Alternatywne podejście do spekulacji.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Re: Alternatywne podejście do spekulacji.

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Podsumowanie dnia 28.02.2013

EURUSD: +12pips
GBPUSD: -251pips
USDJPY: -48pips

Razem: -287pips

Dno i metr mułu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 01.03.2012

EURUSD: +102pips
GBPUSD: +180pips
USDJPY: +195pips

Razem: +477pips

Pierwszy dzień gry ze zmniejszoną ilością pozycji. Paradoksalnie, na takie właśnie dni czekałem grając starą strategią, silne, duże ruchy i duża ilość pozycji. Gdybym zostawił robola na starych ustawieniach, ten dzień zakończyłby się grubo ponad tysiąc pipsów na plusie.
Ale cóż. Złośliwość rzeczy martwych.
W dłuższym okresie myślę, żę granie mniejszą ilością pozycji wyjdzie jednak na plus.

Zmiany i założenia gry na marzec:
-mniejsza ilość pozycji.
-robot dla USDJPY będzie załączany nie o 6:30, ale o 15:30 i wyłączany przed godziną 00:00
-pozycje zamykane nie wcześniej niż 15:30 - nowy sposób brania profitu. Część profitu może zostać zamknięta, a cześć zostawiona żeby leciała dalej. Tzn, nie będę zamykał wszystkich pozycji na raz. Nie zmienia się tylko to, że nie mam możliwości zamykania pozycji przed godziną 15:30
-TP, SL i sposób otwierania pozycji zostaje takie samo.

Pierwszy miesiąc gry i pomimo błędów i nieporozumień wciąż żyje co uważam za duży sukces :mrgreen: .
Dodatkowo, konto nie ucierpiało nawet jakoś specjalnie, jesteśmy zaledwie 200pips poniżej stanu początkowego :564:.
Samo to, że strategia nie zbankrutowała w ciągu tego miesiąca, jest dla mnie powodem do dumy :D
Zobaczymy jak będzie w marcu z nowymi założeniami i z ingerencją czynnika ludzkiego w zamykanie pozycji :roll:

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Zaległe podsumowania:

Podsumowanie dnia 04.03.2013

EURUSD: -89pips
GBPUSD: -91pips[/b
USDJPY: -26pips

Razem: -206pips

Podsumowanie dnia 05.03.2013

EURUSD: -150pips
GBPUSD: -38pips
USDJPY: -10pips

Razem: -198pips

Pierwsze dni tygodnia dno i metr mułu :D
Mam jednak pomysł jak ograniczyć straty i trochę podwyższyć współczynnik wyłapywanych TP.

Na czas kiedy nie mogę być przy komputerze (przed 15:30) będę po prostu ustawiał mniejsze TP, tak aby było większe prawdopodobieństwo trafienia w nie. Kiedy już będę mógł kontrolować pozycje, zwyczajnie będę przesuwał TP lub zamykał pozycje z ręki.
Pomysł zrodził się wczoraj, kiedy na kablu kilka pozycji z +70pips zeszły na 0... Zbyt duży TP w tym przypadku ograniczył zyski.

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 06.03.2013

EURUSD: +100pips
GBPUSD: +213pips
USDJPY: +82pips

Razem: +395pips

Dało się więcej.

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 07.03.2013

EURUSD: +67pips
GBPUSD: +93pips
USDJPY: +83pips

Razem: +243 pips

Mogło być więcej.
Trudno, skupiam się na ograniczaniu strat, zyski przyjdą z czasem (mam nadzieje :mrgreen: )
Jutro z okazji wiadomo jakiej nie będzie grane EURUSD, GBPUSD, może odpale USDJPY o 15:30, zależy co się będzie działo i jak powieje.

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 08.03.2013

EURUSD:
GBPUSD:
USDJPY: -49pips

Myślałem, czy w ogóle otwierać pozycje na USDJPY w piątek. Otworzyłem, ale stwierdziłem że przy takich szarpaniach i takiej zmienności jaka już została zrealizowana do godziny 15:30 to nie ma sensu. Nie powinienem w ogóle otwierać tych pozycji.

Do usłyszenia jutro.
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia 11.03.2013

EURUSD: -56pips
GBPUSD: +14pips
USDJPY: +77pips

Razem: +35pips

Standard. Jak nie słaba zmienność, to kabel który poleciał dobrze, ponad sto pips na plus i zawrócił, bo nie miał kto zgarnąć profitu :564:
Ale dobre dni także nadejdą, wiem o tym, trzeba tylko konsekwentnie trzymać się planu :564:
Do usłyszenia jutro
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Dawno się nie odzywałem, co naturalnie mogłoby świadczyć o tym, że pojawił się pan MC ale... nic z tych rzeczy!
Jestem 30PLN ponad depozytem początkowym :564: :mrgreen:
Niestety po prostu nie mam czasu uzupełniać na bieżąco dziennika (jak by to kogoś intersowało? :mrgreen: )
Planuje od dłuższego czasu podłączyć myfxbooka pod konto, ale najpierw muszę się obczytać jak to zrobić. Mam nadzieję, że do kwietnia uwinę się z tym "wyzwaniem".

Od siebie mogę powiedzieć, że powoli realizuje się pierwszy cel/założenie strategii. Mianowicie nie zbankrutowałem :564:
Strategia od początku istnienia tematu przeszła sporo modyfikacji i jeszcze zapewne kilka modyfikacji przejdzie, ale główne założenie zostaje to samo: Dzienna zmienność oraz zaniechanie prób przewidywania ruchu ceny.
Nie nastawiam się już na pierdyliony pipsów dziennie, a na bardziej realne kwoty/ilości. Mam już prawie ostateczny obraz tego, jak finalnie ma wyglądać cały ten bajzel, najbliższe pół roku będziemy testować.
Myślę o ile do tej pory kręciłem się wokół osi, tak w najbliższych miesiącach wysoko prawdopodobne będzie, że strategia będzie przynosiła zyski rzędu kilku % tygodniowo przy ryzyku 1% na transakcje.

No cóż, pożyjemy zobaczymy, jestem dobrej myśli :)

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Chyba udało mi się podpiąć myfxbook.

Wszystko jest w stopce (chyba?), od teraz będę się ograniczał do komentowania poczynań w tym temacie.
Pozdrawiam!
Obrazek

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Patyku, wiesz gdzie leży błąd?
Ty chciałeś wyeliminować czynnik ludzki jako najsłabsze ogniwo.
I, nie udało się ci to!

Widzisz, jakikolwiek EA tysz napisał człowiek.

Ale, zakładając, że on jest mądrzejszy niż ja i ty, no to najlepsze co
możesz zrobić to zaufać temu EA w 100% niczego nie zmieniając.

W końcu przyniesie zysk, tylko pytanie, czy twoje konto wytrzyma w międzyczasie?

ODPOWIEDZ