnich z innych TFów, a to jest elementem strategii.

normalny: https://www.mql5.com/en/charts/3123117/ ... g-point-of
odzoomiony: https://www.mql5.com/en/charts/3123113/ ... g-point-of

U mnie poza pivotami i średnimi umieściłem ZUP, więc trochę choinki jest ;)
Nauka nauka nauka....... :564:

jackub

Mój wykres jest prosty, zawiera tylko niezbędne elementy, w przypadku metody Sir Niemiaszka, mam Daily Pivot Points, kalkulowane na koniec sesji USA, SMA21 i SMA 200... mam zawsze aktualny spread i czas do końca świecy i to wszystko.. kiedys miałem węcej pomagajek na wykresie, ale okazało się to destrukcyjne dla mnie, utrudniało stosowanie JEDNEGO systemu ... zawsze jakieś pomagajki coś tam pokazywaly w efekcie miałem dużo zleceń niezgodnych z systemem, za późnych lub za wczesnych
Obserowac 24 pary na M5 ??!! mózg by mi się zdenaturował po jednej sesji.... :lol: dwie na dzisiaj też może być dużo.
Naczelna zasadą dla mnie jest, NIC NIE MUSZĘ, ale wiele wskaźników wywołuje presję, czy sie chce czy nie...
Tak to u mnie jest.... 8)

jackub

santo pisze: Umieszczenie wielokrotności dwóch MA na jednym wykresie jest czysto praktyczne, bo od razu widać gdzie cena jest do średnich z innych TFów, a to jest elementem strategii.
W metodzie skalpu na M1 która usiłuję wymyślić i udoskonalić, mam sytuację odwrotną niz proponujesz
np:
mam na M1
MA15 zielona
MA60 żółta
MA240 niebieska
MA1440 czerwona
Na M5 mam
MA12 żółta
MA48 niebieska
MA288 czerwona
MA 864 brązowa
na M15 mam
MA16 niebieską
MA96 czerwona
MA288 brązowa

Ale niezwykle rzadko zaglądam wyżej niż M5 bo nie ma potrzeby ....

Ale to jest off topic, za który przepraszam.....

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

santo

pomysł jak najbardziej ok, ale celowo tego nie sugerowałem od początku, ponieważ opatrzenie z wykresem to podstawa, fundament w klikaniu :idea:

każdy ma różny staż w gapieniu się na ekg, a wiele razy powtarzałem, że rynek działa na bazie schematu, więc im więcej takich samych sytuacji, układów zobaczonych, zapamiętanych(przełączanie TF) tym większa pewność, że mój sys działa i o wiele łatwiej podjąć decyzję w zajęciu każdej pozycji
prostota mojego sysa i brak "choinki" na wykresie to więcej jak 50% sukcesu w wygraniu z rynkiem, a to już sporo, bo uzyskujemy przewagę nad kasynem :D
oczywiście nikogo nie namawiam na siłę, że moje jest super, hiper i najlepsze, bo każdy i tak zrobi po swojemu, a tym bardziej nie jest to grall FX, w którym każda pozycja tylko zarabia :!:

podstawy(teorię) każdego sysa można nauczyć/sprzedać, ale nikt nie jest w stanie przekazać/sprzedać doświadczenia i właśnie każdy musi swoje dupogodziny zaliczyć :wink:

jurnal nie miał i nie ma na celu bycia miejscem z sygnałami i łatwego zarobku, a tylko i wyłącznie chęcią podzielenia się wiedzą i pokazania, że można zgarniać okruszki z tego stołu jakim jest FX :D :564:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

ODPOWIEDZ