Alternatywne podejście do spekulacji.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Re: Alternatywne podejście do spekulacji.

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Niestety przeoczyłem dane cyferkowe.

Ogólnie jeżeli chodzi o ważne dane makro, to muszę porządnie przesiać te ważne od tych niby ważnych. Niemal codziennie są jakieś czerwone dane i gdyby w każdy taki dzień odpuszczać gre, to robot grałby 2 dni w miesiącu...

Ogólnie zaobserwowałem, na ważnych danych cyferkowych macha wykresem ceny w tą i z powrotem jak posrane zazwyczaj a w przypadku wystąpień/posiedzeń/przemów jak jakiś łeb palnie jakąś głupote zazwyczaj reakcja jest jednostronna.

Co do samego uruchomiania robota. Jeżeli gadka/dane mają być o późniejszej godzinie i wiem, że będę mógł być wtedy przy kompie, w takie dni dżony też bedzie pracował. Będę go wyłączał przed ogłoszeniem danych :)

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Dzisiejszy dzień sponsorowany jest przez literki S I L.

Podobno trwają negocjacje w sprawie zmiany sponsora tytularnego na M i C pod koniec tygodnia :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nie lubię podejmować pochopnych decyzji, ale trzeba będzie trochę przemeblować cały ten bajzel. Niby nie powinienem nic ruszać dopóki nie nagromadzi się troche materiału do statystki, ale w weekend posiedziałem trochę nad wykresami i zmiany będą następujące:

-Zmiany ustawień robota tak, aby lepiej radził sobie w konsoli (mniej tracił). Minusem będzie to że podczas silnych ruchów będzie trochę mniej zarabiał.
-Zwiększenie Stosunku TP do SL. Obecnie jest to ok 1:1,5
-Podmiana NZD/USD i AUD/USD na GBP/USD I USD/JPY. Początkowo wiązałem z parami z antypodów pewne nadzieje ze względu na mniej szarpane ruchy jakie na nich występują, ale niestety: mają zbyt małą zmienność, do tego część tej zmienności ma miejsce w nocy. Niby USD/JPY też wykorzystuje część zmienności w nocy, jednak mam wrażenie że lepiej porusza się w dzień niż pary z antypodów.

To tyle :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 11.02.2013

EURUSD: -163pips
AUDUSD: -4pips
NZDUSD: -24pips

Razem: -191pips

Tak jak pisałem w pierwszym poście, wyniki są dosyć skrajne :D

Do zobaczenia jutro.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 12.02.2012

EURUSD: +168 pips
GBPUSD: -122pips
USDJPY: -94pips

Razem: -48pips

Dzisiejszy dzień to suma pomyłek, pecha i zachłanności. Chyba trochę przegiąłem pałę z wielkością TP jakie ustaliłem dla par walutowych. Najbardziej w czoko zrobił mnie dzisiaj kabel, któremu oczywiście zabrakło 1-2 pips do chociaż jednego TP, za to Stop lossy bardzo chętnie jednym pipsem ściągał :D Ogólnie w przypadku kabla dzisiaj, z +250pips na blacie zrobiło się -120 :564: dobry biznes, nie?

Druga sprawa to USDJPY, w przypadku którego najchętniej zapadłbym się pod ziemie. Najpierw zamroczony jeszcze z rana ustaliłem mu złe wartości TP oraz SL (takie jak wcześniej ustalałem dla NZDUSD I AUDUSD) co skończyło się masakrą stop lossów na konsoli w godzinach 6-13. Następnie zorientowawszy się co i jak, załączyłem go ustalając mu prawie dobre wartości tp oraz sl. Machnąłem się tylko o jedno zero i zamiast TP 50pips (500 punktów przy kwotowaniu pięciocyfrowym) ustawiłem TP 5 pips (50 punktów). Tym oto sposobem na dzisiejszej ladze na USDJPY zgarnąłem 15 pips, zamiast 150 :564: :lol:

Trochę zal dzisiejszego dnia, ale nie jest on taki stracony jak mógłby się wydawać. Robot po raz kolejny wyłapał to co miał wyłapać - silne ruchy, zawinił człowiek. Czasem myślę, że przydałaby mu się ludzka nańka która siedziałaby i zgarniała profity w odpowiednim momencie. Z drugiej strony chciałbym aby robot był samodzielny. Dodatkowo odchodzi mi stres i napięcia związane z grą. Przy takim dniu jak dzisiaj, gdybym grał ręcznie pewnie by mnie Rka z domu musiała zgarniać :mrgreen:
Tak czy siak myślę, że jeżeli będę konsekwentnie załączał go dalej codziennie i wystrzegał się głupich błędów, maszynka ma szanse jakieś tam pipsy ściągać.

Do usłyszenia jutro.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 13.02.2012

EURUSD: -81pips
GBPUSD: +105pips
USDJPY: +26pips

Razem: +50 pips

Dzisiaj bez fajerwerków. Na kablu najpierw powycinało stop lossy a później powtórnie weszło w pozycje i jakiś profit złapało.
Na Edku większość dnia było na plusie, później jednak spadło i wycieło stop lossy.
USDJPY, dzisiaj jedna pozycja, zabrakło kilku pipsów do TP i spadło.

Znowu mam wrażenie, że przydałaby się ludzka nańka :roll:

Do usłyszenia jutro.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 14.02.2012

EURUSD: +238pips
GBPUSD: -176pips
USDJPY: +116pips

Razem: +178 pips

Ciąg dalszy testów nowego modelu brania profitu. Dziś znowu gdyby przy robocie siedziała ludzka nańka, dałoby się wyhaczyć kilkadziesiąt pipsów więcej. Z drugiej jednak strony staram się aby system był jak najmniej uznaniowy i jak najmniej zależało w nim od człowieka.
Kabel zrobił mnie dzisiaj na szaro konsolidując się cały dzień i tylko ściągając stop lossy. :(
Co zrobić, taki lajf.

Do usłyszenia jutro.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 15.02.2012

EURUSD: -196pips
GBPUSD: -235pips
USDJPY: +60pips

Razem: -371pips

Przepraszam, że dopiero dzisiaj podsumowanie, ale od 3 dni męczę się z samochodem :roll:
Wracając do rzeczy.
Piątek był dla mnie dnem i metrem mułu. Na parach EURUSD oraz GBPUSD wystąpił najgorszy możliwy dla mojego systemu ruch ceny. Góra, dół, góra tak że robot wszedł w zlecenia ale nie zdążył złapać żadnego TP. Na wykresie dziennym może to wyglądać jak krzyżyk, taki "+". Takie dni to dla mnie prawdziwa mordęga.
Na USDJPY najpier wycieło kilka stop lossów, a kiedy już poleciało konkretnie w jedną stronę to... zabrakło mi marginu do otwierania kolejnych pozycji... które zakończyłby się TP :roll:
Jak pech to pech...

Zmiany które wprowadzam od poniedziałku
-Zwiększenie dźwigni u broka, żeby nie powtórzyły się cyrki z marginem
-Cały tydzień grany ostateczną już wielkością TP.
-Pozycje zamykane będą nie między 17-19 jak dotychczas, ale między 15:30 a 17.

To na tyle.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie tygodnia 11-15.02.2012

EURUSD: -34pips
AUDUSD (1 dzień): -4pips
NZDUSD (1dzień): -24pips
GBPUSD: -428pips
USDJPY: +108pips

Razem: -382pips

W tym tygodniu popełniłem trochę błędów, których mam nadzieję wystrzegać się w przyszłym. Strategia na ten tydzień będzie poprawiona, miejmy nadzieję że zmiany będą dobre i przyniosą efekt.

Pozdrawiam, od jutra walczymy :564:
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 18.02.2012

EURUSD: -74pips
GBPUSD: -166pips
USDJPY: -36pips

Razem: -276pips

Dzisiaj taka sama padaka jak w piątek. Przegapiłem, że dzisiaj bank holiday w Juesej wiec teoretycznie nie powinno być gry, ale jak już odpaliłem to niech leci. Niestety. Na słabej dzieniej zmienności i konsoli mój robot nie zarabia. Trzeba zacisnąć poślady i czekać na lepsze dni.
Jutro z okazji ZEW nie będzie gry na EURUSD.

Pozdrawiam!
Obrazek

ODPOWIEDZ