Close Trend Line

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

Cadermo Zdarzały Ci sie dni, ze siedziałeś od rana do wieczora i rzadnego setupu?
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

siersciuch pisze:Cadermo Zdarzały Ci sie dni, ze siedziałeś od rana do wieczora i rzadnego setupu?
Tylko od 8 do 16 jeśli już.
Grałem głównie na m1 ,m5 i m15 ,na większych nie ,bo mi Sl nie pozwalał.
W każdym systemie są takie dni bez syngału albo np. jeden sygnał ale zły .
Zazwyczaj są 1-2 sygnały dziennie. Ale jak już mówiłem zależy od interwału. Np. na m1 zawsze coś znajdziesz.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Re: Close Trend Line

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Zastanowiłem się ostatnio przez chwilę nad opisanym przez Ciebie systemem.
Cadermo pisze:Gramy wyłącznie na wykresie liniowym.Ten typ wykresu pokazuje nam ceny CLOSE ,czyli zamknięcia .Jest on bardziej precyzyjny od wykresu świecowego czy słupkowego.
Pojawił się mały problem ;-) Wykres liniowy, jak sam napisałeś, rysowany jest po cenach zamknięcia (oczywiście, jeśli tak ustawimy). Zatem linia wykresu, zanim zamknie się dany interwał (np. M15 czy M5), porusza się; zmienia swoje położenie, nie pozostawiając śladu. "Przykleja się" dopiero po zamknięciu okresu. Powstaje więc sytuacja, gdzie linia wykresu dochodzi do linii trendu, dotyka jej precyzyjnie, odbija się i wraca. Jednak wykres tego nie odzwierciedla, ponieważ interwał zamknął się chwilę później, gdy wykres był już pod LT; np. jak w załączniku - górka między 2 a strzałką. Czy takie zachowanie uważasz za odbicie upoważniające do zajęcia pozycji, mimo że wykres tego odbicia nie pokazuje?

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Dlatego cena musi odbić, po odbiciu, zamknięciu okresu położenia już nie zmienia.

Cadermo

Wirus pisze: Czy takie zachowanie uważasz za odbicie upoważniające do zajęcia pozycji, mimo że wykres tego odbicia nie pokazuje?
Nie obchodzi mnie prócz tego czy zamknie i odbije na LT czy nie. Ta sytuacja między punktem 2 a strzałką jest dla mnie tak ważna jak to czy na syberii jest -20 stopni czy -50 :mrgreen: Interesuje mnie tylko pewny sygnał i nie ma żadnych innych wytycznych (przykładowo jak cena zachowywała się przed odbiciem czy inne).

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Rozumiem. Ale na M5 zamknie, na M15 nie... Bierzesz pod uagę wyłącznie interwał, na którym akurat grasz, nie zwracając uwagi na niższe?

Cadermo

Rozumiem. Ale na M5 zamknie, na M15 nie... Bierzesz pod uagę wyłącznie interwał, na którym akurat grasz, nie zwracając uwagi na niższe?
Wchodzę i pod analize biorę tylko jeden interwał. Typu :
Mając sygnał na M5 ,nie patrzę co się dzieję na innych . Sygnał i jego potwierdzenie tylko na jednym interwale.Można grać na kilku i szukać na każdym ,ale nie trzeba dodatkowo czekać np. na dwa sygnały takie same dla potwierdzenia czy coś w tym stylu.

kocurnikov
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kocurnikov »

"3.Gdy już cena "dobiła " do naszej LT i zatrzymała się tam ,musi teraz odbić w przeciwnym kierunku .Jeśli następna świeca odbije jak należy wtedy wchodzimy w pozycję zgodnie z kierunkiem Linii Trendu."
Czy ta świeca musi się zamknąć?

Cadermo

kocurnikov pisze:Czy ta świeca musi się zamknąć?
Tak

ODPOWIEDZ