Alternatywne podejście do spekulacji.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Alternatywne podejście do spekulacji.

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Dzień dobry.

Słowem wstępu, interesuję się FX od około 3 lat. Przeszedłem już przez etap fascynacji i marzeń o wielkich pieniądzach w ciągu kilku miesięcy, a najlepiej tygodni i zacząłem realnie stąpać po ziemi. Obecnie traktuję FX jako hobby i pole do kombinowania tak aby "przechytrzyć pana foreksa" na kilka groszy. Tak, dla własnej czystej satysfakcji.

Chciałem zaproponować alternatywne podejście do spekulacji, inne niż 95% journali w tym dziale. Szczerze powiedziawszy, przeglądając tematy w dziale Journal nie napotkałem podobnego podejścia do mojego.

W tym temacie, nie zostaną z mojej strony ani razu napisane słowa: wsparcie, opór, linia trendu, pinbar, pullback, proca m5, lampa cugana itp itd. Całkowicie odrzucam analizę techniczną skupiając się na próbie "statystycznego" podejścia do rynku. W teorii, próbuje całkowicie zaniechać prób przewidywania ruchu ceny.

Jedynym wskaźnikiem o jaki opieram moją strategie, jest dzienna zmienność instrumentów walutowych.
W teorii: instrumenty mają w zwyczaju wykonywać dzienny ruch w zakresie XX pips a moim celem będzie się do tych ruchów podłączyć niezależnie od kierunku ich występowania. Precyzując to nie ja będę się pod te ruchy podłączał, ale robot zaadaptowany na potrzeby mojego pomysłu.

Zasady:
-Robota załączam codziennie o godzinie 6:30. Bardzo chętnie załączałbym Boba później, ale niestety nie mam takiej możliwości (praca od 7 rano)
-Robot nie jest załączany w dni, kiedy występują ważne, lub spodziewane ważne dane makroekonomiczne (pierwsze piątki miesiąca, posiedzenia FED itp itd) dla danej pary walutowej.
-Robota wyłączam między godziną 17-19 - zależy kiedy dorwę się do kompa, lub od tego czy dzienna zmienność instrumentu została już zrealizowana.
-Zmiennością dzienną dla instrumentu, jest średni dzienny zakres ruchu instrumentu na przestrzeni 12 tygodni.

Robot będzie uruchamiany codziennie na 3 parach walutowych: EURUSD, NZDUSD, AUDUSD

Depozyt około 500PLN.

Cele
1. Nie zbańczyć
2. Może coś zarobić
3. Gromadzić materiał do statystyk.

Codziennie wieczorem będą pojawiać się wyniki pracy robota.

Z mojej strony przewiduje, że temat będzie obfitował w wartości skrajne typu: -200 pips dzienie lub też +200 pips dziennie niźli wartości pośrednie typu, 5, 10, 50 pips czy to na plus czy to na minus.

Pozdrawiam i zachęcam do udziału w dyskusji oraz prezentowaniu własnych pomysłów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Re: Alternatywne podejście do spekulacji.

Podsumowanie dnia 6.02.2012

EURUSD: + 97 pips
AUDUSD: + 60
NZDUSD: - 6 pips

Razem: +151 pips

Nie jest źle. Ważne, że na plus .Będzie z czego wypłacać Stop lossy brokowi w nadchodzących dniach :roll:
Dwukrotnie w ciągu dnia zdarzyło się, że Cena tańczyła nad TP ostatecznie nie dotykając go. W obu przypadkach zabrakło około 1,3-2 pips. Gdyby lizneło po TP wynik byłby z dwójką z przodu.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Ten sam screen jest w aud i nzd,

Życzę powodzenia :)

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Postaram się to poprawić pod wieczór :)

A tak swoją drogą, arcyciekawy mamy dzisiaj dzień...

Dzisiaj w teorii nie powinno być wejść na Edku z racji czerwonych danych, które... przegapiłem patrząc na kalendarz ekonomiczny. A jak już odpaliłem robota to niech leci ^^

Ciekaw jestem jak się dzień zakończy i jak wypadnie mój robot w takich warunkach jak dzisiaj :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 07.02.2012

EURUSD: +216 pips
AUDUSD: -50 pips
NZDUSD: +50 pips

Razem: +216 pips

Cóż. Tak jak wspominałem robot na EURUSD nie powinien być dzisiaj załączany. Na szczęście wyszło na moje. Był dzisiaj ogromny ruch w dół, zapewne dało się z niego wycisnąć więcej niż mi się udało, ale jestem w miarę zadowolony. Pamiętam że na początku mojej kariery na FX zawsze w momencie występowania takich ruchów byłem poza rynkiem i płakałem że mi okazje uciekają, albo próbowałem łapać spadające noże co oczywiście kończyło się katastrofalnie. Tak więc jest progres.

Na NZD oraz AUD dzisiaj przez pół dnia konsola. Niestety mój robot na konsoli się rozkracza. Taki lajf. Dla AUD wyłączyłem robota koło godziny 17 w obawie przed dalszą konsolą i dalszymi stratami. Jak widać na wykresie, to był błąd bo później nastąpił ruch w dół który mój robot by wyłapał.

Na NZD wyłączyłem robota z pół godziny później i tam jak widać, jakieś pipsiaki zgarnął.

Tak więc dzisiejszy dzień to kolejna cegiełka do depo, do wypłacania stop lossów w momencie kiedy nastąpi konsola i robot zacznie tracić.

Pozdrawiam :564:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Dzisiejszy dzień wychodzi stratny. Podsumowałbym go zdaniem "pół pipsa".

Właśnie pół pipsa zaważyło dzisiaj w kilku przypadkach o stracie, lub o nie wzięciu zysku ;)
W jednym przypadku zabrakło 0,5 pipsa do wzięcia profitu przez robota, w trzech innych przypadkach pół pipsa zadecydowało o otwarciu pozycji które później okazały się stratne (SL).

Podsumowanie dnia 08.02.2012

EURUSD: -95 pips
AUDUSD: +16 pips
NZDUSD: -16pips

W sumie: -95pips

Ogólnie dzień ułożył się dla mojego robota niekorzystnie, lecz nie była to jeszcze najbardziej niekorzystna sytuacja jaka potencjalnie może wystąpić ;)

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

PODSUMOWANIE TYGODNIA 6.02-2012-8.02.2012

EURUSD: +218pips
AUDUSD: +26pips
NZDUSD: +28 pips

Razem: +272 pips

Bardzo żałuje, że z powodów technicznych robot nie mógł pracować w poniedziałek i wtorek. Ruch ceny i układ świeczek był dla niego bardzo korzystny w tych dniach. Gdyby robot pracował w poniedziałek i wtorek, tydzień zakończyłby się wynikiem o kilkaset pipsów lepszym. Niestety.

Tak czy siak, uważam że nie jest źle. Gdyby każdy tydzień robot kończył tak jak ten, byłbym bardzo zadowolony.
Wiem jednak że ciężkie czasy kiedyś nadejdą i dopiero wtedy będzie zgrzytanie zębami.

Tak czy siak pozdrawiam i do usłyszenia w poniedziałek.

:564:
Obrazek

Awatar użytkownika
michosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michosz »

No to grubo :)
Gratuluje.. Jeszcze jakby sie dało straty zmniejszyć to cud miód.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Wolałbym to nazywać "koszty uzyskania przychodu" :D 8)

A tak na serio, jak podziała kilka miesięcy i nie zbańczy, to wrzucę wszystkie stratne dni na wykres i zobaczę czy dałoby się coś zmienić :)

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
michosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michosz »

Koszty muszą być zawsze, złotego graala nie ma podobno :)
Tylko pierwsze co mi się rzuciło w oczy to to, ze złamałeś zasadę jedną. Całe szczęście , że był niezły zysk.

ODPOWIEDZ