SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
xlusiv
Gaduła
Gaduła

SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Nieprzeczytany post autor: xlusiv »

Jest to ważny temat dla każdego i myślę w związku z tym, że zasługuje na nowy wątek.
Brokerzy i książki rekomendują to rozwiązanie, gdy to tylko jest to możliwe.
Jednak jak się okazuje, skuteczność stosowania tego rozwiązania podważają statystyki.
Po jednym z konkursów na realnych pieniądzach u polskiego brokera opublikowano dane
(Można je zobaczyć tu https://www.youtube.com/watch?v=XKXXQ54q2Gg -1:15:14).
Grających podzielono na 2 grupy wygrywający i przegrywający.
Wśród przegrywających odsetek stosujących SL jest większy o 63% niż dla wygrywjących (przy wpłaconej kwocie startowej 1000 zł) i 65% (dla początkowej kwoty 10000).
(Dołączam zrzut z YT ze statystykami)

Podobnie wyglądała sytuacja, gdy to biuro zaprosiło na konferencję trzy osoby, których zysk wyniósł przynajmniej 1 milion złotych. Prezentowano dane z ich kont. 1 Pan stosował SL w zakresie 5-20% zagrań, drugi 20-57%, trzeci 0-100% (w zależności od roku)"

ps. Nie staram się przypadkiem tutaj podważać tego, że SL jest warunkiem koniecznym handlu algorytmicznego, gdzie transakcje zawiera dedykowany temu program komputerowy.
Ani tego że muszą być postawione, gdy dług czas nie mamy dostępu do rynku (choroba, wyjazd).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nic na zewnątrz nie daje spełnienia. Co najwyżej może je aktywować.
Obrazek

mac
Gaduła
Gaduła

Re: SL czy stosować czy nie ?

Nieprzeczytany post autor: mac »

wiesz dlaczego kazdy zaleca sl?
"IT'S NOT WHAT YOU TRADE, IT'S HOW YOU TRADE IT! " - TheRumpledOne

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

dlaczego ?
ja uwazam ze sl stosowany z glowa jest obowiazkowy na rynku fx.
Zadne mentalne sl bo nikt chyba nie ma podgladu na rynek 24/h.
Myśleć i działać jak Goldman !

mac
Gaduła
Gaduła

zle napisalem ------ wiesz co to jest sl?

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

a czy autor tematu oglądał 2 część materiału która znajduje się pod tym linkiem - https://www.youtube.com/watch?v=BkvuGS21vko ? ;) w tym filmie zawarta jest odpowiedź na Twoje pytanie - wystarczy uważnie posłuchać i popatrzeć na kilka obrazków :)

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Obejrzałem materiał wskazany przez Freakout'a, bardzo ciekawy, dzięki bardzo za link, ale nie daje mi odpowiedzi na postawione pytanie…. dlaczego??
Bo:
- warunki konkursowe są dalekie od rzeczywistości i perspektywy długookresowej, inne cele inne metody inny mindset
- metody i strategie stosowane przez zwycięzców nie stosowały SL z założenie samej metody
- film pokazuje kilku traderów, najlepszych a nic nie mówi o innych, biorących udział w konkursie i ich wynikach, myślę że w związku z tym nie jest to materiał reprezentatywny do udzielania odpowiedzi na przedstawioną kwestię…
Moim zdaniem odpowiedź na pytanie stawiać czy nie stawiać SL w oderwaniu od metody, od kondycji psychicznej tradera jest pytaniem NIEWŁAŚCIWYM .
Jeśli SL jest jedynym elementem zarządzania ryzykiem, to nie może go nie być, bo metoda bez zarządzania ryzykiem jest metodą doprowadzającą do MC. Jeśli zarządzanie ryzykiem oparte jest na czymkolwiek innym niż SL i działa , to po co komu SL??
Pozdrawiam

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

jackub pisze: - warunki konkursowe są dalekie od rzeczywistości i perspektywy długookresowej, inne cele inne metody inny mindset

7:40 - p. "Filip" mówi: "Przede wszystkim nie ryzykowałem własnego depozytu".

Fajnie się gra depozytem "na rozkurz". Jak wygramy to występujemy na takim video. Jak przegramy to idziemy na piwo i zapominamy o takim konkursie.

mac
Gaduła
Gaduła

irmentruda pisze:
jackub pisze: - warunki konkursowe są dalekie od rzeczywistości i perspektywy długookresowej, inne cele inne metody inny mindset

7:40 - p. "Filip" mówi: "Przede wszystkim nie ryzykowałem własnego depozytu".

Fajnie się gra depozytem "na rozkurz". Jak wygramy to występujemy na takim video. Jak przegramy to idziemy na piwo i zapominamy o takim konkursie.

lepiej brzmialo gralem bo wygram smartfona :mrgreen:

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Wydaje mi się, że pytanie w temacie jest źle sformułowane. Bardziej od "czy" interesuje mnie "jak". Wtedy mamy już pełen wachlarz możliwości, od hedge zaczynając aż stop out skończywszy. Dodając do tego różne strategie wchodzenia w pozycję i różne metody prowadzenia pozycji, każdy będzie miał swoją rację, która będzie prawidłowa o ile będzie przynosić profity.

Uważam, że błędne jest myślenie: brak SL = zyski, ale sądzę również, że stawianie SL może powodować nadmierne straty. Wniosek jest jeden, każdy musi dopasować wszystko pod siebie, a nie pod statystyki brokera.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Krótko i na temat: ZAWSZE używam SL
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

ODPOWIEDZ