Od zainteresowania forexem do zarabiania kasy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Od zainteresowania forexem do zarabiania kasy

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Było sobie dwóch traderów. Jeden lubił snuć opowieści a drugi robił co do niego należy.
Ładny screen. Nie wiem tylko czego chciałeś dowieść :). Ja też mam dla Ciebie screen... :wink:
eurusd.armm5.png
Trzymaj się ciepło
Wzajemnie :564:
Stforex widać, że inni również znaleźli sposób na zarabianie na rynku forex.
Szczerze gratuluję :564:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Widzę, że tutaj jakość tematów nie uległa poprawie. W tematach gdzie każdemu coś tam świta, ktoś coś usłyszał, czegoś się domyśla - chyba zazwyczaj tak jest.

Próbowałem dopatrzeć się chociaż jednej konkretnej odpowiedzi na założony temat i chyba nic z tego.
Na pewne tematy forumowicze odpowiadają kilka razy dziennie, na takie tematy jak znajdziemy kilka odpowiedzi w roku to jest dobrze.
Chyba faktycznie stwierdzenie że zarabiających traderów jest tutaj garstka,max kilkudziesięciu.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: czango »

Prosta sprawa , jak ktoś zarabia to forum jest mu w zupełności niepotrzebne , a nawet wręcz niewskazane , bo nie ma potrzeby mącić sobie w głowie opiniami ludzi , którzy nie zarabiają .
A kierowanie się opiniami i wskazaniami innych , to prosta droga do porażki .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .

movinghead
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: movinghead »

"Analiza fundamentalna czasami działa a czasami nie działa"

a nie pomyślałeś że AF czasem służy temu żeby móc zamknąć pozycję SHORT dużo taniej bądź KUPIĆ dużo taniej niż aktualnie kurs stoi ? że czasem AF powoduje pakowanie kasy w worek podpisany "HAHAHA, MAM BARDZO DUŻE POZYCJE DO ZREALIZOWANIA ODKUPUJCIE ODE MNIE ILE MOŻECIE ZARAZ I TAK ZLECICIE Z TYM W DÓŁ, A JA ZAGRAM PRZECIWKO WAM" [koniec cytatu]

-- Dodano: pt 12-07-2013, 1:08 --

"Prosta sprawa , jak ktoś zarabia to forum jest mu w zupełności niepotrzebne , a nawet wręcz niewskazane , bo nie ma potrzeby
mącić sobie w głowie opiniami ludzi , którzy nie zarabiają .
A kierowanie się opiniami i wskazaniami innych , to prosta droga do porażki "

Nie taka prosta sprawa, po co Ci forum ?
ano odpowiedź jest prosta, forum jest potrzebne żeby wiedzieć jak kształtuje się opinia większości
żeby móc wiedzieć przeciwko jakiej opinii grać ? nie widzisz tego ? to jak kształtuje się opinia większości
sugeruje nam "co może stwierdzić większość" a co z kolei przedstawi się na wykresie jako poziomy do których
cena powinna dotrzeć a i tak nie dotrze, ile widziałem już takich wykresów gdzie formacja zapowiadała się
książkowo a nie została dokończona, ile razy widziałem poziomy które według większości były przewidywane a
cena nagle wykonała zwrot i poszła w zupełnie przeciwną stronę.

"spodziewaj się niespodziewanego"

dodam jeszcze jedno:

od ludzi którzy odnoszą sukces możesz się nauczyć jak go odnieść i co robić (mimo że często autorytet ma moc wpływania na większość - i jego nauki przyniosą skutek odwrotny)
od przegranych ludzi nauczysz się czego nie robić

więc oba typy człowieka są w stanie nas czegoś nauczyć.

-- Dodano: pt 12-07-2013, 1:19 --

dodam jeszcze że..

"A kierowanie się opiniami i wskazaniami innych , to prosta droga do porażki"

PRAWDA - choć nie w każdym przypadku.
w prawdziwym życiu kierowanie się opiniami i wskazaniami innych to dobra rzecz
pamiętaj że nigdy nie będziesz mądrzejszy od radia, często inni ludzie sa w stanie opinią
czy wskazaniem Ci pomóc, ale to jak to wykorzystasz zależy tylko od Ciebie
pamiętaj że Ty możesz widzieć wszystko z perspektywy "JA" ale inni ludzie którzy
obserwują Twoje poczynania widzą Cię i często inni ludzie na podstawie swoich doświadczeń
i z obserwacji prędzej są w stanie ocenić czym poskutkuje to co zrobisz, i mogą Ci pomóc.

Niestety na giełdzie się to nie sprawdzi i jest na odwrót. Większość często się myli.

Dodam jeszcze że byłem raz na szkoleniu bośSA, wyobraźcie sobie że pokazali screena
gdzie ludzie tracili kupe hajsu w trendzie bo stawali w odwrotnej pozycji do trendu
budzili się do działania dopiero gdy trend się kończył i następowało jego załamanie
i w trendzie spadkowym decydowali sie dopiero na longi... i zgadnij co... ;)

Tracili dalej...

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Songo89K
napisał:
Widzę, że tutaj jakość tematów nie uległa poprawie. W tematach gdzie każdemu coś tam świta, ktoś coś usłyszał, czegoś się domyśla - chyba zazwyczaj tak jest. Próbowałem dopatrzeć się chociaż jednej konkretnej odpowiedzi na założony temat i chyba nic z tego. Na pewne tematy forumowicze odpowiadają kilka razy dziennie, na takie tematy jak znajdziemy kilka odpowiedzi w roku to jest dobrze. Chyba faktycznie stwierdzenie że zarabiających traderów jest tutaj garstka,max kilkudziesięciu.
Są tacy co czekają aż im się poda na talerzu, są też tacy co gotują dla innych. Zawsze możesz coś wyjątkowego i konkretnego wnieś do tematu.

czango napisał:
Prosta sprawa , jak ktoś zarabia to forum jest mu w zupełności niepotrzebne , a nawet wręcz niewskazane , bo nie ma potrzeby mącić sobie w głowie opiniami ludzi , którzy nie zarabiają .
A kierowanie się opiniami i wskazaniami innych , to prosta droga do porażki .
Kurcze, obawiam się, że masz rację. Ci co zarabiają albo się nie udzielają, albo odpowiadają w sposób wyczerpujący. Niektórzy jeszcze o zgrozo wyślą ci wiadomość na PW za 4k.

mavinghead napisał:
a nie pomyślałeś że AF czasem służy temu żeby móc zamknąć pozycję SHORT dużo taniej bądź KUPIĆ dużo taniej niż aktualnie kurs stoi ? że czasem AF powoduje pakowanie kasy w worek podpisany "HAHAHA, MAM BARDZO DUŻE POZYCJE DO ZREALIZOWANIA ODKUPUJCIE ODE MNIE ILE MOŻECIE ZARAZ I TAK ZLECICIE Z TYM W DÓŁ, A JA ZAGRAM PRZECIWKO WAM" [koniec cytatu]
Grube ryby czasami wykorzystują wiadomości ekonomiczne do manipulacji masami. Jeżeli mamy dużo walorów które potrzebujemy sprzedać po dobrej cenie wtedy dane ekonomiczne napędzają popyt i odwrotnie. Ostatnio staje się coraz to głośniejsze VSA, które rozróźnia tego rodzaju zachowania na podstawie analizy wykresu i wolumenu. Zanim dojdzie do ogłoszenia danych rynek zostaje najpierw przetestowany pod względem podaży i popytu. Nikt nie sprzedaje, ani nie inwestuje w ciemno. Oczywiście czasami cena nie ma swojego uzasadnienia w poziomach, ale z drugiej strony także nie ma swojego uzasadnienia w wiadomościach ekonomicznych. Rzecz jasna nie wiem wszystkiego i nie mam takiego doświadczenia jak co niektórzy tutaj patrzący na mnie z góry. Ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić że inwestując na rynku swoje pieniądze robicie to na podstawie impulsu? Nie ma to znaczenia czy gracie z tłumem czy przeciwko, tak czy siak transakcję zawiera się i prowadzi w sposób techniczny.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 lip 2013, 10:39 przez silveRbull, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Ciekawy jest journal Crocopip, http://forex-nawigator.biz/forum/eur-us ... 12696.html

Crocopip stosował AF i AT.

Szkoda tylko że wraz z nowym forum zniknęły wcześniejsze jego dzienniki oraz screeny w tym co zostało !!

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Rzadko się już udzielam na forum ale napiszę dwa zdania (to było pierwsze). Drugie będzie brzmiało tak: osoba mająca zapał, chęć oraz co niezwykle istotne - predyspozycje intelektualne, bez większego problemu odsieje ziarno od plew i znajdzie na nawigatorze informacje niezbędne eksperymentować z rynkiem i własnym o nim wyobrażeniu (oraz wyrobi sobie naturalny odruch nie zwracania uwagi na kretynizmy i gimbazę).

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

movinghead
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: movinghead »

Ostatnio staje się coraz to głośniejsze VSA, które rozróźnia tego rodzaju zachowania na podstawie analizy wykresu i wolumenu.
VSA - no dobra... tylko ja się pytam jak na podstawie wolumenu grać na FOREX kiedy to wolumen u danego brokera pokazujący się na platformie jest wycinkiem informacji ? czytałem o VSA ale nadal nie wiem co w tym rewolucyjnego, chodzi tam bodajże o wolumen tickowy. Dla mnie to kolejny genialny system który nic nie wniesie :)

Jeżeli chodzi o grę na podstawie wolumenu - to tylko i wyłącznie na wykresach tickowych
kiedyś grałem na GPW - akcje, opcje itd.
tam i owszem wolumen tickowy poprzedzał większe wzrosty lub spadki wystarczyło
przyjrzeć się i przyczaić że po grubym spadku w dołku pojawił się duży wolumen wymiany papierów
niedługi czas później następowały gwałtowne wzrosty, to samo miało się do sprzedaży gdy dzięki wolumenowi
wyraźnie było widać kiedy dany trend się kończy.. bądź było widać jak duże transakcje na opcjach
sygnalizowały wzrosty lub spadki kontraktów terminowych, używałem do tego wtedy Notowania3Max.

ALE NA FOREXIE ? gdzie wolumen jest tylko wycinkiem informacji ? nie widziałem jeszcze żeby
wolumen zawierał sumę wartości nabycia/zbycia walorów graczy z całego świata.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Mr. chojnak to mi bardziej przypomina szukanie igły w stogu siana aniżeli oddzielenie ziarna od plew. Jakiś mądry człowiek kiedyś powiedział - niekoniecznie trader: ...." 95% to zwykłe bzdury, reszta to czyste złoto, niech każdy bierze to co jest mu potrzebne...." I wcale to nie umniejsza forum, tylko tłumaczy psychologię zjawiska z punktu widzenia pojedynczego człowieka. To co dla ciebie plewy, innego potrafi naprowadzić na właściwą drogę i odwrotnie. Pozatym jeżeli ktoś mówi że wie jak działają rynki to wybacz - mechanika ich działania jest ciągle w trakcie debaty ogólnoświatowej i końca jej nie widać.

PS.
Co do VSA poczekam jeszcze na opinię innych....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

pcamator pisze:Witam

Mr. chojnak to mi bardziej przypomina szukanie igły w stogu siana aniżeli oddzielenie ziarna od plew. Jakiś mądry człowiek kiedyś powiedział - niekoniecznie trader: ...." 95% to zwykłe bzdury, reszta to czyste złoto, niech każdy bierze to co jest mu potrzebne...." I wcale to nie umniejsza forum, tylko tłumaczy psychologię zjawiska z punktu widzenia pojedynczego człowieka. To co dla ciebie plewy, innego potrafi naprowadzić na właściwą drogę i odwrotnie. Pozatym jeżeli ktoś mówi że wie jak działają rynki to wybacz - mechanika ich działania jest ciągle w trakcie debaty ogólnoświatowej i końca jej nie widać.

PS.
Co do VSA poczekam jeszcze na opinię innych....

Pozdrawiam
Pcamator widzę, że dużo pytasz, szukasz i o to chodzi. Co do tego jak działają rynki to w pewnym sensie dobry trop, żeby wiedzieć jak działają musisz dużo czytać, przyglądać się "światowej debacie" i dlatego właśnie jak widzisz np. jakiś komunikat typu G7 meeting czy ECB press conference to warto wiedzieć co postanowili bo to jest ta Mechanika rynku. Jak ktoś z ECB chlapnie coś o wprowadzeniu nowego LTRO albo ujemnych stopach to tworzy taki nowy tryb w "maszynie" czy inaczej mówiąc żywym organizmie jakim jest rynek. Trzeba wiedzieć w jaki sposób poszczególne decyzje wpływają na rynek. Jeśli rynek mówi o tym, że powiedzmy Japonia rusza na zakupy za granicą to obserwujesz dane dotyczące zakupów właśnie itd. Tego jest dużo, ale w taki właśnie sposób działa rynek, reaguje na zmiany i to właśnie dlatego LT, SR czy inne techniczne rzeczy z dużych TF są często dawno nieaktualne o czym wiele osób nie może wiedzieć nie interesując się ogólnie pojętą AF.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

ODPOWIEDZ