Od zainteresowania forexem do zarabiania kasy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Re: Od zainteresowania forexem do zarabiania kasy

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Obejrzałem te wyniki, jednak brakuje w nich szczegółowego DD. Wiesz... taki scalp z dokładaniem coraz większych lotów jak idzie w złą stronę to moim zdaniem bardzo słaby pomysł. Na myfxbook kiedyś było konto pewnego chińczyka który miał podobny system i tak przez cały rok mu wychodziło, a potem oddał cały zysk w jednej akcji i zaczął od początku.
Osobiście nie mam przekonania do tego typu handlu. Może to jest dobre na konkurs, ale nie do długoterminowego pomnażania pieniędzy. Sam próbowałem systemu gridowego i wyglądało to podobnie - szło dobrze, a potem globalny SL i można było od nowa zaczynać. Oczywiście wtedy naszły mnie refleksje co do tego podejścia :D
Nie da się trzaskać ogromnych stóp zwrotu z niskim ryzykiem ciągle... no chyba, że zna się przyszłość :)

A co do makro to przykład z wczoraj. Asmussen powiedział tylko że EBC ma narzędzia polityki monetarnej do sterowania własną walutą co jest stwierdzeniem oczywistości, a Euro i tak poleciało do dołu po wyłapaniu słowa "LTRO".

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

tak_i pisze:
Pieniądze na giełdzie zarabia się dzięki umiejętności regularnego otwierania pozycji zgodnie z kierunkiem ruchu ceny w odpowiednim czasie. Liczy się tylko wynik w punktach od otwarcia pozycji do jej zamknięcia i powtarzalność.
Dla wyniku nie ma znaczenia dlaczego ruch miał miejsce.

Pozycje zajmuje się w oparciu o poziomy cenowe, czyli AT
Pozycje zabezpiecza się w oparciu o poziomy cenowe, czyli AT
Pozycje zamyka się w oparciu o poziomy cenowe, czyli AT
Pozycje zajmuje sie wg AF i statystyki. Analiza techniczna moze stanowic argument w zajeciu pozycji w okreslonym miejscu, ale bez AF i statystyki jest tylko historia na wykresie niczym wiecej. Poziomy cenowe nie biora sie z AT to analiza techniczna jest rysowana na podstawie cen które pojawily sie w arkuszu zlecen i które sa wyrazone w graficznej postaci na wykresach, nigdy odwrotnie. I dlatego tez granie w oparciu o sama AT nie daje przewagi na rynku.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

O matko! Ludzie, aleście są naiwni. Weźcie się puknijcie w głowę.

"ze screenów które podmiot wstawia, wynika, że miał kilka strat ale dużo zarabia"

Eksperyment nr 1:
Otwórz platformę MT 4. Złóż 10 zleceń buy i 10 zleceń sell z małym TP i bez SL. Jak zamkniesz w ten sposób dość transakcji, tak żebyś był zadowolony, zajrzyj do historii platformy. Wygeneruj statement. Zwróć uwagę na krzywą bilansu.

Eksperyment nr 2:
Wrzuć transakcje z historii na wykres przeciągając je lewym przyciskiem myszy z historii. Dwukrotnie kliknij na strzałki oraz linię pokazujące historyczną transakcję. Przesuwaj je do woli trzymając lewy przycisk myszy. Stwórz transakcję na min. 100 pips i zrób sobie screen na pamiątkę.

Eksperyment nr 3 (socjologiczny):
Oto moja krzywa zwrotu opublikowana przeze mnie samego i wcale nie zmanipulowana. Wiarygodność 100%. Wskaż przynajmniej jedną cechę, która pozwala wierzyć, w tego typu mistyfikacje.
krzywa zwrotu.jpg
Zapisy na szkolenia na PW, ilość miejsc ograniczona. Spieszcie się, to będziecie bogaci jak ja i będziecie sprzedawać szkolenia :d
Szkolę też z unikania szkoleń. Płacisz mi połowę ceny szkolenia, ja pomagam Ci go uniknąć i w ten sposób zaoszczędzasz drugą połowę. Tylko dziś 10% zniżki za polecenie znajomego.
Spiesz się, bo jutro cena będzie już dwa razy wyższa, a po jutrze wyjeżdżam na bahamy bo jestem bogaty i już mi się nie będzie chciało nikogo szkolić.
Pieniądze na giełdzie zarabia się dzięki umiejętności regularnego otwierania pozycji zgodnie z kierunkiem ruchu ceny w odpowiednim czasie. Liczy się tylko wynik w punktach od otwarcia pozycji do jej zamknięcia i powtarzalność.
Dla wyniku nie ma znaczenia dlaczego ruch miał miejsce.
Nie żartuj...
Pozycje zajmuje się w oparciu o poziomy cenowe, czyli AT
Pozycje zabezpiecza się w oparciu o poziomy cenowe, czyli AT
Pozycje zamyka się w oparciu o poziomy cenowe, czyli AT

Gdy którykolwiek z powyższych etapów handlu będzie wykonywany nieprawidłowo to trader i tak będzie tracił.

Jeżeli na 1W wystąpił reversal to od tego dlaczego tak się stało o wiele ważniejsze jest zauważenie tego faktu i odpowiednia reakcja. Jeżeli ktoś potrzebuje to sobie sprawdzi jakie czynniki makro wpłynęły na ten odwrót i wtedy będzie miał poczucie, że jest prawdziwym inwestorem a nie zwyczajnym konsolowym grajkiem.
Zastanawiam się, czy kiedykolwiek skończy się tego typu mitologia na forum. Polecam zainteresować się literaturą tematyczną, żeby odkryć, co napędza przepływ kapitału. Ten kapitał nie rusza się po to, żeby Ci zrobić zmienność. Ten kapitał rusza się z określonego powodu i nie jest to LT na Twoim wykresie :lol: . Naprawdę, jak można w coś takiego wierzyć. Po co czytać książki ludzi, którzy siedzą w tym od lat, skoro wszystko można przeczytać na wykresie :lol: . AT opisuje pewne zależności w ruchach cen, to wszystko. Ale czy Twój reversal naprawdę jest reversalem a nie tylko dołkiem po chwilowej panice, okaże się właśnie po przestudiowaniu podstaw ruchu... fundamentalnych podstaw nawiasem mówiąc. Wytłumaczenie swojego ograniczonego spojrzenia bzdurami, jest chyba jeszcze bardziej ograniczone...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tak_i

Nieprzeczytany post autor: tak_i »

Stforex pisze:Zastanawiam się, czy kiedykolwiek skończy się tego typu mitologia na forum.
Ale to Ty przecież jesteś na tym forum specem od tworzenia mitów i nigdy przenigdy nie ośmieliłbym się wejść Ci w drogę na tym polu.

Stforex pisze:AT opisuje pewne zależności w ruchach cen, to wszystko.
Dla Ciebie, z całą pewnością opisuje zaledwie "pewne zależności w ruchach cen".
Jak będziesz trochę mniej czytał, pisał na forum powtarzając zasłyszane frazesy a bardziej zajmiesz się praktycznym zgłębianiem wiedzy to jest całkiem spora szansa, że w pewnym momencie zobaczysz zdecydowanie więcej niż "pewne zależności" ;)
Stforex pisze:Ale czy Twój reversal naprawdę jest reversalem a nie tylko dołkiem po chwilowej panice, okaże się właśnie po przestudiowaniu podstaw ruchu... fundamentalnych podstaw nawiasem mówiąc.
Taderzy tradują analitycy studiują.

Stforex pisze:Wytłumaczenie swojego ograniczonego spojrzenia bzdurami, jest chyba jeszcze bardziej ograniczone...
Chamstwo ciężko komentować.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Podoba mi się oferta szkolenia z unikania szkoleń :D... Swoją drogą to strasznie ciężko jest dotrzeć do właściwej wiedzy jedynie przez forum. Sam tak się zmagałem z tym dość długo. Teraz wiem co ma na myśli osoba pisząca "zrozumieć rynek". Reszta to zdobywanie doświadczenia z dnia na dzień. Z drugiej zaś strony gdybym nie testował systemów, gridów, martyngałów to czy bym i tak za jakiś czas do nich nie przeszedł... w sumie już nie istotne.
A jeśli chodzi o AT to rysuję SR i kanały przy polowaniu na korekty. Mylę się dość często w ocenie sytuacji, ale cały czas trenuję. Pozdrawiam.

Stforex - "Wskaż przynajmniej jedną cechę, która pozwala wierzyć, w tego typu mistyfikacje."
Są co najmniej 4, a jedną z nich jest fakt rysowania wykresu w paint 'ie ;)

PS: W moim prywatnym odczuciu wydaje mi się, że AT i AF to 50/50 w budowie strategii. Mogę się mylić i jeśli ktoś ma coś konkretnego do napisania to chętnie poczytam bo przepychanki słowne już były i stwierdzone jest, że nic nie wnoszą. AF dlatego że zmiana stóp procentowych powoduje konkretne działania kapitału (to przykład), a AT bo ruch w kanale to szanse poruszania się rynku od bandy do bandy (również przykład). AF to ostatni spadek AUD spowodowany stopami (IMHO), a AT bo dała możliwość łapania końca korekt kreskami. To zadziałało, ale czy to przypadek ? Widać po różnych wydarzeniach, że rynki kupują plotki (Ben o końcu QE) i pewnie sprzedadzą fakt jak już dojdzie do ograniczenia QE wyrażonego konkretnym działaniem...

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Taderzy tradują analitycy studiują.
Wyobraź sobie, że jest sobie fabryka produkująca szczęście. I jest dwóch traderów, którzy próbują spekulować jej akcjami. Jeden lubi podejście czysto fundamentalne, a drugi podejście czysto techniczne.
Kiedy psuje się jedna z głównych linii produkcyjnych fabryki, trader techniczny patrzy, czy RSI jest powyżej 70 i banda kanału/LT, wszystko jedno jest tam gdzie trzeba. Nie zważa przy tym na datafeed swojego brokera, bo to by tylko psuło mu pasującą do wszystkiego teorię :).
Kiedy magazyn staje w płomieniach i całe zapasy przepadają, trader techniczny czeka na "reversal na tygodniowym".
A kiedy zarząd ogłasza akwizycję, trader techniczny cieszy się, że wybili górą z trójkąta falująco-cwałującego :).
Problem w tym, że tylko jeden z tych traderów spekuluje akcjami wspomnianej spółki. Drugi gra w czerwone/zielone, kółko-krzyżyk czy jak to inaczej nazwiesz.
Mało kto zwraca uwagę na fakt, że AT została opracowana na modelach i dla potrzeb rynków akcji. A tam relacja aktywów jest znacząco inna niż na FX. No ale to pewnie też wyczytałeś na wykresie... :lol:
PS: W moim prywatnym odczuciu wydaje mi się, że AT i AF to 50/50 w budowie strategii.
Myślę, że się nie mylisz.
Problem polega na tym, że każdy na początku próbuje rysować. Bo tak jest prościej. Zrozumienie i poprawna interpretacja informacji fundamentalnych to bardzo trudny kawałek chleba i mało kto chce i próbuje się po ten kawałek wspiąć. W ten sposób powstają różne dziwne tłumaczenia odnośnie "samych wykresów".
Chamstwo ciężko komentować.
"Chamstwo" to takie mocne słowo. Zupełnie nie ma powodu się obrażać. Wystarczy, że przestaniesz się tłumaczyć, czemu nie zmusiłeś się do dalszej nauki tylko pozostałeś na rysowaniu.

No, my tu gadu gadu, fajnie było "rozpowszechnić parę mitów", ale faktycznie czas skończyć przepychanki. Kto chciał, to zrozumiał. Kto woli zostać na rysunkach, to jego wybór.

Pozdrawiam serdecznie :)

tak_i

Nieprzeczytany post autor: tak_i »

Stforex pisze:Mało kto zwraca uwagę na fakt, że AT została opracowana na modelach i dla potrzeb rynków akcji. A tam relacja aktywów jest znacząco inna niż na FX. No ale to pewnie też wyczytałeś na wykresie...
Nie, takie ciekawostki czytam na forum. Na wykresie szukam wyłącznie okazji do zarobienia pieniędzy. ;)

Było sobie dwóch traderów. Jeden lubił snuć opowieści a drugi robił co do niego należy.

Trzymaj się ciepło ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kws
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kws »

rayzeel pisze:..
o! cloud!
Hope for the best, plan for the worst.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Stforex widać, że inni również znaleźli sposób na zarabianie na rynku forex. Nie tylko ty. Wiem, że mioże to wydawać się nieprawdopodobne ale tak jest. Inni też zarabiają.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

No nie, jakie tam przepychanki, lepiej siedzieć w ciepłych kapciach aniżeli ćwiczyć swoją retorykę? Oczywiście tu nie o retorykę chodzi ale zarabianie. Pytanie. W jaki sposób inwestujecie? Technicznie czy zakładacie transakcje w powietrzu? Jestem pewien, że nawet jeżeli część z was to starzy wyjadacze AF-u to i tak wasze zagrania muszą być techniczne, bo jakże inaczej?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ