Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Wtrącę swoje 3 pipsy na temat średnich. Sądzę, że niezależnie od tego jakich ustawień używamy, jeśli są to ustawienia w jednej tylko konfiguracji możemy się tych średnich "nauczyć". Dostroić do nich i wiedzieć jak reagują na cenę. Niestety wprowadzanie, moim zdaniem i doświadczeniem, kolejnych zestawów powoduje chaos i nie wiemy na co i jak reagować. Nie bez powodu nazywamy czasem wykres mianem "EKG".
Powodzenia :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Cześć,

Stwierdziłem że jednak nie będę zaśmiecał tego wątku "podsumowaniami" - generalnie i tak wszystko widać na myfxbook. Będe się starał codziennie wrzucać obrazek z jakimiś ciekawymi wejściami (jeżeli beda) - moj system dostał ode mnie zaliczenie w zeszłym tygodniu więc obrazki wracają.

Dziś 4 wejścia (w tym 1 ciągle w grze).
Nasuneła mi się taka refleksja, że ten RR 1:1 to wcale nie jest taka dobra sprawa. Generalnie ostatnio wyszedlem z założenia że lepiej wszystkie trejdy puszczać wolno, ż tym że relatywnie szybko przechodzę na BE - pozycje zamykam z palca lub ustawiam TP w jakimś rozsądnym miejscu - z tym że jakoś tak powoli przestaje myśleć w kategoriach tego ile i czy zarobek powinien być większy od start. Gdy mi "coś" zaczyna nie pasować, to po prostu wychodzę z rynku.

Straty dalej trzymam w ryzach co mi się bardzo podoba ;), tak jakoś stabilniejszy ten handel się zrobił.

W załączeniu obrazek - mam nadzieję dość czytelny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Dzisiejsze wejście na obrazku. Sygnały oczywiście średnie + przebity opór.
Wczorajszy Sell (nocny) zakończył się na BE :). Samo wejście było OK, tylko nie ustawiłem żadnego TP - w zasadzie sma nie wiem na co liczyłem, bo mogłem wziąc TP 1 lub nawet TP 2 (30 pipsów :) ).

Ale generalie jak na razie jest OK. Coś mi się po kościach dziś czuje 1.2400+ ale zobaczymy.

Mpapiez

TP wzięty na 1.2394 :).
Jesteśmy na okrągłym poziomie więc lepiej nie ryzykować i kase wziąć.
50 pipsów to całkiem sporo jak na 1 wejście.

Na dziś to chyba tyle, chyba że coś znajdę jeszcze na jakiejś cofce ;)...

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Rozumiem, że zmieniły się średnie ale zasady wejścia/wyjścia zostały takie same? BTW gratuluję wyników oraz cierpliwości. To jeden z niewielu journali pokazujących wykorzystanie średnich, będących prostym (jeśli nie najprostszym) narzędziem do zarabiania na Fx.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Mpapiez

T-REX pisze:Rozumiem, że zmieniły się średnie ale zasady wejścia/wyjścia zostały takie same? BTW gratuluję wyników oraz cierpliwości. To jeden z niewielu journali pokazujących wykorzystanie średnich, będących prostym (jeśli nie najprostszym) narzędziem do zarabiania na Fx.

Tak - zasady wejść są te same. Zmieniło się jedynie podejście do prowadzenia pozycji - biorę tyle ile rynek daje ;).
Przeciwko średnim gram tylko wtedy gdy cena na M15 znajduje się daleko od red Ema - czyli gra na tzw cofkę.

Gratulacje za cierpliowść w porządku :), ale co do wyników, to jak się utrzymają przez 5-6 miesiecy na stabilnym zakresie, to wtedy będzie czego gratulować. Na razie od wyprostowania, odchudzenia, uproszczenia i zaakceptowania systemu mija 1,5 tygodnia :).

No ale dzięki za słowa uznania :).

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Mpapiez pisze: Przeciwko średnim gram tylko wtedy gdy cena na M15 znajduje się daleko od red Ema - czyli gra na tzw cofkę.
Takie zagrania to śmierć każdego depo w dłuższym terminie bo zawsze może cofnąć się jeszcze bardziej. Wielokrotnie wydawało mi się że pęk średnich jest już tak rozszerzony, że zaraz będzie powrót, ale zawsze cena leciała jeszcze te kilkadziesiąt pipsów. Lepiej zagrywać z trendem IMHO. Rynek nie ucieknie.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Mpapiez

T-REX pisze:
Mpapiez pisze: Przeciwko średnim gram tylko wtedy gdy cena na M15 znajduje się daleko od red Ema - czyli gra na tzw cofkę.
Takie zagrania to śmierć każdego depo w dłuższym terminie bo zawsze może cofnąć się jeszcze bardziej. Wielokrotnie wydawało mi się że pęk średnich jest już tak rozszerzony, że zaraz będzie powrót, ale zawsze cena leciała jeszcze te kilkadziesiąt pipsów. Lepiej zagrywać z trendem IMHO. Rynek nie ucieknie.
To wszystko zależy od MM.
Poza średnimi są inne czynniki, jak np. okrągłe poziomy które też trzeba respektować.

Wpisz sobie w googlach The M15 Dance manual. To mini-książeczka zrobioba przez jakiegoś mistrza średnich - zobaczysz że tam gość też gra przeciwko trendowi.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Mpapiez pisze:
T-REX pisze:

To wszystko zależy od MM.
Poza średnimi są inne czynniki, jak np. okrągłe poziomy które też trzeba respektować.

Wpisz sobie w googlach The M15 Dance manual. To mini-książeczka zrobioba przez jakiegoś mistrza średnich - zobaczysz że tam gość też gra przeciwko trendowi.
Cześc,

Facet nazywa się Clay Ferrell, i wszędzie gdzie tylko mozna nakazuje gre z trendem, wyraźnie rozgranicza kiedy grac szorty a kiedy longi, o grze przeciw trendowi mówi wyłącznie o traderach z odpowiednim doświadczeniem .... którego chyba jeszcze nie mam (a raczej na pewno)... więc ja nie będę eksperymentował hi!
zdążyles coś zamknąc na swoim szorcie?? bo cena szarpnęla ostro do gory.... na czym skorzystałem
Ładnie wytrzymaleś w jednym tradzie to 50 pipsów, mnie wyszło w trzech nieco mniej, ale też blisko 50.
Oprócz RN ja uważam na pivoty dzienne i rozkład zlecen gurbasow, czasem pomaga czasem nie
Pipsów ....

Mpapiez

jackub pisze:
Cześc,

Facet nazywa się Clay Ferrell, i wszędzie gdzie tylko mozna nakazuje gre z trendem, wyraźnie rozgranicza kiedy grac szorty a kiedy longi, o grze przeciw trendowi mówi wyłącznie o traderach z odpowiednim doświadczeniem .... którego chyba jeszcze nie mam (a raczej na pewno)... więc ja nie będę eksperymentował hi!
zdążyles coś zamknąc na swoim szorcie?? bo cena szarpnęla ostro do gory.... na czym skorzystałem
Ładnie wytrzymaleś w jednym tradzie to 50 pipsów, mnie wyszło w trzech nieco mniej, ale też blisko 50.
Oprócz RN ja uważam na pivoty dzienne i rozkład zlecen gurbasow, czasem pomaga czasem nie
Pipsów ....
Short już się grzeje na BE. Zwiększyłem SL powyżej ostatniego szczytu (1.2455), ponieważ cena coś nie chciała iść na dół. Drugi powód był taki, że często nawet na danych rzadko się zdarza zmiana powyżej 200 pipsów, a dziś nic takiego nie było. Na początku sobie pomyslałem że wyskocze z sell'a na reteście 1.24, ale przytrzymałem dalej i nie żałuje.

W odniesieniu do tego trade, ciutke przesadziłem bo rzuciłem 6% na SL'a :)... no ale się opłaciło.

Na rysunkach zobaczysz co mnie skusiło do pozostanie na "eSce". Generalnie wg mnie edek ma pozamiatane na nastepne 2 dni, a jutro na pewno, ale to się zobaczy. Z reguły Tak świeca na H4 nie pozostawia wątpliwości co do kierunku.

Ps. Jak sama nazwa "Dance" się wzięło z tego że gość tańczy wokół średniej, a jak sam zauważyłeś, to na początku amatorom zaleca grać tylko zgodnie z trendem, bo po prostu jest łatwiej. Ja w grze na kontrę mam na myśli grę na powrót do średniej. Cena zawsze wraca (lub średnie się przybliża) - jak się jest w miare daleko, można bezpiecznie grać na powrót.

Zablokowany