Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Janek Trader pisze: Czyli brokerzy MM zamykali zyskowne po TP klienta nawet w luce, a stratne po luce i pierwszej cenie podanej po tej przerwie z Blomberga lub Reutersa i wychodził zazwyczaj debet.
To zależy od konkretnego brokera, ale ci bardziej pazerni mogą tak robić i to zgodnie z regulaminem.
Co istotne, jeśli Klient zdebetował konto, to broker może "bezkosztowo" wyrównać ten debet, ograniczając swój zysk do wysokości depozytu Klienta i nie bawiąc sie w windykację.
Oczywiście to rozważania dotyczą brokerów, którzy nie hedgowali pozycji na rynku.
Janek Trader pisze:Problemem dla MM funkcjonujących w UE i USA mogą być jedynie klienci którzy nie mieli TP i zamknęli zyski już w trakcie notowań. Czy ewentualne anulowanie tych zleceń może brokera MM narazić na koszty włącznie z cofnięciem decyzji przez danego regulatora ? Czy raczej rozejdzie się "po kościach" ?
Ilość Klientów posiadających krótkie na EURCHF była śladowa. W FXCM długich pozycji było 60 razy!!! więcej niż krótkich. Krótkie mieli pootwierane gracze instytucjonalni - dostawcy płynności do brokerów NDD/STP/ECN.

W przypadku takich zawirowań (prawie) każda cena realizacji będzie zgodna z regulaminem brokera, więc zapewne rozejdzie się po kościach. Oczywiście każdy może złożyć reklamacje i walczyć o swoje :-)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

Odnośnie decyzji SBC to ma wrażenie że wiedzą coś czego my jeszcze nie wiemy. Może po prostu są świadomi że po 22 nie byli by w stanie dalej regulować kursu. Albo co gorsza dla euro bank postanowił pozbyć się aktywów w euro na wypadek bankructwa ero strefy. Generalnie decyzja na pewno była przemyślana i dobrze skalkulowana na obronę interesów Szwajcarii
Obrazek

Awatar użytkownika
Cool
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cool »

Ruch waluty o 50% w 15 minut nazywasz dobrze skalkulowaną :)?
Trzeba nazwać rzeczy po imieniu worek par z frankiem się rozsypał i zabrakło pieniędzy.
Pieniędzy nadal brakuje więc to nie koniec :(.

Raposo co do TMS to miałem dzisiaj dwa kontakty i w dwóch przypadkach zablokowano wypłatę choć klienci mają środki na rachunku. Więcej szczegółów nie znam wiem że niektórzy brokerzy nie piszą w tej chwili prawdy z obawy na zmniejszoną płynność i zobowiązania wobec dostawców płynności.

Mam jednak nadzieję że Polscy brokerzy się obronią przed manipulatorami z SNB.
https://forex.inwest-24.pl/
Wszystko o rynku Forex

paki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paki »

TMS stabilny.
http://www.tms.pl/sites/default/files/a ... rokers.pdf

-- sob 17-01-2015, 2:15 --
blacha pisze: To mój znajomy po konsultacji z prawnikiem zdecydował ze nie zapłaci. Podobno ma szanse w sądzie a nawet jak przegra to odwlecze to w czasie do maksimum. Zapytałem c jeśli przegra, odpowiedział: "Zapisze wszystko na córkę i mogą mnie windykować ze starych gaci :D"
To jeszcze niech prawnicy znajomego wytłumaczą mu, co to jest skarga pauliańska, żeby przypadkiem "stare gacie" nie były jedyną ruchomością do przepisania na córkę.

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

oczywiscie ze to byl przekret, i to na duza skale kursu franka do euro szwajcarzy nie bronili przeciez sami ale we wspolpracy z ecb, prezes snb jest albo glupi, albo chciwy, albo zastraszony, do konca zycia nie bedzie sie ruszal bez ochrony bo to on zostal twarza tego kataklizmu a szalencow nie brakuje , ja majac pensje szefa snb. wolalbym sie podac do dymisji, niz zyc w strachu do konca zycia nawet za miliard euro, mogli spokojnie co miesiac luzowac o troche, skoro zdecydowali sie na terapie szokowa to nie przez przypadek, wlasciwe osoby napewno zbily fortune

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

wygląda na to że ze wszystkich brokerów STP/ECN najlepiej poradziło sobie IC Markets :) według informacji podanych przez tego brokera tylko kilku klientów miało ujemny bilans na rachunku ;) i teraz pojawia się pytanie ile osób miało longi na parach xxx/CHF u tego broka bo aktywnych traderów mają tam naprawdę dużo :P

EUR/USD
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: EUR/USD »

freakout pisze
wygląda na to że ze wszystkich brokerów STP/ECN najlepiej poradziło sobie IC Markets :) według informacji podanych przez tego brokera tylko kilku klientów miało ujemny bilans na rachunku ;) i teraz pojawia się pytanie ile osób miało longi na parach xxx/CHF u tego broka bo aktywnych traderów mają tam naprawdę dużo
Najlepiej sobie poradzili, bo zrobili największe wałki. Nikt nie mógł u nich zarobić skoro na parach z CHF rozszerzyli spread na kilkanaście tysięcy pipsów. W czwartek rano nie było mnie przy platformie. Miałem zlecenie buy stop USD/CHF 1.0235 SL 1.0215. Otworzyli mi je po cenie z kosmosu 1.45988 i natychmiast zamknęli po 0.79758 (spread 6623 pipsy, a był jeszcze większy ). Reklamacje wysłałem w czwartek kilka minut po 12 i na razie bez odzewu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
nowy1234
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: nowy1234 »

zlecilem wyplate w czwatek rano przed masakra w xtb-nie wypłacili i watpie ze wyplaca,to koniec

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

raposo pisze:Ktoś coś wie jak w Bossa i TMS? Ich jestem ciekaw, a siedzą cicho.

Edit:
Ok, widzę, że Bossa bez szwanku. TMS? :)
TMS jest podpięty pod SaxoBank a tam ciągłość notowań była bez luk, ale pomimo tego Saxo też wyszedł na małym minusie(kilka postów wyżej w zestawieniu) z tego całego zamieszania więc i TMS wspólnie "liżą rany" :wink:

Karol(MaRCHeW) wrzucał linka:
http://forexmagnates.com/foreign-exchan ... ass-1-bln/
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

ODPOWIEDZ