jackub pisze:Tak sobie myślę, że zasadniczy błąd w twoich wejściach polega na tym że nie masz żadnych wskazówek co do wielkości momentum (przynajmniej ostatnio) , a Dance to system oparty na momentum. Niejednokrotnie autor zwraca uwage na zasadniczy element jakim jest wielekość kąta nachylenia średnich, czyli ruch musi się najpierw rozpędzić i dopiero wtedy bierze się szybkie jedno-dwu świecowe pulbacki o ile dosięgną ktoreś z MA's. Tak długo jak średnie sa byle jak nachylone, mówią o tym że mamy trend ale słabe momentum i Dance setupy nie koniecznie dzialają...
Wiem że jestem nikim i nie pokazuję swoich wyników więc więcej się już nie mądrzę.
Pozdrawiam i sledzę twoje poczynania...
Wszystko ok, ale manual tego M15 dance pokazałem tutaj bardziej jako ciekawostkę - ja po prostu z podobnymi śrendimi grałem wcześniej. Facet ma ciekawy punkt widzenia, bardzo pokrywający się z moim.
To o czym piszesz - to całe momentum wynika z jednej prostej rzeczy - średnie działają kapitalnie w trendzie.
Poza tym jest bardzo możliwe że ja się tak szarpałem dlatego, że moje średnie był na "low" a nie na "close".
Te pull backi ok - ale trzeba też odróżnić kiedy jest pull back, a kiedy cena startuje żeby wywalić czerwoną średnią.
Wiesz wg mnie autor tego dance "manuala" troche przekolorwał, ale pewnie w dobrej wierze, żeby pokazać że się da.
Ja nie wątpie że facet się dorobił fortuny, ale powiedzmy nie chcę się strickte wzorować na tym co on robi, bo wolę sam poczuć i widzieć wejście.
Generalnie co dostanę wpierdziel od rynku to wyciągam wnioski

i narzędzie pracy (ustawienai wykresu) wg mnie mam z każdym razem co raz lepsze. To wejście co pokazałem ostatnie - gdzie się sygnał wyklarował po ostatnich modyfikacjach, jak bym trzymał RR 1:1 to w tym momencie skasowałbym zysk, no ale przeszedłem na BE i czekam na 2:1;).
Ps. Ja też jestem "nikim" jeżeli o forex. Ja malutkie kwoty wrzucam na forex, ale dlatego trzymam ukryte loty, żeby się na to nikt nie patrzył, bo najważniejsze są procenty. Drugi wg mnie bardzo ważny parametro to % obsuwa kapitału - to trzeba umieć trzymać w ryzach. Także tego - ja się ciaglę się uczę, a świadomość że ktoś patrzy na moje porażki motywuje mnie do szlifowania swojej metody spekulacji

- i dzięki wielkie za swoją opinię.
@Irmentruda
Spoko - nie od razu kraków zbudowali.
Admiralsi dają lewar 1:25. Spróbuj na takim grać. Powiedzmy takim żółtodziobom jak my gra się na pewno łatwiej.