W moim swobodnym tłumaczeniu:EUR/USD creeping back up as market prices in rate cut
Jamie Coleman | Apr. 24, 2013 17:08 GMT | Fundamental Analysis
Jamie Coleman
Every man and his dog (except a few German Shepherds) has priced in an ECB rate cut for next week but EUR/USD has seen modest losses and only on an intraday basis.
You know our old saying: What can’t go down must go up, and we’re going up right now.
EUR/USD resistance remains in the 1.3030/35 area; buy stops are seen in the 1.3040 area.
"Edek powoli ale systematycznie wędruje sobie w górę podczas gdy rynek dyskontuje cięcie stóp (już samo to zdanie jest sprzeczne z logiką ekonomiczną ale fakt jest taki, że tak właśnie się dzieje więc coś jest chyba na rzeczy…).
Wszyscy kontynuują dyskontowanie (straszny łamaniec, oba słowa…) obniżkę stóp ECB, a tu Edek zaliczył zaledwie umiarkowane straty i tylko jako większa zmienność w przeciągu dnia.
Stare powiedzenie mówi: co nie chce spadać musi iść w górę (z tego co pamiętam to w oryginale było odwrotnie ale logika ta sama ;-) ) i właśnie idziemy teraz w górę".
W górę… czyli niepotrzebnie sprzedałem… no dobrze, mogę zamknąć z małą stratą (najlepiej jak trochę spadnie). Na szczęście też kupiłem… I jeszcze Stforex też mówi że w górę...

EDIT: coś ostatnio za często zmieniam zdanie. Ale z drugiej strony FX jest bardzo specyficznym rynkiem gdzie trend jest raczej anomalią niż regułą... kiedyś o tym pisałem. Jak znajdę to podeślę linkę.
EDIT2: znalazłem, ze 400 stron wcześniej...
http://forex-nawigator.biz/forum/pogadu ... ml#p499088
To co miałem na myśli zaczyna się od: "Trend - zależy gdzie ten trend"
Dygresja: mało kto by się do tego dokopał (między innymi dlatego nie lubię formy Forum bo trudno szukać wątków w wątkach. W blogach jest z tym lepiej. Za to trudniej w nich zarządzać głównymi wątkami bo nie mają tej sztywnej hierarchii odziedziczonej z systemów plików... No może zależy to jeszcze jaki to blog).
Sam bym tego nie znalazł gdybym nadal nie pamiętał pewnych niuansów z czasu gdy to NApisałem - znów ukłony do Stforex