Madins pisze:NerioLargo pisze:Twoje skromne zdanie jest dokładnie takie jak moje skromne zdanie.statik pisze:W najlepszym wypadku będziesz stać w miejscu z depozytem, ale to tylko moje skromne zdanie i życzę Ci powodzenia
a tu widzimy że tak nie jest....czasem system nie wyciska z rynku to co można....czasem cudem osiąga TP choć nie było do tego podstaw albo te podstawy są już nieaktualne...
Nie wiem co wy macie do tego systemu... Ja widzę w nim duży potencjał. Robot ( o ile to robot, a nie gra ze zwykłym RR 1:2) zarabia, gdyby właściciel wypłacał zyski, to pewnie już byłby na poziomie "risk free", a może nawet byłoby na jakieś skromne wczasy.
A jeśli chodzi o drugi akapit, to wypadałoby wyciągnąć jakiś wniosek z tego co napisałeś. Odpowiedź jest bardzo prosta.
Ok przyznaje drugi akapit (czyli mój) zgadza się że po przeczytaniu można odnieść wrażenie że sam sobie przeczy. tj. "czasem cudem osiąga TP choć nie było do tego podstaw albo te podstawy są już nieaktualne", no bo skoro osiąga TP to podstawy są już potwierdzone przez ten ruch który osiągnął TP, rynek to udowodnił więc debilnie mówić że nie było podstaw... wina sktótu myślowego...dwie sytuacje w jednej.
sorki miałem na myśli że.... to że czasem cudem osiąga TP to że sytuacja na runku zmieniła się nie jeden a więcej już razy (ja patrzę na 5min), więc z mojej perspektywy robot jednak powinien mieć jakieś inne wejścia w rynek.... moim zdaniem jednak szukać należy większej skuteczności niż 50%. no bo przecież nie ważne czy patrzymy na wykres 30min, 1h, 1d.... ok jak mamy tam jakiś sygnał to dobrze...ale jeśli na 5min tego sygnału jeszcze nie ma ......to nie widzę jakichkolwiek podstaw aby w rynek już wchodzić... to miałem na myśli...
gdyby ten sygnał zgadzał się z trendem na mniejszej skali czasowej to wtedy może okazałoby się że nie ma takich obsunięć na kapitale??? co myślicie?? i od razu skuteczność trochę podskoczyłaby?? czy nie??
a wtedy jednak byłoby większe światło w tunelu....i większy potencjał..
co do wypłaty kapitału i risk free.... ok ok ale to chyba jednak nie jest metoda na profesionalne inwestowanie i utrzymywanie sie z tego.... branie tego jako zawód..... a raczej na jednorazowe akcje...
równie dobrze można wpłacić 1mln zarobić kilka tysięcy na jednej czy kilku pozycjach i wypłacić 1mln...i risk free.,.
no i co z tego? to nie jest sposób.... chyba ani jeden profesjonalny inwestor tak do tego nie podchodzi..tylko patrzy na cały swój przebieg efektów swojej strategii i dąży do tego aby (co prawda z korektami) ale pięło się w górę a nie oscylowało w okół zera (depo) i jak jest górka (zyski) to wypłacamy a potem jakoś to będzie...
co do tego że straty...jasne że straty muszą być, trzeba je akceptować itd. że nie da się inaczej, jasne. tylko że jednak trzeba je ciąć, więc starać się usprawniać system... no a zyski, nawet te niezrealizowane a może przede wszystkim te niezrealizowane jeszcze trzeba chronić.... no sory ale trzeba....jak się ma TP na 40 i pozycję na +37 a potem dopuszcza do -20....to sory.....jakos nie umię się z tym zgodzić.... a gdyby przemyśleć czasem zamknięcia z palca? ok ktoś powie wtedy TP nie będzie 2xSL....no i co z tego? a popatrzcie sobie potem jak to się będzie miało do skuteczności? i co? nie dużo lepiej w ostatecznym rozrachunku?
co do dużego potencjału.....jasne że dużo osób go widzi... ale dlaczego widzi ten potencjał? czy może przypadkiem nie łudzimy sie że dlatego że system może nie doprowadzi do totalnej plajty?
też mam z tym problem... może nie że z tym bo to nie mój robot.... ale często tak bywa...
ok sory za te ciągłe krytyki....roboty mnie ostatnio osobiście wkurzają. więc znowu moje poglądy zmierzają w stronę ręcznego zarządzania wszystkim. nie bierzcie tego do siebie...