Wiele osób z forum kojarzy mnie z gry na liniach trendu. Swoje zmagania z tym ciekawym narzędziem do analizy technicznej zaczynałem w tym dzienniku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 60&start=0
Dziennik zamknięty ,ale nie ma sensu go otwierać ,bo praktycznie wszystko co chciałem przekazać jest tam zawarte.Jako podsumowanie pracy nad LT postanowiłem ,że założę ten temat .
Metod gry na Linie Trendu jest mnóstwo .Sposobów jest naprawdę dużo i każdy musi wybrać coś dla siebie.Ale w tym wątku poruszę ciekawy patent na precyzyjną grę.
To co opiszę jest dziecinne proste i nie wymaga od nas dużego doświadczenia.Sygnał jest prosty do wyłapania i nie niesie za sobą wątpliwości.Z góry zaznaczam. Z wszystkich sposobów używania linii trendu ten jest najłatwiejszy .
Zasady :
1.Gramy wyłącznie na wykresie liniowym.Ten typ wykresu pokazuje nam ceny CLOSE ,czyli zamknięcia .Jest on bardziej precyzyjny od wykresu świecowego czy słupkowego.
2.Nie będę teraz tłumaczył i powtarzał się setny raz jak rysować linie trendu ,ale przypomnę ,że rysujemy je po szczytach /dołkach.
3.Do gry najlepiej używać narzędzia "Linia Trendu" z maksymalną grubością.
Wyłapywanie sygnału :
1.Mamy już wyznaczoną LT po dwóch szczytach/dołkach.

2.Czekamy na "dobicie" ceny do LT. Jeśli świeca zamknie się tam gdzie mamy wyznaczoną linie trendu to już połowa sukcesu.

3.Gdy już cena "dobiła " do naszej LT i zatrzymała się tam ,musi teraz odbić w przeciwnym kierunku .Jeśli następna świeca odbije jak należy wtedy wchodzimy w pozycję zgodnie z kierunkiem Linii Trendu.

To by było na tyle. Nie wiem jak prościej mam to jeszcze wytłumaczyć ,bo chyba się nie da

Przesyłam również kilka przykładów.
W razie pytań proszę pisać w tym temacie.
Dodano po 45 sekundach:
Dodano po 1 minutach:
Temat założyłem z myślą bezinteresownej pomocy innym użytkownikom . Nie szkolę i nie sprzedaję żadnych sygnałów.
Dodam jeszcze na końcu tylko ,że nie używam tej gry na co dzień.Do tradingu służy mi od kilkudziesięciu tygodni mój autorski system również oparty na liniach trendu,którego jak już kiedyś pisałem nie udostępniam,nawet za pieniądze.Uważam jednak ,że ten sposób jest wart udostępnienia go publicznie .Może on służyć jako dodatek do tradingu lub główny system.
Pozdrawiam !