Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Marek12578
Gaduła
Gaduła

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: Marek12578 »

Mi przyszla taka informacja. Akurat na moje wielkie szczescie w dniu w ktorym to sie stalo nie mialem zadnych srodkow na ani jednym rachunku. Pytanie do ktorego brokera teraz bedzie najbezpieczniej wplacic depozyt?
Dear Client,

Following the Swiss National Bank’s decision yesterday to remove the Swiss Franc cap and the subsequent spike in volatility, the market experienced a period of extreme lack of liquidity for trading in CHF pairs. This led to significant losses for many market participants.

We would like to reassure you that HotForex is operating as normal, and was not affected in any material way.Our strict Risk Management procedures minimized the impact of this event.

Furthermore, we have stayed true to our motto of Honesty, Openness and Transparency. As testament to our commitment to fairness, all negative account balances have been reset to zero and any clients that bought CHF have been paid in full.

We are very proud of our reputation in the market and we are confident that after this event our reputation will grow even stronger. We would also like to take this opportunity to thank all of our clients and partners for their continued loyalty and we are looking forward to a strong 2015.

As a last note, please exercise extreme caution if entering the markets today as the volatility seems to be set to continue

If you have any questions please do not hesitate to contact our dedicated customer support team via myHotForex, live chat, or by telephone on +44 2033185978.

Kind Regards,

The HotForex Management Team

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

nowy1234 pisze:zlecilem wyplate w czwatek rano przed masakra w xtb-nie wypłacili i watpie ze wyplaca,to koniec
znaczy się koniec XTB ?

-- 17 sty 2015, 11:26 --
skoobi pisze:Alpari UK padło dziś o 12 : 00 .
O 12 : 01 pozamykali mi wszystkie zlecenia.Nie mogę nawet zalogować się na konto , w związku z czym nie mam dostępu do własnej kasy na ich koncie 8)

Już tak na marginesie zawiesili transakcje na parach z CHF praktycznie od razu wczoraj.Do teraz - poza ich stroną -ktoś już wcześniej wkleił link -nie ma żadnych informacji ze strony Alpari.
Nie miałem żadnej otwartej pozycji na parach z CHF , a equity trochę ponad 10 000 GBP - jakby kogoś to interesowało :D
Czytam właśnie cały wątek i takim jak Ty to współczuję :(
jest jakaś szansa na odzyskanie kasy ?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

tbpl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tbpl »

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

Jak zobaczyłem straty Saxo to pomimo zapewnień też wypłaciłem przelew doszedł.

-- 17 sty 2015, 14:30 --
paki pisze:TMS stabilny.
http://www.tms.pl/sites/default/files/a ... rokers.pdf

-- sob 17-01-2015, 2:15 --
blacha pisze: To mój znajomy po konsultacji z prawnikiem zdecydował ze nie zapłaci. Podobno ma szanse w sądzie a nawet jak przegra to odwlecze to w czasie do maksimum. Zapytałem c jeśli przegra, odpowiedział: "Zapisze wszystko na córkę i mogą mnie windykować ze starych gaci :D"
To jeszcze niech prawnicy znajomego wytłumaczą mu, co to jest skarga pauliańska, żeby przypadkiem "stare gacie" nie były jedyną ruchomością do przepisania na córkę.
Wbrew pozorom unikanie spłacenia zadłużenia jest bardzo proste. I dość powszechne. Skarga paulińska jak najbardziej ale jako wierzyciel musisz znaleźć i udowodnić kto jest tą "osobą trzecią". Ja też mam kilkaset tysięcy długu od 10 lat i jedyne co udało się komornikowi ściągnąć to 10 złotych z jednego konta którym zapomniałem. Generalnie w kraju nie mam nic oficjalnie i jestem permanentnie bezrobotny.
Obrazek

Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

Najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to ,ze nawet jak bys mial shorta na usd/chf to bys wylecial na sl , mc albo powstal by debet na koncie. Tak samo w Go4x low dla chfpln u mnie pokazuje 2,66 o godzinie 10:47. Na tej samej swieczce minutowej jest tez max 5,43. Rozumiem ze mozna reklamowac takie zlecenie, ale jak potem ustalic zamkniecie pozycji o ile broker uwzglednil by reklamacje i odnowil pozycje. Mam czekac az odnowia pozycje i dopiero bede mogl zamknac? Jaja jakies. Pisze hipotetycznie. Na szczescie nie mialem zadnych pozycji na chf w tym momencie. Teraz sobie uswiadomilem w jakim matrixie gramy.
Pozdro
EUR/USD pisze:
freakout pisze
wygląda na to że ze wszystkich brokerów STP/ECN najlepiej poradziło sobie IC Markets :) według informacji podanych przez tego brokera tylko kilku klientów miało ujemny bilans na rachunku ;) i teraz pojawia się pytanie ile osób miało longi na parach xxx/CHF u tego broka bo aktywnych traderów mają tam naprawdę dużo
Najlepiej sobie poradzili, bo zrobili największe wałki. Nikt nie mógł u nich zarobić skoro na parach z CHF rozszerzyli spread na kilkanaście tysięcy pipsów. W czwartek rano nie było mnie przy platformie. Miałem zlecenie buy stop USD/CHF 1.0235 SL 1.0215. Otworzyli mi je po cenie z kosmosu 1.45988 i natychmiast zamknęli po 0.79758 (spread 6623 pipsy, a był jeszcze większy ). Reklamacje wysłałem w czwartek kilka minut po 12 i na razie bez odzewu.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Cool pisze: Raposo co do TMS to miałem dzisiaj dwa kontakty i w dwóch przypadkach zablokowano wypłatę choć klienci mają środki na rachunku.
Pytanie co na tym rachunku było robione ? Może są wątpliwości co do jakiś transakcji ?
Ja akurat zlecałem wczoraj wypłatę - wybieram się na urlop i potrzebuję waluty - był telefon z pytaniem dlaczego, ale problemów nie robią, poinformowali, że powinna kasa od nich wyjść w poniedziałek.
nowy1234 pisze:zlecilem wyplate w czwatek rano przed masakra w xtb-nie wypłacili i watpie ze wyplaca,to koniec
Nie panikuj chłopie ... Był news, że XTB straciło około 4 mln$ nawet jeśli tak było to nie powinien to być problem dla nich żaden problem. Roczne ZYSKI tej firmy o ile pamiętam to jakieś 80 mln zł.
Green
Obrazek
Obrazek

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

MAYZUS Investment Company.

Następny spanikowany broker. Piszą , że nie pozwalają na parach z CHF otwierać nowych pozycji i jednocześnie zwiększają margin --- 10 krotnie.
Zupełnie nie rozumiem czemu mają służyc teraz te ograniczenia. Czwartek już był. Płynność na tych parach jest a że jest zmienność i to duża --przecież o to chodzi. Boją się zatem ruchu w drugą stronę w wypadku gdyby szwajcarzy jednak zaczeli ponowną interwencję? Chyba tak bo teraz raczej większość pozycji będzie tak jak w czwartek na long. W przypadku interwencji wiekszość by zyskała i tu ich boli (mam na myśli brokerów MM).

skoobi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: skoobi »

highend pisze:
skoobi pisze:Alpari UK padło dziś o 12 : 00 .
O 12 : 01 pozamykali mi wszystkie zlecenia.Nie mogę nawet zalogować się na konto , w związku z czym nie mam dostępu do własnej kasy na ich koncie 8)

Już tak na marginesie zawiesili transakcje na parach z CHF praktycznie od razu wczoraj.Do teraz - poza ich stroną -ktoś już wcześniej wkleił link -nie ma żadnych informacji ze strony Alpari.
Nie miałem żadnej otwartej pozycji na parach z CHF , a equity trochę ponad 10 000 GBP - jakby kogoś to interesowało :D
Czytam właśnie cały wątek i takim jak Ty to współczuję :(
jest jakaś szansa na odzyskanie kasy ?
Będę miał szansę sprawdzenia jak to jest w praktyce.W teorii wygląda to tak :
Segregation of retail clients' funds

Under FCA client money rules, Alpari UK is required to segregate all retail client funds from our own funds. This means that we must take steps to ensure that the clients’ money is held in a separate account away from any accounts used to hold money belonging to the firm. The purpose of this separation is to prevent the use of client money by the firm for its own account at all times.
What is the Financial Services Compensation Scheme?

The Financial Services Compensation Scheme (FSCS) is the UK's statutory compensator of last resort for customers of financial services companies.

In the unlikely event that Alpari UK is unable to meet its financial obligations, you can submit a claim to the FSCS. This scheme protects up to £50,000 per person.

The FSCS also protects the money in our segregated retail accounts. If a bank holding the funds you have deposited with Alpari UK goes into liquidation you will be able to claim up to £85,000 per person and per institution.

You can find out more from this booklet (PDF) or on the FSCS website.
Who can make a claim from FSCS (what is an eligible claimant)?

To be eligible for compensation you must have lost money because of your dealings with a regulated financial services firm. FSCS can pay compensation only for financial loss.

The FSCS rules which are made for them by the Financial Conduct Authority (FCA) tell the FSCS which types of claim qualify for compensation, and limit how much compensation they are allowed to pay.

Different rules and limits apply to different types of claims. The rules for FSCS form part of the FCA’s handbook. This is available on their website at fca.org.uk.
Więc tak pokrótce to środki do wysokości 85 000 GBP , gdyby likwidowano Alpari są gwarantowane.
Ciekawe ile czasu zajmie im zwrot środków.W każdym razie FSCS już monitoruje sytuację Alpari :

http://www.fscs.org.uk/news/2015/januar ... k-limited/

i cytat ze strony do której prowadzi powyższy link :
Information regarding Alpari UK LImited
16th January 2015

The Financial Services Compensation Scheme (FSCS) is aware of the situation regarding Alpari UK Limited.

We are currently monitoring developments and will provide an update on our website as soon as we are in a position to do so.
Czyli admin z FSCS jest już w Alpari.
Z powyższego wynika ,że w teorii moje środki na ich koncie są bezpieczne.
Bo w upraszczając i w skrócie wygląda to tak :
środki z kont Alpari są przydzielane do kont poszczególnych posiadaczy rachunków - Alpari nie ma prawa płacić swoich zobowiązań pieniędzmi nie należącymi do Alpari.I te środki są zwracane ich właścicielom.
Jeżeli nie jest to możliwe to firma Alpari ulega likwidacji i wtedy depozyty do 85 000 są gwarantowane przez FSCS.
Więc albo dostanę pieniądze z Alpari , a jak nie to zapłaci mi FSCS.

Co ciekawe do piątku do godzin wieczornych można było zalogować się na konto w Alpari UK ze strony Alpari.ru
Dziś zablokowano tą możliwość. :D Niestety nie wpadłem na to wczoraj.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

andrzej-sk pisze:MAYZUS Investment Company.

Następny spanikowany broker. Piszą , że nie pozwalają na parach z CHF otwierać nowych pozycji i jednocześnie zwiększają margin --- 10 krotnie.
Ale to nie on jedyny - wielu brokerów zawieszało CHF (choć już chyba wrócili do normalnego działania), wielu - choćby LMAX zmniejszało dopuszczalny lewar.
blacha pisze:Wbrew pozorom unikanie spłacenia zadłużenia jest bardzo proste. I dość powszechne. Skarga paulińska jak najbardziej ale jako wierzyciel musisz znaleźć i udowodnić kto jest tą "osobą trzecią". Ja też mam kilkaset tysięcy długu od 10 lat i jedyne co udało się komornikowi ściągnąć to 10 złotych z jednego konta którym zapomniałem. Generalnie w kraju nie mam nic oficjalnie i jestem permanentnie bezrobotny.
Wiesz ... to jest proste jak nie masz żadnego majątku. Jak go masz to tak łatwo się nie wymigasz. Ba - nawet nie musisz mieć specjalnie wiele, wystarczy, że jesteś zatrudniony.

Z ciekawostek:
- Fxpro i HotForex koryguje balans na ujemnych kontach do 0. Może znacie jeszcze innych, którzy tak robią ?
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ