Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Cześć,

Kolejny wpis. Co do ostatniego ruchu miałem racje.
Cena doszła do TP i wróciły do red EMY. No niestety ja nie wstaję o 5 rano do forexa żeby takie pozycje zawierać :) a zlecenia oczekujące to nie mój styl.

Niemniej jednak rynek dał sygnał o małym ryzyku. Jak wyjdzie do góry, to przeskakuje w elkę.

Szczegóły na obrazku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Cześć znów.
Nie miałem czasu żeby w piątek podsumować ostatni tydzień ( a dokładniej 3 dni tradingu), ale robię to dziś.
Generalnie ostatnia wersja położyła się plackiem. 25% skuteczność wejść to żadna skutecznosć.
Drawdown 10+% dyskwalifikuje każdy system. Nie twierdzę że się nikomu nie może zdarzyć taki uślizg kapitału, ale w połączeniu z tak małą skutecznością, to mi się to całkowicie nie podoba.

Nic, po tej serii powstaje wersja 2.5 z następującymi poprawkami:

- wykres M5 powraca - z nim ciężko, ale bez niego jeszcze gorzej :)...
- wykres M15 standardowo - bazowy i najważniejszy
- wykres H1 będzie służyć tylko pomocniczo do oceny świeczek
- W sytuacji gdy cena wpadnie pomędzy dwie red emy (m5 i m15) będzie uważna obserwacja, a nie założenie że red Ema 15 nie może pęknąć. To akurat doczytałem się w dance manualu i by się zgadzało z tym co działo się w piątek.
- Red EMA dostaje zwiększony okres do "60".
- Wszystkie wejścia w tej wersji będą 1:1. Przedewszystkim muszę sprawdzić skuteczność wejść.
- Limit wejść 3 na daną sesję, czyli 6 max w ciągu dnia. <- może mnie to powstrzyma przed over tradingiem.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Mpapiez pisze: - W sytuacji gdy cena wpadnie pomędzy dwie red emy (m5 i m15) będzie uważna obserwacja, a nie założenie że red Ema 15 nie może pęknąć. To akurat doczytałem się w dance manualu i by się zgadzało z tym co działo się w piątek.
Czekaj czekaj, jak to robisz? Jednoczesnie na dwa wykresy patrzysz (różne TFy)? mógłbyś podać jakiś przykład? wg Dance Manuala należy uważać gdy cena jest między SMA35 i EMA50, najlepiej wtedy nie trejdować, ewentualnie na krótki ruchy z tymi średnimi jako bandami. Oczywiście nijak to się ma jak już siedzimy przed platformą i wtedy wydaje się nam, że teraz już pójdzie tam gdzie nasz TP.

Mpapiez

irmentruda pisze:
Mpapiez pisze: - W sytuacji gdy cena wpadnie pomędzy dwie red emy (m5 i m15) będzie uważna obserwacja, a nie założenie że red Ema 15 nie może pęknąć. To akurat doczytałem się w dance manualu i by się zgadzało z tym co działo się w piątek.
Czekaj czekaj, jak to robisz? Jednoczesnie na dwa wykresy patrzysz (różne TFy)? mógłbyś podać jakiś przykład? wg Dance Manuala należy uważać gdy cena jest między SMA35 i EMA50, najlepiej wtedy nie trejdować, ewentualnie na krótki ruchy z tymi średnimi jako bandami. Oczywiście nijak to się ma jak już siedzimy przed platformą i wtedy wydaje się nam, że teraz już pójdzie tam gdzie nasz TP.
Na średnich ustawiasz okres.
Średnia z okresem "20" na M15 mniej więcej odpowiada średniej z okresem "60" na wykresie M5.
Sprawdź sobie i zobacz :). Jak widzę że cena na M15 mi wisi pomiędzy Ema 60 a Ema 20 to znaczy że jest tak naprawdę pomiędzy red ema z M15 (60) i red ema z M5 (60).

Ja sobie z M5 korzystam w celu dokładniejszego szukania mini S/R oraz pojawiania się knotów lub pull backów. Chodzi bardziej o precyzję wejść.

Co do tej SMA 35, próbowałem z tym grać, ale kompletnie nie rozmiem i nie czuję tej średniej.

Dodatkowo doszły kolejne modyfikacje:

- usunałem z wykresu ema 5 i 10 - stwierdziłem że jednak za duży chaos wprowadzają.
- Za wodzik teraz służy EMA 20 na wykresie M5. Z niego staram się precyzyjniej wchodzić.
- Na wykresach są tylko średnie EMA 20 i EMA 60

Na razie nie wrzucam wejść, bo nie chcę żeby się ludzie na głupoty patrzyli. Na razie prowadzę wewnętrzną weryfikacje. Jak system utrzyma się na drawdownie poniżej 10% i zakończy tydzień z zyskiem, to zaczne wrzucać znów.
Póki co to się mija z celem. Jedyną wielką zmianę jaką u siebie widzę, to świetnie działający MM który póki co ratuje mi dupsko ;).

3mta kciuki. Może ta wersja systemu zostanie przezemnie klepnięta.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Co do doboru średnich, chyba wilkości w zakresach jakich sie poruszasz nie mają zasadniczego znaczenia.... chyba usiłujesz dobrac okres średniej żeby ci pasował do wykresu zapominając że to cena robi tę średnią niezaleznie od jej okresowości.
Ważne jest aby zawsze interpretować zachowanie sie średnich w ten sam określony sposób...
Na wcześniej pokazanym przezemnie tempalcie są cztery średnie, template jest jednominutowy a średnie nazywają się
średnia M15 zielona (SMA15), średnia H1 żółta (SMA60), średnia H4 niebieska (SMA240) i srednia D1 czerwona (SMA 1440)
W każdej chwili widzisz jaki trend panuje na każdym z timeframów ... czy to pomaga w ocenie nastawienia rynku ??
Jak przełączam na wykres na M5 to średnia H1 żółta (SMA12) jest w tych samych poziomach co żólta z wykresu M1, a średnia H4 niebieska (SMA48) jest na tym samym poziomie co niebieska na M1 itd .....
Jak przełączysz się na M5 widzisz po zoomout ostatnie trzy dni tradingowe, wszystkie struktury ceny, poziomy itd itp....masz wszystko co do tradingu intradayowego potrzeba
To jest koncepcja innego używania średnich niż zazwyczaj się używało, ale myślę godna zastanowienia, rozważenia ...
Sorry za ten wtręt, ale lubię średnie i nie mogłem się opanowac (koncepcja crutial Point z FF)

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Mpapiez pisze: Co do tej SMA 35, próbowałem z tym grać, ale kompletnie nie rozmiem i nie czuję tej średniej.
SMA35 należy używać jako dynamicznego wsparcia (rzeczywiście cena lubi się o nią opierać, nawet na D1) oraz porównywać ją z EMA50, jeśli nakładają się równo lub są rownoległe do siebie to oznacza siłę trendu i jego stabilność. To wynika matematycznie z metody ich wyliczania. Jeśli następują rozjazdy to oznacza burzę cenową i duże odchylenia, na które EMA50 szybko reaguje a SMA35 trzyma dalej obrany kurs.
Można to tak interpretować, że gdy EMA50 i SMA35 są przy sobie to wsparcia szukamy na szybszej EMA10.
Tyle z praktyki na wykresie.
Ja mam inny problem - używamy średnich opartych o close , open? Close ładniej klei się do ceny i pokazuje to co chcemy zobaczyć ale historycznie. Open wg mnie ma większe znaczenie analityczne ale mam problemy z zobaczeniem tego co ona chce pokazać. Macie jakieś sugestie?

Mpapiez

irmentruda pisze: Ja mam inny problem - używamy średnich opartych o close , open? Close ładniej klei się do ceny i pokazuje to co chcemy zobaczyć ale historycznie. Open wg mnie ma większe znaczenie analityczne ale mam problemy z zobaczeniem tego co ona chce pokazać. Macie jakieś sugestie?
Hmm ja na początku używałem "low", ale wydaje mi się że w manualu i generalnie chodzi o "close".
Generalnie teraz jestem na close.

Co do mojego wcześniejszego wpisu dot zmiany okresów średnich, zobaczcie na obrazki.
Ta sama sytuacja na M5 i M15.

Teraz wodzikiem u mnie jest EMA 20 na M5. EMA 20 (fioletowa) na M15 odzwierciedla czerwoną średnią z M5.

Co do aktualnej sytuacji, być może się uda warunkowo te ustawienia zakwalifikować :). Pomimo że wczoraj trochę głupi błąd zrobiłem to być może system wytrzyma do piątku. (Drawdown nie może przekroczyć 10%). Na razie jestem na granicy. Ale może zrealizuję ten zysk.

@jackub

Zgadza się, kręcę trochę tymi średnimi, ale myślę ze na EMA 20 i EMA 60 już zostanę.
To są niuanse bo te średnie wciąż są bardzo podobne, ale dla "60" jest mniej razy czerowna ema nakłuwana.

Mpapiez

Cześć, taka ciekawostka.
Chciałem pokazać jak red ema zatrzymało wzrost z poziomu 1.2300. To była podejrzewam chwilowa reakcja, ale też sygnał do szybkiego zarobku :)) - ale moim zdaniem zbyt ryzykowne to wejscie by było.

Ten trade co wczoraj wszedłem pod 1.2400, zaliczyłem niemal idealne wyjście i przeskok na longa.
Co prawda gdybym utrzymał RR 1:1 już bym również zysk z eLki brał, ale liczę na dużo większy zasięg.

Przy okazji podpiałem myfxbook, bo widze ze zapomniałem.
Generalnie jak na razie, system jest na zaliczeniu weryfikacji.

Drawdowna juz raczej 10+% nie zaliczę, więc pozostaje utrzymać się na zarobku i 50%+ skuteczności.

Ps. Jak by kto pytał dlaczego gram przeciwko trendowi, to odpowiedź jest prosta - okrągłe liczby i daily high/low dla mnie mają takie samo znaczenie jak czerwone średnie.

Mpapiez

Cześć,

Seria kolejnych wejść z dzisiejszego dnia.
Powiem że znów jest nawet fajnie. Od ostatnich modyfikacji gra zrobiła mi się dużo bardziej czytelna.
Moja weryfikacja wewnętrzna na pewno już dostanie zaliczenie, więc wrzucam ta moje ruchy.

Założenia weryfikacji się udały:

- Drawdown < 10%
- Zarobek na koniec tygodnia
- minimum 50% skuteczność ( warunkowe dopuszczenie gdy zysk na + )

W załączeniu wejścia. Ten dzień naprawdę zakończył się na sporym plusie, ale najbardziej mnie cieszy nie sam zarobek, ale pełna kontrola jaką miałem nad tym co robię. Mam tu na myśli MM i prowadzenie pozycji :)...

Mpapiez

Cześć,

Dzisiejsze 2 wejścia. Więcej już nie będzie.
Moim zdaniem aktualnie uszkodzili wsparcie na 1.2280 i teraz jakaś szarpaninka re-testowa jest. Na pewno cena utwierdziła się poniżej 1.23.
Jeżeli tam zostanie przez następną godzinę, pewnie jazda w dół.

Kolejny support widzę gdzieś w okolicach 1.2240 i tam postawiłem TP.
Jeżeli chodzi o tygodniową weryfikację systemu handlowego - to na pewno już zaliczenie jest ze spełnieniem wszystkich założeń. Wieczorkiem zrobię podusmowanie jak wyjdę z tego wejścia.

Zysk i tak zabezpieczony ;).

Zablokowany