"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: green7 »

daromanchester pisze:Ale jesteście krótkowzroczni. :shock:
KNF naśladując najbardziej rozwinięty kraj a zarazem wzór swobód obywatelski zakaże obsługi Polskich klientów przez brokerów spoza Polski.
Problem rozwiązany. :mrgreen:
ps. jakby ktoś nie wiedział o jaki kraj chodzi to podpowiem - juesej.

Daro na szczęście u nas to nie przejdzie: podstawą UE jest swoboda przepływu towarów, kapitału etc. Więc niestety nasz KNF nie ma tu szans - zawsze będzie można założyć konto u cypryjskiego brokera ....
Green
Obrazek
Obrazek

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Akhh pisze:Bardzo dobry ruch.

Z ręką na sercu kto wykorzystuje większą i zarabia?
Jednostki, które sobie świetnie poradzą (a i tak w większości grają u zagranicznych brokerów).

Czytając statystyki, rozmawiając z brokerami wychodzi jedno:
im mniejszy okres czasu, im mniejszy SL, im większa dźwignia wykorzystana tym mniejsze szanse na zarobienie.

Dlatego dźwignia 1:50 ochroni wiele początkujących osób i narzuci pozytywne zachowania - trading na wyższych TF.
Ochroni przed kim czy przed czym?? Jestem zdania ze nie uchroni przed niczym
Przed nimi samymi?? Dla mnie to nadgorliwość i chęc kontrolowania innych, od lewara się zacznie a skonczy na szczepieniach ospy bez których nie da się założyc konta u broka. Państwo chce regulowac wszystko a faktycznie jedyne co robi to hamuje wszystko. Każda regulacja sprowadza się do hamowania rozwoju.... a ponieważ jedynym wyznacznikiem efektywności Panstwa jest ilośc regulacji, będą regulować wszystko, co sie da i co sie nie da. Ale będą regulować.
Smutne ale prawdziwe jest że nie mozna myśleć za innych, każdy powinien myślec za siebie, odpowiadać za siebie

ventor
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ventor »

daromanchester pisze:Ale jesteście krótkowzroczni. :shock:
KNF naśladując najbardziej rozwinięty kraj a zarazem wzór swobód obywatelski zakaże obsługi Polskich klientów przez brokerów spoza Polski.
Problem rozwiązany. :mrgreen:

ps. jakby ktoś nie wiedział o jaki kraj chodzi to podpowiem - juesej.
albo założyc jakieś "zoo" w raju i dalej działamy za granicą. Tylko ,że koszty wieksze...

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Ja jestem jak najbardziej za ograniczeniem dźwigni - jak dla mnie mogłaby zostać ograniczona nawet do 1:25. Większa dźwignia jest dla 95% odbiorców niepotrzebna, korzystają z niej ze szkodą dla siebie. Nie chce mi się zgadywać jak jest z użytkownikami tego forum, ale stawiam, że z większością podobnie.

Forex stał się wielkim kasynem, które zupełnie nieogarniętym ludziom wyskakuje już z przysłowiowej lodówki, nie da się bez zachęt do wejścia na rynek otworzyć połowy stron internetowych. Mniejsza dźwignia daje szanse na jakąkolwiek ochronę tych wszystkich osób, które zwabione reklamami brokerów wsadzą oszczędności w coś, na czym nie mają szansy zarobić - interesy półprofesjonalnych inwestorów są tutaj zdecydowanie na drugim planie, zresztą założenie konta zagranicznego nie jest dla większości z nich jakimkolwiek problemem, a raczej oczywistością z wielu innych względów.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Noob, z całym szacunkiem dla twojego stanowiska, ale sposoby regulacji naszego zycia przez Państwo są niedopuszczalne...
To jest ten sam przypadek kiedy ustawowo ograniczony by moc silnika spalinowego w samochodzie osobowym. Po co komu 180km, 250km czy 500km , jeśli mamy ograniczenia prędkości i można dojechac do celu z zaledwie 45 czy 60 km?
Panstwo chce ingerować w każdą dziedzinę zycia, zupełnie niepotrzebnie. Jak ktoś che się upić na umór to zamykanie sklepów z wódą o godz 20:00 nie rowiąże problemu. Jeśli problem polaga na tym że ludzie przelewarowywują to nalezy ich nauczyć i uświadomić a nie zabraniac uzywania wyższego lewara. Państwo z każdą dziedzina działaności czlowieka potrafi wyłącznie działac w kierunku ograniczania jego wolnej woli. To polityczna droga na skróty.
Ciekawe, że tam gdzie chodzi o kasę dla budżetu już nie jest takie troskliwe.... i samo łupi

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Odp: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Noob pisze:Ja jestem jak najbardziej za ograniczeniem dźwigni - jak dla mnie mogłaby zostać ograniczona nawet do 1:25. Większa dźwignia jest dla 95% odbiorców niepotrzebna, korzystają z niej ze szkodą dla siebie. Nie chce mi się zgadywać jak jest z użytkownikami tego forum, ale stawiam, że z większością podobnie.

Forex stał się wielkim kasynem, które zupełnie nieogarniętym ludziom wyskakuje już z przysłowiowej lodówki, nie da się bez zachęt do wejścia na rynek otworzyć połowy stron internetowych. Mniejsza dźwignia daje szanse na jakąkolwiek ochronę tych wszystkich osób, które zwabione reklamami brokerów wsadzą oszczędności w coś, na czym nie mają szansy zarobić - interesy półprofesjonalnych inwestorów są tutaj zdecydowanie na drugim planie, zresztą założenie konta zagranicznego nie jest dla większości z nich jakimkolwiek problemem, a raczej oczywistością z wielu innych względów.
Załóżmy czysto hipotetycznie że gra Mi się komfortowo jednym lotem. Przy 1:500 wystarczy Mi depo u brokera na poziomie 200 eur jako depozyt zabezpieczający. Razy załóżmy 3 instrumenty plus depo na ew 3 SL. Dla ulatwienia obliczeń przyjmijmy że 10 pips SL. Wychodzi że jest potrzebny Mi maksymalny depozyt u broka na poziomie ok 850 eur. Tj jakieś 3500zl. Po zmianie dźwigni u tego brokera musiałabym aby grać takim samym lotem trzymać 26 tys zł. % ryzyka etc liczę od całej kasy przeznaczonej na forex. Ale wolę jeśli ta kasa jest u Mnie na koncie niż u brokera. Ot co.
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

Awatar użytkownika
player1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: player1 »

Wychodzi na to że ludzie po prostu potrzebują możliwości przepuszczania konta dwoma szczęśliwymi strzałami.

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Odp: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

player1 pisze:Wychodzi na to że ludzie po prostu potrzebują możliwości przepuszczania konta dwoma szczęśliwymi strzałami.
Gdzie tam, najlepiej grać 1:1 i trzymać u broka ponad 400000 zł na jeden lot. Wtedy można przypuszczać kasę w 1500 strzałach. A tak na serio to nie widzę związku. Sorry ale wolę z taką różnicą w zablokowanej gotówce zrobić co innego, niż żeby sobie leżała u broka odlogiem. Bo tak chce nasz KNF.
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Noob pisze:Forex stał się wielkim kasynem, które zupełnie nieogarniętym ludziom wyskakuje już z przysłowiowej lodówki, nie da się bez zachęt do wejścia na rynek otworzyć połowy stron internetowych.
Zaręczam Ci, że u większości ludzi, prawie nie widać reklam forexowych. U Ciebie są bo interesujesz się tą dziedziną, więc dostajesz reklamy kontekstowe sprofilowane według tego czego szukasz w necie. Wielki brat patrzy - witamy w 21 wieku.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Borsuk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Borsuk »

Zdaje się, że KNF nie wie, że dźwignia to nie ryzyko :D. Co tam 1:1 niech zamkną rynek walutowy będzie bezpieczniej... No i zakażą pożyczek :D. Może prezes KNFu sam wszedł na forexa, zainwestował max lota z trendem i nie ustał na nogach, że tak to określę :P. Teraz chce zemsty ;).

ODPOWIEDZ