Close Trend Line

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Cadermo

Close Trend Line

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witam !
Wiele osób z forum kojarzy mnie z gry na liniach trendu. Swoje zmagania z tym ciekawym narzędziem do analizy technicznej zaczynałem w tym dzienniku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 60&start=0

Dziennik zamknięty ,ale nie ma sensu go otwierać ,bo praktycznie wszystko co chciałem przekazać jest tam zawarte.Jako podsumowanie pracy nad LT postanowiłem ,że założę ten temat .

Metod gry na Linie Trendu jest mnóstwo .Sposobów jest naprawdę dużo i każdy musi wybrać coś dla siebie.Ale w tym wątku poruszę ciekawy patent na precyzyjną grę.

To co opiszę jest dziecinne proste i nie wymaga od nas dużego doświadczenia.Sygnał jest prosty do wyłapania i nie niesie za sobą wątpliwości.Z góry zaznaczam. Z wszystkich sposobów używania linii trendu ten jest najłatwiejszy .

Zasady :

1.Gramy wyłącznie na wykresie liniowym.Ten typ wykresu pokazuje nam ceny CLOSE ,czyli zamknięcia .Jest on bardziej precyzyjny od wykresu świecowego czy słupkowego.
2.Nie będę teraz tłumaczył i powtarzał się setny raz jak rysować linie trendu ,ale przypomnę ,że rysujemy je po szczytach /dołkach.
3.Do gry najlepiej używać narzędzia "Linia Trendu" z maksymalną grubością.

Wyłapywanie sygnału :

1.Mamy już wyznaczoną LT po dwóch szczytach/dołkach.

Obrazek

2.Czekamy na "dobicie" ceny do LT. Jeśli świeca zamknie się tam gdzie mamy wyznaczoną linie trendu to już połowa sukcesu.

Obrazek

3.Gdy już cena "dobiła " do naszej LT i zatrzymała się tam ,musi teraz odbić w przeciwnym kierunku .Jeśli następna świeca odbije jak należy wtedy wchodzimy w pozycję zgodnie z kierunkiem Linii Trendu.

Obrazek

To by było na tyle. Nie wiem jak prościej mam to jeszcze wytłumaczyć ,bo chyba się nie da :wink: Co do interwałów to wybór pozostawiam Wam. Oczywiste jest ,że im wyższy TF tym większa skuteczność i łatwiej to wszystko ogarnąć ,dlatego niewprawionym graczom polecam wyższe interwały typu M15 ,M30 ,H1 itd.

Przesyłam również kilka przykładów.
W razie pytań proszę pisać w tym temacie.

Dodano po 45 sekundach:

Dodano po 1 minutach:

Temat założyłem z myślą bezinteresownej pomocy innym użytkownikom . Nie szkolę i nie sprzedaję żadnych sygnałów.

Dodam jeszcze na końcu tylko ,że nie używam tej gry na co dzień.Do tradingu służy mi od kilkudziesięciu tygodni mój autorski system również oparty na liniach trendu,którego jak już kiedyś pisałem nie udostępniam,nawet za pieniądze.Uważam jednak ,że ten sposób jest wart udostępnienia go publicznie .Może on służyć jako dodatek do tradingu lub główny system.

Pozdrawiam !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Podejrzewam że post został zgłoszony do pochwały i jak najbardziej ta pochwale popieram, natomiast co do grania na LT chcialbym uzupełnić ten wpis o podstawę jaką powinien wiedzieć każdy początkujący trejder, nie ma strategii ze 100% skutecznością, szczególnie strategii opartej o AT, niestety ale cala analiza techniczna opiera sie na zgadywaniu" czy zadziała czy nie i tak samo jest z LT ponieważ to część AT, najważniejszym w calej tej zabawie jest filtr sygnałów
np taki jak zaproponował cadermo do wejść, ponieważ wchodzenie ślepo w każda LT prowadzi nieuchronnie do MC, druga sprawa to cierpliwość, ponieważ takie sygnały szczegolnie na wyższych TF pojawiają sie bardzo rzadko natomiast LT ktore NIE zadziałają występują bardzo często, trzeba być po prostu konsekwentnym w trzymaniu sie zasad

W załącznikach dodałem rysunki LT gdzie to niestety nie zadziałało, natomiast stosując jakiś filtr można by tego uniknąć bo w większości tych LT nawet nie odbiło na takiej zasadzie jak przedstawił cadermo

Dodano po 43 sekundach:

i kolejny screen

Dodano po 3 minutach:

i nie wszędzie te same LT będą działać w załączniku screen z d1 camdero a z d1 mojego :

Cadermo

Witaj Ink. Cieszę się ,że postanowiłeś dodać te screeny ,bo będzie mi łatwiej na ich podstawie Ci to wytłumaczyć . Jednakże po przejrzeniu ich muszę stwierdzić ,że nie przeczytałeś zasad wyłapywania sygnałów. No to zaczynamy .

Dodano po 3 minutach:

Screeny

Mam nadzieję ,że po dodaniu tych screenów zrozumiesz w czym tkwi sens tej metody. Chodzi o dokładność i precyzję działania. Potrzebujemy do tego dobrego brokera i cierpliwości . Cena musi idealnie zatrzymać się na naszej LT (połowa sukcesu ) i następnie odbić (druga połowa sukcesu i potwierdzenie sygnału).

Pozdrawiam i dziękuję ,że dodałeś te screeny ,przynajmniej mogłem dokładniej wytłumaczyć na różnych przykładach. :wink:

Przy okazji dziękuję psV za pochwałę 8)

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Mnie uczono że do LT muszą być nowe szczyty i nowe dołki, jest to potwierdzeniem tzw. trendu nie ma nowych szczytów nowych dołków trend jest nie pewny i prawdopodobieństwo mniejsze, mamy wtedy do czynienie z trójkątami z których to może wywalić dołem jak i górą, a więc 50/50 szans. Cadermo jak się nazywa wskaźnik który pokazuje czas pozostały do końca uformowania się świeczki ?
Zabawne bo dopiero teraz do mnie dotarło co mówił do mnie ESCO :) a tu przykład ładnej LT wyrysowanej na historii :D
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Cadermo

Darkey pisze:Cadermo jak się nazywa wskaźnik który pokazuje czas pozostały do końca uformowania się świeczki ?
Masz dwie opcje :
Luktom Infobar
Ej CandleTime Blue

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

Darkey pisze: jak się nazywa wskaźnik który pokazuje czas pozostały do końca uformowania się świeczki
masz dwa wskazniki w zalaczniku pokazujace czas do zamkniecia swieczki
jeden pokazuje w postaci liczby na dole
drugi w postaci przesuwajacego sie paska i %
:)

jeszcze jeden wskaznik w zalaczniku "Tline Alert"
czyli alarm gdy cena zbliza sie do naszej linii trendu na iles tam pipsow...
nie trzeba siedziec non stop przed monitorem...trzeba tylko glosniki wlaczyc :)

Cadermo czyli w tym podejsciu:
1) rysujesz linie trendu po CLOSE na wykresach liniowych
2) czekasz zeby cena doszla i na chwile zatrzymala sie przy LT
3) gdy odbija sie i idzie zgodnie z LT dopiero wtedy wchodzisz

- jakis staly TP i SL? czy SL na oko na iles pipsow? czy np 5p powyzej/ponizej LT?
- na ile cena musi sie odbic od LT zeby bylo wejscie?
- jezeli wykres ma byc LINIOWY to sila rzeczy zadnych formacji swiecowych nie bedzie....cos innego jest jeszcze brane pod uwage jako potwierdzenie?

Cadermo

Cadermo czyli w tym podejsciu:
1) rysujesz linie trendu po CLOSE na wykresach liniowych
2) czekasz zeby cena doszla i na chwile zatrzymala sie przy LT
3) gdy odbija sie i idzie zgodnie z LT dopiero wtedy wchodzisz
Dokładnie :wink:
seba pisze:- jakis staly TP i SL? czy SL na oko na iles pipsow? czy np 5p powyzej/ponizej LT?
Zależy od interwałów . Można zaczynać od TP rzędu 10-20 na M1 (bardzo trudna gra ,dużo się dzieje ) lub na m5 20-40 i do h1 rzędu 100.
SL zawsze miałem maksymalny 13 ,a minimalny 7(wartości ze spreadem 1,4-1,8 ).
- na ile cena musi sie odbic od LT zeby bylo wejscie?
Dobrze ,że pytasz. Otóż wtedy warto wejść na wykres świecowy i zaznaczyć cenę close tej świeczki ,która dobiła do LT. Jeśli cena po zatrzymaniu przebije nam cenę close tej świeczki ,która dobiła :mrgreen: to można wchodzić .Wrzucę screena potem :wink:

seba pisze:- jezeli wykres ma byc LINIOWY to sila rzeczy zadnych formacji swiecowych nie bedzie....cos innego jest jeszcze brane pod uwage jako potwierdzenie?
Nic innego. Tylko to.

Screen close trend line 6.gif pokazany w formie świecowej.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 15:30 przez Cadermo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki, Ej CandleTime to jest to o co mi chodziło :) A co z tymi nowymi dołkami i szczytami ? Kiedyś nie uwzględniałem tej zasady i od LT na wykresie można było dostać oczopląsu, jeden wielki dziki zachód panował :D zwłaszcza na m1 / m5.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer

Cadermo

Darkey pisze:Kiedyś nie uwzględniałem tej zasady i od LT na wykresie można było dostać oczopląsu, jeden wielki dziki zachód panował Very Happy zwłaszcza na m1 / m5.
Tutaj sygnał jest prosty ,dlatego ta metoda wydaje się takim mercedesem wśród wszystkich dostępnych sposobów gry na Liniach Trendu.

Polecam wszystkim potestować to na historii. Z góry odradzam mniej wprawionym M1 ,bo jest to istny sajgon :mrgreen:

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

m1 jest spoko tylko trzeba mieć szerszy monitor :) racja sporo się dzieje, zaczynam się przyzwyczajać do m5 ale m1 też lubię. w moim przykładzie nawet po cieniach było doskonale na LT hehe może połączenie na jednym wykresie świeczek i wykresu liniowego było by dobrym rozwiązaniem wyłapywać takie cuda na bieżąco fajna sprawa. Hym może już jest taki wskaźnik zna ktoś?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 15:39 przez Darkey, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ