Martyngał jako Graal - Fakty i Mity.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy przyjąłbyś stosowanie martyngała jako element strategii?

TAK - nie widze problemu
6
8%
TAK - pod pewnymi warunkami
29
41%
NIE - to prosta droga do pewnego wyzerowania konta
36
51%

Liczba głosów: 71

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Diana pisze:Dlaczego nie mogę potraktować wyniku pojedynczej transakcji jako zdarzenia losowego?

Diana...oczywiście, że możesz i co najważniejsze NALEŻY to tak traktować. Pojedyncza transakcja nie gra roli w skali całego przedsięwzięcia. W końcu chodzi przecież o to, żeby zarabiać przez dłuższy czas.
Chyba, że ktoś wejdzie na rynek... zawrze transakcje (uda się albo nie)...i zniknie na zawsze z rynków.

Moim zdaniem... przy każdej transakcji należy ryzykować dokładnie tyle samo (np.:1% kapitału poczatkowego), jeśli używamy do wejścia za każdym razem tych samych zasad. Inaczej nie miałoby to sensu z logicznego punktu widzenia.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

ArcherWWY pisze:Pojedyncza transakcja nie gra roli w skali całego przedsięwzięcia.
To w kwesti inwestycji czy martinagla?
ArcherWWY pisze:W końcu chodzi przecież o to, żeby zarabiać przez dłuższy czas.
Gosciu kupuje zloto na dolku i trzyma 3 lata Longa..
Perspektywa inna..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Diana pisze:Nie rozumiem zwolenników martyngału. Jak fakt, że ponieśliśmy klęskę np. w 3 transakcjach, może zwiększać nasze szanse w transakcji 4?
Fakt ten opiera się na czymś co można nazwać "mechaniką rynku". Jej jednym z kardynalnych elementów jest tzw. impuls, w trakcie którego cena zmierza np od 0.0 do 100.0. Po nim następuje korekta, która znosi część tej zmiany np ze 100.0 do 50.0. Cena podlega trendom. W trakcie ich trwania jedna lub druga strona rynku ma większe/mniejsze szanse na osiągnięcie sukcesu lub poniesienie porażki. Element losowy jest więc istotnie zaburzony. Istotą koncepcji martyngałowej jest założenie, że jeśli źle zgraliśmy po raz pierwszy tzn. jeśli cena rośnie a my otworzyliśmy S to zakładamy, że ten ruch się skończy w rozsądnej z punktu widzenia naszej strategii perspektywie czasu, a zwłaszcza dostępnych zasobów finansowych. Tu w zależności od indywidualnych założeń strategii otwieramy kolejne pozycje upraszczając również S (mogą być bardziej wyrafinowane rozwiązania hedżujące) w oczekiwaniu na ruch powrotny, który pozwoli na zamknięcie wszystkich pozycji na globalnym plusie/zysku. Nie jest powiedziane, ze każda następna pozycja musi być większa od poprzedniej. Dlatego:
Diana pisze:fakt, że ponieśliśmy klęskę np. w 3 transakcjach, może zwiększać nasze szanse w transakcji 4
ponieważ jesteśmy coraz bliżej ruchu przeciwnego do aktualnego i do osiągnięcia sukcesu.

A i byłbym zapomniał. Wcale nie jestem zwolennikiem martynagałów. :wink:
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, 21:55 przez JAREK67, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Fakt jest taki.
Na rynkach o widocznych i częstych długich trendach o wiele lepiej stosować piramidowanie.
Na rynku o wiecznej konsolidacji z szerokim zakresem ruchu warto pokusić się o martyngał.

Jednak na konsolidacjach jest ryzyko, że nagle wpadnie się w trend i nie ma zmiłuj, rachunek wyczyszczony.
Jeśli piramidujemy to mamy szanse zawsze swobodnie wyjść na plus przez średnioważony SL dla wszystkich pozycji z piramidy.

Ważna jest zmienność na rynku i zakres ruchu. Rynek na pewno nie jest losowy zawsze. Zdarzają się tzw. cykle konsolidacji i trendów. Ogólnie jest zasada: im dłuższa konsolidacja tym dłuższy i stabilniejszy trend później.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

reptile pisze:
ArcherWWY pisze:Pojedyncza transakcja nie gra roli w skali całego przedsięwzięcia.
To w kwesti inwestycji czy martinagla?
ArcherWWY pisze:W końcu chodzi przecież o to, żeby zarabiać przez dłuższy czas.
Gosciu kupuje zloto na dolku i trzyma 3 lata Longa..
Perspektywa inna..
...pojedyncza transakcja nie gra roli jeśli chodzi o całość działań (wszystkich transakcji) dokonanych na rynku.

...a skąd ten "Gościu" będzie wiedział, że ten "dołek" okaże się dołkiem? Może kupi i za 3 lata odbierze połowę wartości... albo 1/3...

JAREK67
Maniak
Maniak

Szwajcar pisze:Na rynkach o widocznych i częstych długich trendach o wiele lepiej stosować piramidowanie.
Na rynku o wiecznej konsolidacji z szerokim zakresem ruchu warto pokusić się o martyngał.
A skąd wiesz jaka faza rynku przed Tobą?
A może trochę jednak się postarać i grać raz z trendem (kiedy się zarabia) można wtedy oczywiście piramidować zyski. A kiedy się jest przeciwko rynkowi to grać martyngałem. Wszystko masz tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=6_cEnJw2sjU
Nie jest to św. Grall, ale daje radę :wink:

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Każdy ma swój sposób i sygnały własnej strategii.
Ja kiedy przestałem grać martyngałem to zacząłem w końcu zarabiać.
Do martyngału nigdy nie wrócę. Jak mam pozycję na minus i jestem przeciwko rynkowi to ją kiszę bardzo długo. Kiedy jestem na plus i rynek leci tam gdzie planuję to piramiduję.
Ten kombajn miałby o wiele lepsze wyniki jakby w ogóle nie stosował martyngału ani hedga, tylko grał na sygnał i piramidował.

JAREK67
Maniak
Maniak

Szwajcar pisze:Jak mam pozycję na minus i jestem przeciwko rynkowi to ją kiszę bardzo długo.
To właśnie z alergii na stawianie SL zacząłem kombinować z tym martyngałem. :) Taki robot emerytalny. Lepszy od każdego funduszu. :lol:

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Zaczalem wlasnie grac automatem (wlasnego autorstwa) opartym na podwajaniu stratnych pozycji. Na testach historycznyn z 10 lat zarabia ponad 50% rocznie. Na tescie sprzed 11 lat traci 100% (po zamachu na WTC). Zakladajac ze zyski bede wycofywal to wartosc oczekiwana mam 1/11*(-100)+10/11*50 > 0. Oczywiscie gwarancji zadnej na nic nie ma - ale tak czy siak nie ma ;).
Pare osob juz to napisalo powyzej - rynki nie sa zupelnie losowe. Nie wiem czy to wynika z powiazania roznych gospodarek, czy z innych czynnikow, ale niektore rynki sa bardziej 'trendowate' a inne bardziej konsolidacyjne - i mozna to probowac wykorzystywac.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

To co opisałeś to typowa strategia martyngałowa. wykorzystując ją stracizz wszystko co włożysz na rynek... przykro mi.
Ale nie przejmuj się. Tacy tez są potrzebni:-D

ODPOWIEDZ