daromanchester pisze:xlusiv pisze:
Prince jak już pokazałeś ładny rysunek to przy okazji wymień tu nazwy brokerów (którzy robią za instytucje charytatywne) i ryzyko biorą na swoją klatę - by klient (nasz Pan) był zawsze zadowolony
Spreadbetting brokerzy. Płacisz 2-3 pipsy ekstra i masz gwarantowany stop.
Nie opłacalne w grze DT ale gdy mamy ważne dane lub spodziewamy się mocnego ruchu to jest jak znalazł.
Oczywiście nie jest do końca tak różowo jakby się wydawało bo przed samymi danymi "rozciągają" minimalną odległość stopa.
Przykładowo na teraz dla EURUSD/USDJPY/AUDUSD wynosi teraz 7.5 pips, GBP/JPY 17.5 pips, GBPPLN 250 pips, a na EUR/CHF minimalny gwarantowany stop wynosi 100 pips.
Czyli, nikt niczego nie robi za darmochę.
Jeżeli może zrealizować SL, bo jest płynność (druga strona transakcji), to go zrealizuje.
Jeżeli nie może, niezależnie czy to broker MM, czy dostawca płynności (bank), to zrealizuje
na tym poziomie, na którym druga strona transakcji się pojawi.
Nikt nie wyciągnie z własnej kieszeni, żeby zadowolić klienta-Pana.
Dzisiaj, po prostu technologia i ilość zawieranych transkacji globalnie w każdej sekundzie,
pozwala na dużą płynność i ogólnie bezproblemowość realizowania tych naszych śmiesznie małych
wolumenów transakcji detalicznych. 100 Lotów, to nadal jest wolumen na poziomie mikro.
PS. Mój broker akurat pozwala na 100 Lotów/trade.
Oczywiście, nie każdy instrument, np. DAX30 to 50 Lotów/trade maks.
PPS. Daj mi EA, które będzie zawierało ogromne ilości transkacji, i wychodziło w efekcie na 0,
a ja ci powiem jak możesz z tego żyć.