@Wirus, skoro piszesz o trendzie to przedewszystkim trzeba sie zastanowic czym on faktycznie jest by wiedziec czego sie szuka.
Ja widze trend w kategori czasu, i szukam takich parogodzinnych bo wystepuja one codziennie, dlatego gram tez na jednym interwale by dolaczyc a nie szukac potwierdzenia w zmiane z wiekszego, nie wiem czy to sluszna metoda bo wyniki narazie tego nie pokazuja ale taka zostala mi przedstawiona i logicznie takie myslenie mi sie spodobalo.
wiem też że te m1 m5 m30 h4 d1 to nic innego jak horyzont przedstawienia ceny i do każdego trzeba się dostosować z horyzontem trendu i SL w sensie ze na h4 nie bede lapal 20pkt z 5pkt SL tylko proporcjonalnie trzeab dac wieksze.
świeczki wszedzie wyglądają tak samo, co zostało mi łatwo pokazane na obrazkach z samymi swieczkami, bez czasu na dole i ceny z prawej nie bylem w stanie powiedziec jaki to czas m5 czy m30 czy d1 wiec co za roznica na jakim gram tzn o ktory opieram swoje wejscia i wyjscia.
tak że gram na jednym interwale dopasownym do trendu ktorego szukam w ramie czasowej.
ale się wylewny zrobiłem, jednak to chyba cześć uporządkowania myśli : )