Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

green7 pisze:Znacznie lepiej niż większość z nas: potrafisz przeczytać kilka tys. twittów i stron w ciągu paru sekund ? Automatyczna analiza tego co się dzieje w sieci i gry na tej podstawie to nic nowego.

Nie przecze ale czy ktos z forumowiczow potrafi napisac tego typu program ktory potrafi to zinterpretowac i naszkicowac plan dzialania w oparciu o wykres a pozniej zdecydowac czy zagrac to na rynku SPOT czy na rynku opcji binarnych?

Czy EA byloby w stanie wyluskac akurat ten konkretny scenariusz odnosnie plotek na temat przesuniecia bariery z ogromu bezwartosciowych informacji bez interwencji czlowieka w kod i parametry?

To ze program potrafi przeczytac ksiazke milion razy szybciej niz ja to dla mnie zadna nowosc ale czy potrafi ja zrozumiec i ewentualnie zrecenzowac :) - takie zwykle, ludzkie abstrakcyjne myslenie

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ZielonaMgielka pisze: Nie przecze ale czy ktos z forumowiczow potrafi napisac tego typu program ktory potrafi to zinterpretowac i naszkicowac plan dzialania w oparciu o wykres a pozniej zdecydowac czy zagrac to na rynku SPOT czy na rynku opcji binarnych?

Czy EA byloby w stanie wyluskac akurat ten konkretny scenariusz odnosnie plotek na temat przesuniecia bariery z ogromu bezwartosciowych informacji bez interwencji czlowieka w kod i parametry?
A po cholerę ma to robić ?
Za bardzo kombinujesz, jakieś plotki - scenariusze, przesunięcia ...interwencje.

To tak nie działa - program analizuje słowa pojawiające się w sieci, i na ich podstawie wie, że wzrasta np. zainteresowanie akcjami firmy X. Następnie analizuje więc statystykę, historię wcześniejszych obserwacji ruchu w sieci, historię notowań firmy X itd. Wychodzi, że aktualna sytuacja jest podobna do innych po których w 70% przypadków akcje szły w górę. Więc daje sygnał kupuj.

To proste reguły, żadna inteligencja - czyste przetwarzanie danych.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

@ZielonaMgielka
Myślę że wątek o zdolnościach programistów z forum to próba zepchnięcia dyskusji na boczny tor ;) Jaki konkretnie widzisz problem z zaprogramowaniem takich pomysłów? Jeśli ktoś już w punkcie wyjścia założy że się nie da, no to pewnie się nie da ale to nie jest wina programisty. To tak jakbyś stał i patrzył na wspomniane wcześniej orzech i kamień i lamentował że w ten sposób łupać się nie da, nawet w obliczu faktu że wiele osób wcześniej to z sukcesem zrobiło, a w googlach można nawet znaleźć manual :D
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

green7 pisze:
ZielonaMgielka pisze: Nie przecze ale czy ktos z forumowiczow potrafi napisac tego typu program ktory potrafi to zinterpretowac i naszkicowac plan dzialania w oparciu o wykres a pozniej zdecydowac czy zagrac to na rynku SPOT czy na rynku opcji binarnych?

A po cholerę ma to robić ?
Za bardzo kombinujesz, jakieś plotki - scenariusze, przesunięcia ...interwencje.

To tak nie działa - program analizuje słowa pojawiające się w sieci, i na ich podstawie wie, że wzrasta np. zainteresowanie akcjami firmy X. Następnie analizuje więc statystykę, historię wcześniejszych obserwacji ruchu w sieci, historię notowań firmy X itd. Wychodzi, że aktualna sytuacja jest podobna do innych po których w 70% przypadków akcje szły w górę. Więc daje sygnał kupuj.

To proste reguły, żadna inteligencja - czyste przetwarzanie danych.
Kombinuje?

To zwykly proces myslowy. To nie ja twierdze ze da sie przeniesc uznaniowosc na barki robota.

-- Dodano: 19 gru 2012, 20:46 --
matka pisze:@ZielonaMgielka
Myślę że wątek o zdolnościach programistów z forum to próba zepchnięcia dyskusji na boczny tor ;) Jaki konkretnie widzisz problem z zaprogramowaniem takich pomysłów? Jeśli ktoś już w punkcie wyjścia założy że się nie da, no to pewnie się nie da ale to nie jest wina programisty. To tak jakbyś stał i patrzył na wspomniane wcześniej orzech i kamień i lamentował że w ten sposób łupać się nie da, nawet w obliczu faktu że wiele osób wcześniej to z sukcesem zrobiło, a w googlach można nawet znaleźć manual :D
Nie latwo przeniesc kilka lat doswiadczenia na schemat blokowy tym bardziej jesli niektore rzeczy robi sie intuicyjnie. Na pewno pewne metody mniej uznaniowe duzo prosciej przeniesc w calosci na zera i jedynki. Twierdzisz ze nie da sie zarabiac jesli nie potrafi sie przeniesc metody na EA... OK ... masz swoje zdanie ale ja nie twierdze ze EA nie moze zarabiac w dluzszym terminie bez ingerencji tylko dlatego ze jeszcze takiego nie widzialem. :)

Swoja droga probowalem kiedys przeniesc pewien "system" na EA w jednym z watkow i to Ty wtedy szukales dziury w calym piszac ze to nie logiczne ze tego sie nie da opisac statystycznie itp. itd. i generalnie byles jakos wrogo nastawiony chociaz powstal on czesciowo z twojej inicjatywy. :wink:

ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

green7 pisze: Aleście się uparli na te porównania.
Ok: wielkie mi co - Mona Lisa :) Algorytm genetyczny i marne 150 wielokątów daje całkiem niezły wynik:

http://rogeralsing.com/2008/12/11/genet ... -binaries/
Mona Lisa, ale mona lisa prawdziwy obraz vs co? Te marne piksele na ekranie komputera. Sprzedasz to za 100baniek zielonych? A za monalise czy inne dzieła wielkich malarzy jednak tyle ludzie płacą. Nie szanują swoich pieniędzy czy co? Za chwile programiści się oburzą że ich społeczeństwo dyskryminuje i zaczną domagać się równouprawnienia w dostępie do rynku zbytu. Będziemy sie uczyć z podręczników do polskiego tworzonych przez generatory spamu. Wiem ze to wizja z sufitu ale nie odnosicie sie do tego co bylo pisane izaczynacie bujac w obłokach ;)
Roboty maja ta przewage ze moga robic bardziej skomplikowane operacje z punktu widzenia matematyki i wieksza ilosc. Ale na chwile obecna nie sa w stanie same sie efektywnie uczyc, dostosowywać, wyciagac baaardzo złożonych wniosków. I tu nie chodzi o brak wyobrazni programisty tylko o ilosc czasu, nikt nie poswieci 10 lat na na pisanie tryliona zalozen i ciaglą modyfikacje bo swiat sie zmienia i to co raz szybciej.
Green to ze zgarłeś mietka dzieki robotowi dla mnie o niczym nie swiadczy, poza tym ze jestes dobrym a moze nawet bardzo programista i wyczules moment. Dobrze wiesz ze jakby to byl konkurs real to przy 1-2 tys % broker by sie połapał co jest grane bo nas przy tylu wycieli na real i dostalbys wypowiedzenie. Odnosze sie do tego bo matka uzyl tego jako argumentu, twoich 30 tys% w konkursie xtb. Powiesz ze sie czepiam? Moze, a moze chce ustalic jakie sa fakty.
W realu ile udalo ci sie tym systemem zrobic, 350% kiedys mi pisales na kilka miesiecy? Ale mowie to z glowy wiec moge sie mylic. Wynik ekstra! Ale myslisz ze nie ma tradera ktory wykrecal podobne wyniki? Kiedys dalem 5 kont w zarzadzanie newuser'owi z tego forum, na kazdym 100 euro. 3 padly ale na dwoch zrobil w sumie 2600 euro w 9dni. Gral oczywiscie manualnie, caly czas all in. Bez zadnych zalozen, tylko fibo do pomocy.

green7 pisze: - ilu z Was potrafi namalować lepszą Monę ? Założę się, że niewielu. Ale nie jest to dowód na to, że jesteście gorszymi traderami od maszyny, podobnie jak to, że roboty nie grają w piłkę też nie świadczy o tym, że maszyna gorzej poradzi sobie na fx ....

Tego typu porównania są ciut bez sensu ....
Tak to nie jest dowod na to. Myslisz ze jak logicznie przedstawisz pytanie to zmydlisz tym oczy ;)... ale Monalise namalował człowiek, a nie robot i to człowiek ma prawo uzurpować sobie prawo do geniuszu tego dzieła, nie maszyny. To człowiek tworzy etiudy, symfonie, maluje freski. Czemu maszyny nie tworza nowych produktow? Pokaz mi jakis uzyteczny sprzet ktory powstal nie wiem jak to nazwac, bo maszyny nie maja umyslow, w rdzeniu procesora/kodzie programu. A trading to nie jest czysta matematyka, mozna go do tego poziomu sprowadzic ale nigdy nie osiagniesz na tym poziomie takiej skutecznosci jak najlepszy czlowiek. Dopiero sztuczna inteligencja ale SI jeszcze nie ma, chyba ze wy nia jestescie i dlatego tak zajadle bronicie swojego zdania :)
Moda, komponowanie muzyki. Czlowieka popycha do tworzenia potrzeba, jakie maszyny maja miec potrzeby skoro ich zakres dzialań sprowadza sie do wykonywania poleceń. Kreatywnosc, innowacyjnosc. Tych cech maszyny nie prezentuja, co najwyzej ich pomysłodawcy.
Uzywales kiedys nawigacji gps? Nie raz pewnie dojeżdżałeś do skrzyzowania i nawigacja pokazywala ci ze jestes w szczerym polu, co wtedy? Polegniesz na maszynie i dalej nie pojedziesz. Czlowiek na bieżąco znajduje wyjscie z sytuacji. I tak bedziecie sie dalej bronic, wiec czekam na kolejna porcje absurdu ;) Nikt nie mówił że będzie łatwo.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ScarFace pisze:Roboty maja ta przewage ze moga robic bardziej skomplikowane operacje z punktu widzenia matematyki i wieksza ilosc. Ale na chwile obecna nie sa w stanie same sie efektywnie uczyc, dostosowywać, wyciagac baaardzo złożonych wniosków.
Robisz podstawowy błąd: oczekujesz, że robot będzie miał "inteligencję" - będzie się uczył, wyciągał wnioski jak człowiek. Maszyny tego nie potrafią - i pewnie jeszcze długo nie będą potrafić. Do tradingu robotowi wcale jednak nie jest potrzebna inteligencja. Wystarczy analiza danych i postępowanie według reguł.
ScarFace pisze:W realu ile udalo ci sie tym systemem zrobic, 350% kiedys mi pisales na kilka miesiecy? Ale mowie to z glowy wiec moge sie mylic. Wynik ekstra! Ale myslisz ze nie ma tradera ktory wykrecal podobne wyniki? Kiedys dalem 5 kont w zarzadzanie newuser'owi z tego forum, na kazdym 100 euro. 3 padly ale na dwoch zrobil w sumie 2600 euro w 9dni. Gral oczywiscie manualnie, caly czas all in. Bez zadnych zalozen, tylko fibo do pomocy.
Jakoś nie przypominam sobie bym mówił o tych 350% ale mniejsza z tym.
Chcesz gadać o mnie czy o robotach ? Jak o mnie to przyjedź, postaw browara a może pokażę Ci pity - to się przekonasz :)
ScarFace pisze:Myslisz ze jak logicznie przedstawisz pytanie to zmydlisz tym oczy
Taa.. jakoś tak mam, że wolę logiczne pytania od nielogicznych :)
ScarFace pisze:ale Monalise namalował człowiek, a nie robot i to człowiek ma prawo uzurpować sobie prawo do geniuszu tego dzieła, nie maszyny. To człowiek tworzy etiudy, symfonie, maluje freski. Czemu maszyny nie tworza nowych produktow? Pokaz mi jakis uzyteczny sprzet ktory powstal nie wiem jak to nazwac, bo maszyny nie maja umyslow, w rdzeniu procesora/kodzie programu
Błąd jak wyżej. Oczekujesz rozumu od maszyn. Po co ? Chcesz żeby wymyślały nowe strategie i według nich grały? Jeśli dojdzie do tego: jesteś pewien że człowiek będzie mógł je ogarnąć ? Że zobaczy myśl za nimi stojącą ? Będziesz sądził, że maszyna traci, gdy tymczasem robi to specjalnie .... Poczytaj Dukaja - opisuje tam wojny ekonomiczne prowadzone przez maszyny. Moment, w którym ludzie nie mogą się już zajmować tradingiem - nie ma sensu bo są po prostu za wolni. Mogą tylko obserwować co robią maszyny, nie są w stanie jednak tego zrozumieć.

Częściowo to już się dzieje: skoro 70% obrotów na giełdach generują maszyny. Ale raczej nie chciałbym - nawet jako programista - by się te wizje spełniły w większej mierze.
ScarFace pisze:Uzywales kiedys nawigacji gps? Nie raz pewnie dojeżdżałeś do skrzyzowania i nawigacja pokazywala ci ze jestes w szczerym polu, co wtedy? Polegniesz na maszynie i dalej nie pojedziesz
Używałem i wiem, że zaoszczędziło mi to kupę czasu. Trafiałem tam gdzie kierując się mapą musiałbym stawać co 200m i sprawdzać kierunek. Fakt - czasem potrafi też wybrać niewłaściwą trasę. Ale czego to niby ma dowodzić ? Że jak się maszyna spierniczy to sobie poradzisz ? No to spróbuj tradingu jak wysiądzie Ci komputer, albo komputery giełdy :) Pójdziesz na parkiet i będziesz handlował bez nich ?
Tego typu argumenty i porównania do niczego nie prowadzą.
Green
Obrazek
Obrazek

ScarFace
Gaduła
Gaduła

green7 pisze:Robisz podstawowy błąd: oczekujesz, że robot będzie miał "inteligencję" - będzie się uczył, wyciągał wnioski jak człowiek. Maszyny tego nie potrafią - i pewnie jeszcze długo nie będą potrafić. Do tradingu robotowi wcale jednak nie jest potrzebna inteligencja. Wystarczy analiza danych i postępowanie według reguł.
[/quote]

Nie chodzi o moje oczekiwania tylko o meritum tej dyskusji. Pisałem już 2 razy że wierze że trading automatami może być dochodowy, ale na obecnym poziomie nie dam wiary że roboty prześcigają w wynikach człowieka, przynajmniej elitę. Po prostu matematyka mimo że jest królową nauk, nie jest wszystkim. Według mnie trading to w większej mierze psychologia, którą czasami można w matematyczny sposób opisać.

green7 pisze: Jakoś nie przypominam sobie bym mówił o tych 350% ale mniejsza z tym.
Chcesz gadać o mnie czy o robotach ? Jak o mnie to przyjedź, postaw browara a może pokażę Ci pity - to się przekonasz :)
Ok, ale jak zapraszasz to ty stawiasz, tym bardziej ze ma sie okazac ze masz za co ;)
green7 pisze:Taa.. jakoś tak mam, że wolę logiczne pytania od nielogicznych :)
Tak, ale logika tego pytania celowo według mnie miała wprowadzić w błąd
green7 pisze:Błąd jak wyżej. Oczekujesz rozumu od maszyn. Po co ? Chcesz żeby wymyślały nowe strategie i według nich grały? Jeśli dojdzie do tego: jesteś pewien że człowiek będzie mógł je ogarnąć ? Że zobaczy myśl za nimi stojącą ? Będziesz sądził, że maszyna traci, gdy tymczasem robi to specjalnie .... Poczytaj Dukaja - opisuje tam wojny ekonomiczne prowadzone przez maszyny. Moment, w którym ludzie nie mogą się już zajmować tradingiem - nie ma sensu bo są po prostu za wolni. Mogą tylko obserwować co robią maszyny, nie są w stanie jednak tego zrozumieć.

Częściowo to już się dzieje: skoro 70% obrotów na giełdach generują maszyny. Ale raczej nie chciałbym - nawet jako programista - by się te wizje spełniły w większej mierze.
Niczego nie oczekuje. To nie jest tak zę podniecam sie na mysl o manualnym tradingu a robi mi sie zle widzac roboty. Uznaje wyższość w niektórych przypadkach robotów. Dukaja czytałem i docieraja jak najbardziej do mnie jego wizje. Ale jeszcze nie teraz.

Nawet te 40% ktore generuje DB, UBS, city, barclays według mnie pochodzi przeciez z przeplywow pienieznych na ktore najwiekszy wplyw ma realna wymiana gotowki. Skoro maszyny maja tak wielki wplyw czemu kurs eur usd nie zachowuje sie absurdalnie i nie wybije 1.00 albo nie przebije 2.00 ? Bo na ktoryms poziomie zacznie dzialac naturalne prawo rynku, podaz popyt. Kursy walutowe odzwierciedalaja kondycje gospdoarek, moim zdaniem przyszłą ale jednak bo na tym polega forex, przewidywaniu przyszłości.
green7 pisze: Używałem i wiem, że zaoszczędziło mi to kupę czasu. Trafiałem tam gdzie kierując się mapą musiałbym stawać co 200m i sprawdzać kierunek. Fakt - czasem potrafi też wybrać niewłaściwą trasę. Ale czego to niby ma dowodzić ? Że jak się maszyna spierniczy to sobie poradzisz ?
Ok ale widzisz że komputer w którymś momencie sie wyłożył. Ja jak jadę w nowe miejsce, oddalone nawet o 3 tys km patrze na znaki, nigdzie nie musze stawac. Do katowic jade w takim samym czasie z navi czy bez.
green7 pisze:No to spróbuj tradingu jak wysiądzie Ci komputer, albo komputery giełdy :) Pójdziesz na parkiet i będziesz handlował bez nich ?
Tego typu argumenty i porównania do niczego nie prowadzą.
Łapie za telefon, dzwonie do człowieka i załatwiam na gembe. Nastepny przykład ze człowiek zawsze ma wybór ktory moze wykorzystac, maszyna nie koniecznie. Powiesz ze nie zdobede dostepu do arkusza zlecen, albo rachunku u brokera? Nie wierze ze nie ma systemów zabezpieczających.
Kiedys jakos ludzie handlowali na parkiecie, bez udziału obecnej technologi i co, radzili sobie przeciez. Powierz robotą całkowitą odpowiedzialnośc i odsun czynnik ludzki od nich, w godzine zawali sie cały swiat.

Taki troche nierealny przyklad. Kupie akcje ktore zaczna tracic pieniadze przez automaty pod drugiej stronie, puszcze tomahowka na centrale gpw. Kto wygral. Na poziomie umijetnosci, robot. Na poziomie mozliwosci ja. Oczywiscie nie bierz tego przykładu na serio, bo tak na prawde obie strony sa przegrane ;)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

No właśnie Panowie, nie wsiadajcie na siebie personalnie, nie ma sensu. A piwo zawsze bardzo chętnie, powspominało by się stare dobre czasy porównywarek ;)

@ScarFace dla mnie wynik procentowy nie jest tak istotny, szczególnie gdy idzie on w tysiące czy dziesiątki tysięcy procent. Wiadomo jakie ograniczenia wiążą się z takimi przypadkami. Stabilność jest najważniejsza. Pokaż mi jednego tradera grającego ręcznie z Sharpe Ratio powyżej 1 jeden za rok lub choćby kilka miesięcy. Albo pokaż mi takiego tradera który w ogóle potrafi nie wyzerować depo w ciągu roku. 1300% w 9 dni przy 3 kontach wyzerowanych to moim niezbyt zachęcający wynik, nie zainwestował bym w coś takiego, taki trader nadał by się do konkursu market makera ale nie do poważnych pieniędzy.

@ZielonaMgielka wybacz, nie pamiętam tego wątku. Bywam sceptyczny i sobie to cenię, wiele razy mi to uratowało depo. Szukanie dziury w cały uważam za niezbędną cechę przy poszukiwaniu grala. Rozumiem że takie cechy mogą być odebrane jako wrogość i proszę o wybaczenie :D
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

matka pisze: Pokaż mi jednego tradera grającego ręcznie z Sharpe Ratio powyżej 1 jeden za rok lub choćby kilka miesięcy.
Zamiast komentować wyniki innych traderów, o których nie masz zielonego pojęcia może wróciłbyś do pisania swojego dziennika bo pamiętam, że coś pisałeś o agentach i w ten sposób podszedł bardziej merytorycznie do tematu.

Tak sobie pomyślałem dlaczego jest tak mało dzienników na forum o tradingu automatycznym. Byłaby jakaś przeciwwaga dla innych dzienników, których poziom jest taki jaki jest. Przecież nie trzeba zaraz pokazywać wszystkiego. Moim zdaniem jest to lepsza opcja niż ten żałosny wątek gdzie wielu stara się udowodnić, że ma większego a sceptycyzm przeradza się w butę i ignorancję.

-- Dodano: czw 20-12-2012, 8:38 --

O, sorry to chyba łowcaG pisał o agentach. Swoją drogą dziwne, że sam nie wpadłeś na pomysł prowadzenia dziennika bo myślę na podstawie tego wątku, że chcesz dużo przekazać. ŁowcaG szybko skończył swój dziennik, chyba nawet szybciej niż wielu innych, szkoda bo był jednym z ciekawszych.

ScarFace
Gaduła
Gaduła

matka pisze:No właśnie Panowie, nie wsiadajcie na siebie personalnie, nie ma sensu. A piwo zawsze bardzo chętnie, powspominało by się stare dobre czasy porównywarek ;)

@ScarFace dla mnie wynik procentowy nie jest tak istotny, szczególnie gdy idzie on w tysiące czy dziesiątki tysięcy procent. Wiadomo jakie ograniczenia wiążą się z takimi przypadkami. Stabilność jest najważniejsza. Pokaż mi jednego tradera grającego ręcznie z Sharpe Ratio powyżej 1 jeden za rok lub choćby kilka miesięcy. Albo pokaż mi takiego tradera który w ogóle potrafi nie wyzerować depo w ciągu roku. 1300% w 9 dni przy 3 kontach wyzerowanych to moim niezbyt zachęcający wynik, nie zainwestował bym w coś takiego, taki trader nadał by się do konkursu market makera ale nie do poważnych pieniędzy.

@ZielonaMgielka wybacz, nie pamiętam tego wątku. Bywam sceptyczny i sobie to cenię, wiele razy mi to uratowało depo. Szukanie dziury w cały uważam za niezbędną cechę przy poszukiwaniu grala. Rozumiem że takie cechy mogą być odebrane jako wrogość i proszę o wybaczenie :D

Ok poniosło mnie wczoraj za co przepraszam ;)

Matka nie drocz sie ze mna na procenty bo to byl przyklad z brzegu. Było równiez pozniej jedno konto na ktorym z 100 doszedł do 2800. Było tez konto z 5$ depozytu gratis od brokera na marketivie chyba, na ktorym doszedl do 1000$ i to publicznie, dokumentując to tutaj na forum. Sam miałem wgląd do tego konta wiec o oszustwie nie ma mowy. 2006-2007 rok chyba, kto korzystał wtedy z forum ten swoje widział. Nie wiem co sie stało z samym newuserem, ostatnie pw jakie mi posłał to ze popadł w problemy z alkoholem :twisted:
Starą gwardie wywiało, młody narybek jest zdezorientowany. Jak grzyby po deszczu powstaja pytania czy sie da? Jeśli ktoś jak marcinklon mimo ze to nie byl jego glowny cel udowadnia ze sie da, to wtedy przechodzi sie do wysuwania zarzutow ze to malo wiarygodne.
MrYogi chociaz sam nie widziałem naocznie jego wyników ale go znam długo i mu wierze tez wykręcił jakis kosmiczny %, sam przyznaje ze jego system jest uznaniowy a jednak zyje z tego. Chyba ze żądacie wynikow pod nazdorem CME z 10 letnią udokumentowaną historią (sory zz :lol: ) to wtedy wymiękam, moje przykłady bledną.
Ea tradujace na eur usd moze sie co najwyzej zblizyc do skuteczności 65% a to i tak bym okrzyknął jego twórce wirtuozem . Widziałem traderów którzy zawierają po 20 kilka zyskownych transakcji pod rząd, gdzie cena od razu po zajęciu pozycji idzie w twoim kierunku. Dlatego jestem tak nieustępliwy co do tego tematu. Oczywiście w całkowitym rozrachunku liczy sie koncowa skuteczność ale manualnie wedlug mnie da sie ja osiagnac wyzsza niz przy pomocy robota.
Greenowi pisałem na gg, tutaj nie chce powoływać się na te osoby bo nie wiem czy sobie tego życzą. Znałem bardzo dobrych programistów, nie wiem czy traderów? którzy mieli łeb na karku i po latach powiedzieli mi że się poddają. Coś tam zarobili, ale głównie na luki w rynku. Ok wierze że wy macie w zapasie strategi które zaspokajają wasze potrzeby materialne, ale z mega mózgiem traderem pewnie jakimś Azjatą nie mają szans :D Bo co mam sobie mysleć skoro na takich peryferiach jak polska kilka lat temu spotkałem kolesia który robił 20 tys %. Przy wiekszej kasie by pewnie emocje wziely gore i tu jest przewaga robotow, ale roboty nie maja tych umiejętności ktore jemu pozwolily robic 20.000% i nigdy ich nie zdobeda dopoki nie zaczna same myslec!

ODPOWIEDZ