Jeszcze jeden temat o scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
guccon
Pasjonat
Pasjonat

Re: Jeszcze jeden temat o scalpingu

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Wczoraj bez wejścia. Dzisiaj na kangurze przed UP najpierw jednak troszkę zjechali. Później na ejku ładnie się zapowiadało ale zabrakło troszkę do +20p a potem szybko zjedli cały zysk.

Obrazek
image hosting flickr

Obrazek
screen capture windows
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Zapowiadał się ładnie dzisiaj ujek ale nie chcieli iść po moim wejściu a nie byłem akurat przy kompie bo 8:55/8:56 grałbym ponowienie i nawet nie było powrotu do BE tylko ruch jaki oczekiwałem wcześniej.
Jak kolejny tydzień zakończę na minusie robię sobie przerwę od gapienia w EKG

Obrazek
picture uploader
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Tydzień zakończyłem marnie: w czwartek bez wejścia a w piątek jedno którego nie przytrzymałem zamykając na BE+1 a dwie cofki nawet nie przekroczyły poziomu wejścia a nawet 40p by weszło. Kolejny tydzień na minusie i tym razem jakieś 2.5%
Tak złych wyników nie miałem nigdy, nawet jak byłem początkujący i mało umiałem :| chociaż nie jedno MC w przeszłości zaliczyłem to głównie przez błędy w MM bo teraz bym pewnie w tamtych czasach też tak skończył. Tutaj już nie ma co zaciemniać bo jest problem a skoro tak pora na zmiany. Nie będę trzymał się zasad które przez te kilka ostatnich tygodni przynosiły tylko straty. Zanim ustalę nowe zasady potrzebuję impulsu na przełamanie dlatego najbliższy tydzień będę łapał się każdego pipsa na plus. Będę uzależniał liczbę pipsów do zgarnięcia na bilansie dnia czy tygodnia. Wszystko tak brzydko tylko po to aby mieć tydzień na plus. Wydaje mi się że tego potrzebuję więc to jedyny cel na najbliższe dni.
Wejść raczej nie będę wklejał bo to nie będzie dobre prowadzenie pozycji i lepiej aby nikt się na tym nie wzorował jakby komuś przyszło to do głowy. Może jak coś wartego będzie to wkleję. Na pewno podsumowanie na koniec tygodnia.

Zabieram się za odzyskiwanie prawidłowej ścieżki :D

mabe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mabe »

Z cieśni wykres i zaczynaj wybierać najlepsze setupy (z dużym prawdopodobieństwem ich realizacji).
Albo zwróć bardziej uwagę na zachowanie się ceny przy ekstremach i tam szukaj wejść.
Niestety swoje musisz odsiedzieć przy wykresie bawiąc się LT, wyciągaj przy tym wnioski.
Poczytaj sobie o rodzajach korekt, bo patrząc po twoich wejściach masz duże braki w tym temacie.
Zerknij czasem na m5, wtedy zobaczysz czy jesteś w korekcie wyższego rzędu.

No i nie ma co lamentować, zmiana strategii nigdy nie jest łatwa.
Życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu :564:
Jeśli będziesz ciężko pracował nad swoim zajęciem, zarobisz na życie.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

guccon pisze: dlatego najbliższy tydzień będę łapał się każdego pipsa na plus
Jako mający wielkie doświadczenie w traceniu kapitału (wielkie doświadczenie != wielkie pieniądze), pozwolę sobie coś doradzić jak nie brnąć dalej w złą drogę. Otóż nie graj na stanu konta. Owszem, może akurat w tym tygodniu Ci się uda, jednak po tym co sam przeszedłem wiem jedno: graj wykres a nie stan rachunku. Wykresu nie interesuje Twoje saldo. Wykres to wykres. Jeszcze gorzej, że właściwie chcesz się odegrać. To spowoduje złe emocje.
Albo mocne postanowienie poprawy i grasz wykres, albo przerwa. Sam często mam przerwy i to kilku miesięczne i widzę po sobie, że w czasie tych przerw lepiej się utrwala to co sam postanowię.
Pozdrawiam wszystkich.
ech...

guccon
Pasjonat
Pasjonat

@mabe, dzięki za uwagi. Czasami powrót do początków dobrze wychodzi. Za bardzo mnie to już wszystko przestało emocjonować i możliwe że gdzieś o czymś zapomniałem. Wyciągnę sobie do poczytania biblię Murphy'ego i coś odnośnie psychologii.
A lamentować jeszcze nie zacząłem :) i mam nadzieję że do tego nie dojdzie.

@Fesiek, kope lat - co tam u Ciebie? zbijasz kokosy z FX wygrzewając się w jakimś ciepłym kraju ? :)
Odnośnie uwag to na saldo już dawno nie zwracam uwagi - na wykresie patrzę na pipsy a na koncie liczę %. Bardziej chodziło mi o to iż dobrze by mi zrobiło po tych x tygodniach samych strat chociaż jeden na plus. Przerwy już robiłem i nie było efektu. Przestaje się upierać przy swoim i po prostu zmienię trochę sposób gry a i przypomnę sobie kilka rzeczy z książek które mogły mi wylecieć.
Dzięki za uwagi.

Dzisiaj miałem zapracowany dzień ale przez chwilę popatrzyłem w EKG i dobrze się zaczęło ale źle to rozegrałem. Pierwsze wejście to jakby nowość bo zagrałem sobie w kierunku jaki widziałem już na przebicie jako impuls siły ruchu. Po 3min kontynuując nowości powinienem zamknąć i nawet wyłączyć platformę zapisując na luzie prawie 10p. Stwierdziłem jednak że konto czyste a wejście na plusie to potrzymam według starych zasad. Później jednak stwierdziłem że o tej godzinie wcześniej i tak nie grałem więc wystarczy tych nowości i zamknąłem ile się jeszcze z tego dało wycisnąć. Drugie wejście na starych zasadach chociaż bez potwierdzenia czyli na wysokim ryzyku ale stwierdziłem że mam już plus a SL dało się ustawić że dzień nie byłby na minus to poszło ale szybko się skończyło.

Obrazek
screen shot on windows

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

guccon pisze: zbijasz kokosy z FX wygrzewając się w jakimś ciepłym kraju ?
Tak dobrze to jeszcze nie ma. Na Fx poświęcam tylko kilka miesięcy w roku, jakieś dwa lub trzy, więc nauka idzie baaaardzo powoli.

Pozdrawiam i pipsów życzę :564:
ech...

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj cały dzień już na nowych zasadach ale wiadomo że troszkę potrwa zanim się na nie przestawię.
Początek dnia mało obiecująco bo 3xSL na ujku: -3.0, -3.5 i -3.5 oraz SL na kangurze -4.0
Później w jednej minucie zamknąłem pierwszy plus na edku +6.8 (na screenie widać że była szansa wyciągnąć z tego min x2 a nawet x3 więcej ale byłem po 4xSL więc brałem pierwszy plus jaki był) ale i też kolejny SL na kangurze -5.0 więc w sumie te dwa się pokryły. Inna sprawa że zagrałem dwa wejścia na różnych parach więc już odpuszczam takie sytuacje dalej.
W tym czasie jeszcze jedno wejście miałem na kangurze i tym razem bardzo ładnie i szybko weszło +13.1 ale i tak bilans dnia był minimalnie pod kreską.
Po małej przerwie znalazłem miejsce na kontynuację myśli spadków na kangurze i nawet podwoiłem ryzyko przez dwa wejścia. Jedno z nich zamknąłem dosyć szybko na +3.8 tylko po to aby bilans dnia wskoczył nad kreskę ale całe szczęście było drugie wejście i ono ładnie dało +13.8 a na screenie widać że tym razem trafiłem z TP bo na starych zasadach wróciło do BE.
Po kolejnej przerwie już na zakończenie dnia zaczaiłem się na UP edka ale cena jakoś zatrzymała się i trochę mnie to zaniepokoiło i szybko zamknąłem a widać że ładnie poszli ponad 20p. Nie zraziłem się tym jednak bo w sumie nie ma czym :) i jeszcze dorzuciłem szybkie +6.5 na ujku.

Prawie wszystko na screenach niżej. Dzisiaj aż 11 wejść a wcześniej miałem problem aby zrobić 10 przez cały tydzień. Nowe zasady generują mi strasznie dużo sygnałów i muszę nabrać trochę wprawy aby odsiewać te bardziej ryzykowne. Już jednak widzę że dobrze mi zrobił taki dzień jak dzisiaj bo lekko ponad 5% na plus zrobiłem i dobrze się z tym czuję oraz mam ochotę testować dalej nowe zasady. Jeszcze jednak sporo czasu aby przy nich zostać bo może to tylko kwestia szczęścia dzisiaj była :?

Obrazek
green shot screen capture

Obrazek
image upload

Obrazek
free screen capture

Obrazek
capture software

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Drugi dzień nowych zasad bardzo podobny do pierwszego tzn zaczęło się średnio chociaż tym razem nie same SL a było tak: +1.1, -4.5(SL), -2.0(SL) i -4.0(SL).
Potem pierwszy raz przetestowałem ejka. Czekałem na kontynuację porannego UP ale zacząłem od S bo widziałem jeszcze szanse na kilka pipsów co jednak szybko się skończyło. Potem pierwsze podejście z L ale nie zauważyłem LT więc zamknąłem na niewielkim minusie i kontynuowałem po przebiciu ale bardzo niemrawo to wyglądało więc też szybko uciekłem. Te trzy wejścia na screenie niżej. Mimo wszystko następnym razem dwa razy przemyślę wejście na ejku: ja innych parach mogę grać z 3-4 pipsowym SL to tutaj muszę liczyć się na co najmniej 5 albo i więcej. Trochę mi to nie pasuje do nowych zasad.
No i dzień zakończyłem dwoma plusami co razem przy 9 wejściach dzisiaj dało na plus 2% z malutkim haczykiem.

Obrazek
image upload software

Obrazek
picture sharing

Obrazek
screen capture open source

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Wczoraj ciężki dzień miałem i przełożyło się to na wyniki bo jakieś 3% na minusie przy 12 wejściach. Dzisiaj 1% na plus przy 13 wejściach. Wyniki całego tygodnia:

Wejścia: 47
Skuteczność: 51.06%
Saldo: +6.12%
DD: 6.50%

Wykres:
Obrazek
screenshot windows 8

Cały tydzień próbowałem się już na nowych zasadach, które nie są jeszcze jakoś ujednolicone i dlatego wydaje mi się że jak na takie warunki to wynik bardzo dobry. Bardzo dużo wejść bo 47 więc znacznie więcej niż przez ostatnie 5 tygodni na starych zasadach. Taka zmiana pozwoliła mi znowu bardziej poczuć "być z rynkiem" bo jak się robi 3 wejścia na tydzień to za nic nie można powiedzieć że się wczuwa w rynek. Cały czas jednak jeszcze mam nawyki szukania sporych ruchów przez co czasami wracały mi ponad 20pipsowe ruchy do BE. Z drugiej strony kilka razy zamykałem np 6p jak ruch bez powrotu do BE był nawet na 30 pipsów. Jakoś to będę jeszcze sobie układał.
Na razie mam to czego chciałem czyli zakończony tydzień z saldem na plus. Będę dalej testował i ogarniał nowe podejście do rynku.

ODPOWIEDZ