"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Popieram Microbi. Czyli gdyby KNF obniżyło dźwignię do 1;50 to żeby otworzyć 1 lota na eurusd będzie potrzeba 2000 euro depozytu?
przemek211 pisze:I uciekną Ci co potrafią rozsądnie korzystać z lewara i Ci co nie potrafią. A to z kolei spowoduje pogorszenie warunków handlu u polskich broków bo ktoś koszta utrzymania infrastruktury będzie musiał ponieść.
I wtedy będzie można znowu powiedzieć: w Polsce nic się nie opłaca, nawet handlować na forex :mrgreen:
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

przemek211 pisze:Niestety Akhh zgadzam się z Microbim. Jak uda się KNF to przepchnąć to jedyne co to spowoduje to ucieczke do zagranicznych brokerów. I uciekną Ci co potrafią rozsądnie korzystać z lewara i Ci co nie potrafią. A to z kolei spowoduje pogorszenie warunków handlu u polskich broków bo ktoś koszta utrzymania infrastruktury będzie musiał ponieść.
Dokładnie. A koszty wzrosną , polscy brokerzy będą płakać ku radości brokerów zagranicznych. Na dzień dzisiejszy krajowa oferta brokerów jest słaba na tle konkurencji. To tylko dołoży gwóźdź do trumny. Chyba że wprowadzą przepis zakazujący otwierania kont polakom u innych brokerów jak w USA :-))))

Thor89
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thor89 »

Ochrona początkujących? Co to za bzdury? Coraz więcej ogranicza się wolność ludzką, bo grupa ludzi - teoretyków uważa, że wie co jest dla reszty lepsze. Jak chcemy chronić początkujących, to ograniczmy ich maksymalną pozycję do mikrolota, maksymalny depozyt do 100 dolarów i liczbę pozycji do jednej dziennie, bo sam niski lewar to za mało.

Dla mnie wysoka dźwignia to przede wszystkim komfort, bo nie muszę u brokera trzymać wysokich kwot będących depo zabezpieczającym. Kapitał na handel mam na koncie a tylko część u brokera. A teraz co? Trzeba byłoby u brokera trzymać od 4 do nawet 10 razy więcej pieniędzy. Mam nadzieję że jak broker by upadł, to KNF wymyśliłoby kto nam te dodatkowe pieniądze zwróci. Jeżeli to dotyczy tylko rodzimych brokerów, to w porządku, ale jak spróbowaliby to rozszerzyć na obywateli mieszkających na terenie RP, to nie będzie wyboru innego niż emigracja.

I jeżeli wszyscy mieliby zarabiać, to kto miałby tracić? Słabi są potrzebni, aby silni mieli co jeść. To tak jakbyśmy antylopy zamknęli w ogrodzonym rezerwacie, pozwalając, żeby lwy zdechły z głosu.

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Na szczęście zakazanie otwierania kont za granicą nie jest u nas takie proste jak w USA, ze wzgledu na UE.
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

przemek211 pisze:Na szczęście zakazanie otwierania kont za granicą nie jest u nas takie proste jak w USA, ze wzgledu na UE.
To tak ;-) ale pomysl, teoretycznie pomysł chwyta na terenie UE :-)

Awatar użytkownika
Zatoichi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Zatoichi »

Akhh pisze:Widzisz jak się ogląda i słucha o tym co ludzie robią z kontami właśnie przez przelewarowanie to zmienia się punkt widzenia. Ja nie patrzę przez swój pryzmat, tylko dobra ogóły polskiego rynku FX.
Ładna bajeczka. Kto tych ludzi zachęca do gry na fx?

"Forex w 7 dni na szczyt", "XXX pipsów w tydzień","Najlepsze Strategie Inwestycyjne", itd...

albo konkursiki:
"Już w niedzielę rusza konkurs, w którym do wygrania jest Porsche Cayman i 70 nagród dodatkowych.
Otrzymujesz wirtualne 10 000 euro do zainwestowania przez 3 tygodnie gry.
Liczy się najwyższa stopa zwrotu."
Patrzy jeden z drugim na stopy zwrotu, niewiele myśląc zasila rachunek ... a później płacze że rynek go wydymał.

O nachalnej reklamie szkolących już nie wspomnę.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Thor89 pisze:Ochrona początkujących? Co to za bzdury? Coraz więcej ogranicza się wolność ludzką, bo grupa ludzi - teoretyków uważa, że wie co jest dla reszty lepsze. Jak chcemy chronić początkujących, to ograniczmy ich maksymalną pozycję do mikrolota, maksymalny depozyt do 100 dolarów i liczbę pozycji do jednej dziennie, bo sam niski lewar to za mało.

Dla mnie wysoka dźwignia to przede wszystkim komfort, bo nie muszę u brokera trzymać wysokich kwot będących depo zabezpieczającym. Kapitał na handel mam na koncie a tylko część u brokera. A teraz co? Trzeba byłoby u brokera trzymać od 4 do nawet 10 razy więcej pieniędzy. Mam nadzieję że jak broker by upadł, to KNF wymyśliłoby kto nam te dodatkowe pieniądze zwróci. Jeżeli to dotyczy tylko rodzimych brokerów, to w porządku, ale jak spróbowaliby to rozszerzyć na obywateli mieszkających na terenie RP, to nie będzie wyboru innego niż emigracja.

I jeżeli wszyscy mieliby zarabiać, to kto miałby tracić? Słabi są potrzebni, aby silni mieli co jeść. To tak jakbyśmy antylopy zamknęli w ogrodzonym rezerwacie, pozwalając, żeby lwy zdechły z głosu.
Dokładnie, gwarancja depo powinna być wtedy dużo większa. Dwa zrodziło by to dodatkowe koszty itd. Więc raczej w jedną stronę. Więc zamiast ochraniać, Kowalski wystawiony na wieksze ryzyko bo kasa u broka.

-- Dodano: wt 04-11-2014, 9:09 --
Zatoichi pisze:
Akhh pisze:Widzisz jak się ogląda i słucha o tym co ludzie robią z kontami właśnie przez przelewarowanie to zmienia się punkt widzenia. Ja nie patrzę przez swój pryzmat, tylko dobra ogóły polskiego rynku FX.
Ładna bajeczka. Kto tych ludzi zachęca do gry na fx?

"Forex w 7 dni na szczyt", "XXX pipsów w tydzień","Najlepsze Strategie Inwestycyjne", itd...

albo konkursiki:
"Już w niedzielę rusza konkurs, w którym do wygrania jest Porsche Cayman i 70 nagród dodatkowych.
Otrzymujesz wirtualne 10 000 euro do zainwestowania przez 3 tygodnie gry.
Liczy się najwyższa stopa zwrotu."
Patrzy jeden z drugim na stopy zwrotu, niewiele myśląc zasila rachunek ... a później płacze że rynek go wydymał.

O nachalnej reklamie szkolących już nie wspomnę.
Takie konkursy powinny być właśnie zabronione przez KNF ;-) uczą złych nawyków, mamią leszczy na depozyty itd. A potem płacz, płacz. Ale to wina lewara przecież :p

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Kompletnie mnie to nie dziwi. To tylko kolejny przykład jak "ustawami" niszczy się polskie przedsiębiorstwa w imię "wyższego dobra". (Pomijam fakt, że oferta polskich brokerów jest co najwyżej średnia).

Argument, że to będzie chronić początkujących jest irracjonalny. Bo niby w jaki sposób? Wyzerują konto w 5 dni zamiast 1 dnia? Jak KNF chce coś zrobić dobrego to może niech ukróci kreowanie rynku FX w reklamach jako sposobu na łatwe pomnożenie pieniędzy. Wtedy zrobi coś dobrego, ukracając reklamy typu "znalazłem trend na EURUSD, zarobiłem 1500USD w 15 min".

Awatar użytkownika
Zatoichi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Zatoichi »

Thor89 pisze: I jeżeli wszyscy mieliby zarabiać, to kto miałby tracić? Słabi są potrzebni, aby silni mieli co jeść. To tak jakbyśmy antylopy zamknęli w ogrodzonym rezerwacie, pozwalając, żeby lwy zdechły z głosu.
Dokładnie. Wg KNF wszyscy powinni zarabiać? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

W USA poszli tą drogą. Tragedii jakoś u nich nie ma, a traci prawie 20% mniej niż u nas.

Naprawdę to, że Microbi zarabia skalpując to wie, wiem też że nie są mu potrzebni polscy brokerzy.

A reszta? Wykorzystujecie więcej niż 50:1 lewar i zarabiacie? To ważne pytanie, bo naprawdę statystyki pokazują, że ogromna ilość osób (ponad 95%) grających na małych interwałach traci.
Zaraz pewnie będzie, że w KNF pracuję ;) A przecież tak naprawdę mi nie powinno być to na rękę - natomiast staram się być obiektywnym i znając przyczyny bankructw zgadzam się z KNF.

Zgadzam się również z tym, że nieetyczne reklamy powinny być zabronione. Tylko jak dla mnie dużo bardziej szkodliwa jest reklama Danonków, które wapnia nie zawierają jako te które zawierają, bo przez to można dzieci doprowadzić do choroby. A i tak są takie reklamy. Temat rzeka, natomiast FX ma bardzo złą prasę w Polsce, jeśli obniżenie lewara doprowadzi do jego popularyzacji - a na pewni KNF nie bedzie mógł już robić złego PR - to jestem jeszcze raz na tak.

Mamy potencjał na 10-50x większą ilość traderów niż teraz. Jako Polacy też sobie świetnie radzimy - mówię tu o doświadczonych, "zawodowych" graczach. Nie ma co płakać jeśli zostanie obniżony lewar

Jeszcze raz pytam - kto korzysta z ręką na sercu, z lewara większego niż 5:10, czyli ma więcej niż tego lota, na każde 10k PLN kapitału na raz otwarte? I kto robi to u polskiego brokera?
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ