"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Akhh, nie masz racji dalej. Czyli ograniczmy możliwości ludziom bo komuś nie wychodzi, takie jest rozumowanie KNF. Powtarzam, jak chcą chronić inwestorów to edukacja, zakaz bzdurnych reklam na FX z konkursami demo włącznie. O opcjach binarnych nie wspomnę propagowanych zresztą przez Comparica swego czasu. Pamiętaj że osoby które są doświadczone wypracowały to ciężką swoją pracą. Takich osób jest dużo, dlaczego im ograniczać możliwości? Nie chodzi tu o tracących a moim zdaniem własnie o powolne ograniczanie możliwości osobom które doskonale sobie radzą i doją system na swój sposób.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Zgadzam się z Microbi. Wszelkiego rodzaju zakazywanie to po prostu pójście na łatwiznę. Jest to szybsze i tańsze rozwiązanie niż długofalowa, solidna edukacja. Mało tego, taki ruch to krok wstecz, a nie w przód. Jak ktoś nie wie jak działa dźwignia to bez znaczenia czy wykorzystuje 1:500 czy 1:50. Rozchodzi się tylko o czas w jakim straci kasę. Przedłużenie agonii i tyle.

Ale cóż. Jeśli ich celem jest wprowadzenie szybkich i doraźnych (niekoniecznie do końca przemyślanych) zmian to pewnie - świetny pomysł ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Darooo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darooo »

Statystyki , statystyki jakież one złe , bo zaledwie 20% cos uciągnie z systemu , a jak jest w totku grze hazardowej Polskiego Panstwa , jaki prcent tam płaci a jaki wygrywa ? ...wygrywaja jednostki a płacą miliony naiwnych i tu jest dobrze.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Trader z tego tematu:
http://forex-nawigator.biz/forum/od-100 ... 22917.html
stracił tyle kasy że można by ją było zgarniać niczym liście jesienią. Zamiast ograniczać mu lewar może lepiej sądowo zakazać tradingu? OK, będzie mógł dłużej przetrzymywać straty, ale czy to znaczy że nie straci swoich 100%? Przypuśćmy, że KNF wprowadzi to prawo, jak je wyegzekwuje? Zakaz lewara, zakaz solariów, od k... tygodnia jestem z powrotem w kraju...To kraj szczycący się wyeliminowaniem alfabetyzmu, dlaczego nie wystarczy duża naklejka jak na paczce fajek? Papierosy są znacznie bardziej szkodliwe od lewarów czy odkurzaczy z silnikami powyżej 1000W ( Unia ma niedługo zakazać :? ) Akhh naprawdę nie rozumiem, mimo stażu jestem leszczem jak wielu innych (choć jeszcze nie miałem MC nawet na demo) sam zarobiłem swoją kapuchę i sam włożyłem w paszczę brokera. Jak ją stracę to będzie moja strata, tak samo jak tych co kupują proszek z Amwaya za 100PLN paczka, albo gwiazd z Hollywood które nakupiły tyle rezydencji że nie stać ich na utrzymanie. Ale jakoś nikt nie zabrania kupować rezydencji, brać kredytów na 30 lat itp. Przecież niespłacanych kredytów jest pewnie więcej niż upadłych depo po sto złotych. Ktoś wyskoczył z głupim pomysłem albo z głupoty właśnie, albo bo...(tutaj miejsce na jakąś odpowiednią teorię spiskową). Im więcej zakazów a zwłaszcza tych z du...y (nie do wyegzekwowania) tym mniejszy szacunek dla instytucji państwowych i większy opór obywateli.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
Venomouss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Venomouss »

zgadzam się w pełni z panami co do bezsensu tej zmiany, wszystko już co myślę zostało pięknie wyżej ujęte, dla mnie to jest uśrednianie, wrzucanie wszystkich do jednego wora z przegrywającymi, statystkyka jest jaka jest , a w innych biznesach jest inaczej? wszyscy odoszą sukcesyy? nie ma plajt? nie wierzę w żadne "dobre intencje" związane z ochroną inwestora przez ten kraj. G*wno prawda !!!!!!

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Odp: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Venomouss pisze:zgadzam się w pełni z panami co do bezsensu tej zmiany, wszystko już co myślę zostało pięknie wyżej ujęte, dla mnie to jest uśrednianie, wrzucanie wszystkich do jednego wora z przegrywającymi, statystkyka jest jaka jest , a w innych biznesach jest inaczej? wszyscy odoszą sukcesyy? nie ma plajt? nie wierzę w żadne "dobre intencje" związane z ochroną inwestora przez ten kraj. G*wno prawda !!!!!!
Dlatego to będzie cios w brokerów i w nas. Akhh mówił o statystykach tracących, że duży lewar przyczynia się do ich splajtu. Może Akhh zaprezentuj nam takie statystyki dotyczące tych zarabiających? Jak wykorzystują lewar? Myślę że dałoby to wielu do myślenia. Lewar dobrze wykorzystywany to świetne narzędzie. Ograniczanie go jest bez sensu. KNF powinien zająć się tym do czego został powołany tzn nadzór i ostrzeganie o nieprawidlowosciach. I na tym jego kompetencje powinny się kończyć.
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Akhh pisze:Byś może staję się bardziej teoretykiem niż traderem, dlatego że nie patrzę przez swój pryzmat i doświadczenia iluś tam lat na FX. Masz na skypie grupę traderów i rozmawia się we własnym gronie - bardzo zamkniętym. A ja spotykam się z początkującymi traderami, który stanowią grubo ponad 90% osób na konferencjach, forach etc. I na rynek patrzę przez pryzmat ich interesów.
Akhh - wyjaśnij mi łopatologicznie: na jakiej zasadzie ograniczenie lewaru do 50 miałoby pomóc początkującym traderom ?

Ne widzę w tym związku: jeśli lewar im szkodzi to zaszkodzi zarówno 1:50 jak i 1:100 - specjalnej różnicy tu nie widzę. Albo inaczej:
nie wierzę, że zmniejszenie lewarowania spowoduje, że ludzie zaczną myśleć. :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Venomouss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Venomouss »

brokerzy to mnie za bardzo nie interesują nasi krajowi ,ale jak już mamy być tacy dobroduszni to jest to strzał w kolano dla nich.. mądrze też napisaliście już wcześniej, że nie każdy musi tradować, moim zdaniem powinni się wziąść za treść tych wszystkich reklam "zacznij od 100 plnow" , "forex w 7 dni" etc !!! to jest niebezpieczeństwo, mamienie szybkim zyskiem !!! nikt nie pisze że to jest praca na cały etat jak się z tym wiążesz i myślisz poważnie.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Venomouss pisze:brokerzy to mnie za bardzo nie interesują nasi krajowi ,ale jak już mamy być tacy dobroduszni to jest to strzał w kolano dla nich.
Ale taki Alior zainwestował kupę kasy w sprzęt i software. Na kim sobie odbije odpływ kasy i ewidentną stratę? To już nie jest sprawa tylko spekulantów ale wszystkich którzy mają tam konta, lokaty itp. To strzał w kolano wszystkim klientom banków bo banksterzy na nich przerzucą wszystkie koszty, a także zmniejszy się IMHO konkurencyjność ofert.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Ale jesteście krótkowzroczni. :shock:
KNF naśladując najbardziej rozwinięty kraj a zarazem wzór swobód obywatelski zakaże obsługi Polskich klientów przez brokerów spoza Polski.
Problem rozwiązany. :mrgreen:

ps. jakby ktoś nie wiedział o jaki kraj chodzi to podpowiem - juesej.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

ODPOWIEDZ