Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
skoobi
Bywalec
Bywalec

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: skoobi »

green7 pisze:
Z ciekawostek:
- Fxpro i HotForex koryguje balans na ujemnych kontach do 0. Może znacie jeszcze innych, którzy tak robią ?
Oanda :

http://www.oanda.com/

We've got your back

No CHF re-quotes

Negative balances cleared*

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

green7 pisze:
andrzej-sk pisze:MAYZUS Investment Company.

Następny spanikowany broker. Piszą , że nie pozwalają na parach z CHF otwierać nowych pozycji i jednocześnie zwiększają margin --- 10 krotnie.
Ale to nie on jedyny - wielu brokerów zawieszało CHF (choć już chyba wrócili do normalnego działania), wielu - choćby LMAX zmniejszało dopuszczalny lewar.
blacha pisze:Wbrew pozorom unikanie spłacenia zadłużenia jest bardzo proste. I dość powszechne. Skarga paulińska jak najbardziej ale jako wierzyciel musisz znaleźć i udowodnić kto jest tą "osobą trzecią". Ja też mam kilkaset tysięcy długu od 10 lat i jedyne co udało się komornikowi ściągnąć to 10 złotych z jednego konta którym zapomniałem. Generalnie w kraju nie mam nic oficjalnie i jestem permanentnie bezrobotny.
Wiesz ... to jest proste jak nie masz żadnego majątku. Jak go masz to tak łatwo się nie wymigasz. Ba - nawet nie musisz mieć specjalnie wiele, wystarczy, że jesteś zatrudniony.

Z ciekawostek:
- Fxpro i HotForex koryguje balans na ujemnych kontach do 0. Może znacie jeszcze innych, którzy tak robią ?
Tak XM koryguje również z tego co słyszałem.
A z moim majątkiem jest tak: jestem bezdomny i bezrobotny :mrgreen: Oficjalnie oczywiście :mrgreen:
A praktycznie to mimo tego że jestem bezdomny to mam dom i dwa mieszkania, a mimo to że jestem bezrobotny w kraju nie przeszkadza mi to pracować w Kanadzie, Norwegi a ostatnio nawet Belgii. Generalnie są biura wyspecjalizowanie w tego typu zabiegach. Pozostaje jeszcze bankructwo konsumenckie. Dla chcącego nic trudnego.
Obrazek

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

EUR/USD pisze:
freakout pisze
wygląda na to że ze wszystkich brokerów STP/ECN najlepiej poradziło sobie IC Markets :) według informacji podanych przez tego brokera tylko kilku klientów miało ujemny bilans na rachunku ;) i teraz pojawia się pytanie ile osób miało longi na parach xxx/CHF u tego broka bo aktywnych traderów mają tam naprawdę dużo
Najlepiej sobie poradzili, bo zrobili największe wałki. Nikt nie mógł u nich zarobić skoro na parach z CHF rozszerzyli spread na kilkanaście tysięcy pipsów. W czwartek rano nie było mnie przy platformie. Miałem zlecenie buy stop USD/CHF 1.0235 SL 1.0215. Otworzyli mi je po cenie z kosmosu 1.45988 i natychmiast zamknęli po 0.79758 (spread 6623 pipsy, a był jeszcze większy ). Reklamacje wysłałem w czwartek kilka minut po 12 i na razie bez odzewu.
tu jest oficjalne info: http://www.icmarkets.com/blog/2015/01/1 ... c-markets/ :) zresztą nie wiem jak mogli zrobić "największe wałki" skoro to broker ECN, więc spread w tym momencie był rynkowy... no ale mniejsza o to :)

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

Ja mam rachunek w TMS Brokers. Moja pozycja na EURCHF została wystopowana po niezłej cenie (okolice 1.19-1.18). Nawet cieszyłem się że wyszedłem z tego obronną ręką. Na wykresie nie było widać żadnych luk, nie było zawieszenia handlu. Niestety, partner TMS (Saxo Bank) postanowił zrobić korektę wieczorem tego samego dnia. Pisali że "clients may suffer", ale chyba trochę przesadzili. Ze straty do przełknięcia zrobiła się strata - gigant. Mało nie dostałem zawału jak to zobaczyłem. "Ze względu na zaistniały brak płynności na rynku oraz trudności z ustaleniem wiarygodnych cen instrumentów finansowych" postanowili poprawić ceny zawarcia transakcji następująco:
dla transakcji zawartych między 9:30 a 9:41 EURCHF = 0,9625
dla transakcji zawartych między 9:41 a 10:01 EURCHF = 0,88
Czyli najgorsze ceny chyba jakie były tego dnia. Pytanie brzmi, czy rzeczywiście przy tych cenach "zaczęła się" płynność, czy wzięli je sobie z sufitu. Z uwagi na zastosowane przedziały wygląda jakby przyjęli te kursy arbitralnie.
Poza tym, oświećcie mnie bo całe życie inwestuje na giełdzie (w różne instrumenty - pochodne też) ale sposób organizacji rynku forex jest dla mnie do dziś pewną zagadką (sposób zawierania transakcji - kto z kim itd. - na giełdzie zawsze są 2 konkretne strony). Na GPW (albo jakiejkolwiek giełdzie) jeżeli na wykresie jest cena, tzn. że przy tej cenie zawarto transakcje. Jeżeli nie było transakcji (płynności) to na wykresie jest po prostu luka. Czy na Forexie jest inaczej?
Saxo mógłby się zachować przyjaźnie dla klienta jak kilku innych brokerów i zresetować ludziom te wysokie debety. Jeszcze mam cień nadziei że to zrobią. Na razie każą płacić.

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

FXCM pozyskał 300 mln dolarów kapitału, choć nie jest to tani pieniądz ;-)

Leucadia, which owns New York-based investment bank Jefferies Group, extended FXCM a two-year, $300 million senior secured term loan with an initial coupon of 10 percent, according to a statement Friday. The transaction allows FXCM, the largest U.S. retail foreign-exchange broker, to "continue normal operations," according to the statement.

http://finance.yahoo.com/news/fxcm-brok ... 00256.html

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

bolek_i_lolek pisze:J
Saxo mógłby się zachować przyjaźnie dla klienta jak kilku innych brokerów i zresetować ludziom te wysokie debety. Jeszcze mam cień nadziei że to zrobią. Na razie każą płacić.
Tak robią tylko brokerzy typu Market Maker, których albo stać na przełknięcie takich strat w postaci uzupełnienia debetów, albo jest to dla nich bez znaczenia, bo wiedzą, że i tak ciężko będzie te środki uzyskać, a sami nie zabezpieczyli pozycji klientów na rynku (więc to po prostu pomniejsza ich profit ale korzystnie wpływa na PR).

W przypadku STP i ECN tak kolorowo już nie będzie. Jednak ja na Twoim miejscu nieźle bym się kłócił, bo skoro transakcja została zamknięta po danej cenie to z jakiej "paki" teraz jeden dzień po fakcie zaczynają sobie to korygować? Daj znać jak sytuacja się rozwinie...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Wychodzi więc na to, że brokerzy MM są cacy, a stp/ecn są be ;)
i to mimo, że MM grają "przeciwko" traderom, bo kasę wypłacają z własnej kieszeni.
niejaki "markets.com" ma gdzieś zapis, ze debety uzupełnia na zero co kiedyś nawet udało mi się przetestować ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

rafino
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafino »

skoobi pisze:
green7 pisze:
Z ciekawostek:
Oanda :

http://www.oanda.com/

We've got your back

No CHF re-quotes

Negative balances cleared*

Dorzucę jeszcze Ironfx. U nich też minus jest zawsze kasowany, potwierdzone info. Zresztą jest to dosyć powszechna praktyka u zagranicznych broków MM, bo zadłużony klient nic więcej do nich nie wpłaci, a długu pewnie też tak łatwo nie pokryje. Dlatego właśnie 2 mies. temu przeniosłem swoje E/Chfy do Hotforex i dzięki temu za przeproszeniem dostałem w dupe kilka razy mniej niż mogłem. Zawsze to jakieś pocieszenie :D

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam :)
SuperFOREX pisze:FXCM pozyskał 300 mln dolarów kapitału, choć nie jest to tani pieniądz ;-)

Leucadia, which owns New York-based investment bank Jefferies Group, extended FXCM a two-year, $300 million senior secured term loan with an initial coupon of 10 percent, according to a statement Friday. The transaction allows FXCM, the largest U.S. retail foreign-exchange broker, to "continue normal operations," according to the statement.

http://finance.yahoo.com/news/fxcm-brok ... 00256.html
Wiesz jakie teraz będzie ciśnienie na odzyskanie tej kasy i dodatkowo pokrycie tych 10%. Wszystkie chwyty dozwolone, bo od tego będzie zależeć "być albo nie być". Na jakiś czas raczej wycofałbym się z FXCM, póki nie oddadzą tej kasy i nie będą na +.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

A ma ktoś wieści jak tam to wygada u BOSSA ? Ciekawi mnie to bardzo. Bo niby MM ale z drugiej strony na takich debetach nieźle noga zarobić.

-- 17 sty 2015, 23:19 --
raposo pisze:
bolek_i_lolek pisze:J
Tak robią tylko brokerzy typu Market Maker, których albo stać na przełknięcie takich strat w postaci uzupełnienia debetów, albo jest to dla nich bez znaczenia, bo wiedzą, że i tak ciężko będzie te środki uzyskać, a sami nie zabezpieczyli pozycji klientów na rynku (więc to po prostu pomniejsza ich profit ale korzystnie wpływa na PR).

W przypadku STP i ECN tak kolorowo już nie będzie. Jednak ja na Twoim miejscu nieźle bym się kłócił, bo skoro transakcja została zamknięta po danej cenie to z jakiej "paki" teraz jeden dzień po fakcie zaczynają sobie to korygować? Daj znać jak sytuacja się rozwinie...
Szczęście ja wycofałem wszystko z Saxo w piątek jednak przeczucie dobrze mi podpowiadało. Ciekawe jak by mój zysk w poniedziałek wyglądał :D
Obrazek

ODPOWIEDZ